Home Προσκυνήματα Η μεγαλοπρεπής Μονή του Οσίου Νικόδημου στο Πάικο του Κιλκίς

Η μεγαλοπρεπής Μονή του Οσίου Νικόδημου στο Πάικο του Κιλκίς

by Nikos

Το Thesekdromi συνεχίζοντας να σας παρουσιάζει μικρά και μεγάλα προσκυνήματα της Ελλάδας θα βρεθεί αυτή τη φορά στα φιλόξενα χώματα της Μακεδονίας. Σε μια από τις ομορφότερες πλαγιές του όρους Πάικου στην περιοχή του Κιλκίς κοντά στον οικισμό του Πενταλόφου σε υψόμετρο 700 μ. βρίσκεται η μεγαλοπρεπής Μονή του Οσίου Νικόδημου του Αγιορείτη.

Η ιστορία

Η Μονή του Οσίου Νικόδημου είναι Μετόχι της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους .Το «Μετόχιον», στην εκκλησιαστική ορολογία σημαίνει πως το μοναστήρι αποτελεί παράρτημα της Μονής στην οποία ανήκει, ακόμα και αν διαμένουν μόνιμα σε αυτό αρκετοί μοναχοί. Η Μονή του Οσίου Νικόδημου θεμελιώθηκε το 1981 και συμπλήρωσε φέτος 40 χρόνια παρουσίας και προσφοράς.

Αρχικά ήρθε στη περιοχή ο νεαρός σέ ηλικία τότε ιερομόναχος, ὁ κτή­­τορας της Μονή του Οσίου Νικόδημου (Ιερόν Κοινόβιο όπως επίσημα αναφέρεται) ὁ π. Χρυσόστομος (Τσαβδαρίδης, 1947-2021). Ο ιερομόναχος είδε στο όρος Πάικο εάν τοπίο πού έμοιαζε με το φυσικό τοπίο του Αγίου Όρους.

Ο τάφος του Γέροντος Χρυσοστόμου , κτήτορος της Μονής

Στην ιστορία της περιοχής μαρτυρείται -πως κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και παλαιότερα, στις πλαγιές του Πάικου υπήρχαν σκήτες και ασκηταριά με ερημίτες μοναχούς.

Το ιερό οικοδόμημα αφιερώθηκε στον μεγάλο διδάσκαλο του Γένους και της Εκκλησίας, τον όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. Σιγά σιγά ήρθαν οι πρώτοι μοναχοί και δημιουργήθηκε ὁ πυρήνας της πρώτης αδελφότητας.

Η μεγαλοπρέπεια και το δέος που αποπνέει η Μονή του Οσίου Νικόδημου κάνει τον επισκέπτη αυθόρμητα να αναρωτιέται: Πως από το τίποτα, έγινε μέσα σέ σαράντα χρόνια, το θαύμα αυτό;

Το Μοναστήρι σήμερα


Ο κεντρικός ναός της Μονής είναι διπλός. Το άνω επίπεδο του είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόδημο, ενώ το ισόγειο τμήμα στους Αγίους Ραφαήλ, Ειρήνη και Νικόλαο.

Η ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 14 Ιουλίου μνήμη του Οσίου Νικοδήμου. Επίσης στις 8 Νοεμβρίου τιμάται η Σύναξη των Αρχαγγέλων και στις 25 Νοεμβρίου μνήμη της Αγίας Αικατερίνης. Ξεχωριστή ημέρα είναι η πανήγυρη στις 2 Ιανουαρίου οπότε η εκκλησία τιμά τον Ρώσσο άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ όπως και στις 19 Ιουλίου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του.

Βορειοδυτικά του κεντρικού ναού της Μονής , μέσα στην χαράδρα υπάρχει το το παρεκκλήσι του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ το οποίο θεμελιώθηκε το 1987 μέσα στο φυσικό βράχο.

Παρεκκλήσιο του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ

Το Μοναστήρι τιμά επίσης τη μνήμη της οσιομάρτυρος Ολυμπίας στις 11 Μαΐου κα στις 15 Αυγούστου την Παναγία του Πάικου.

 Στην Μονή του Οσίου Νικόδημου φυλάσσεται λείψανο του Αγίου το οποίο το 2010 εκλάπη αλλά μετά από θαυματουργή εμφάνιση του αγίου στον ιερόσυλο, επιστράφηκε πάλι πίσω στο μοναστήρι.

Μοναχός χτυπάει το “τάλαντο” πριν τον εσπερινό

Οι εκκλησιαστικές ακολουθίες στην Μονή ακολουθούν το Αγιορείτικο τυπικό.

 Η αγάπη και ἡ φιλοξενία των μοναχών προς τούς προσκυνητές έχουν καταστήσει σήμερα την Μονή τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες ανθρώπους.

Η Μονή του πόλο έλξης για όποιον προσκυνητή αναζητά πνευματική ανάπαυση και πνευματικό διάλογο. Δέχεται επισκέψεις από πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και του κόσμου.

Η πόρτα της Μονής παραμένει ανοιχτή όλο το χρόνο καθημερινά από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του Ηλίου

Μπορείτε να φθάσετε στο Μοναστήρι από τη Θεσσαλονίκη κατευθυνόμενοι προς τη Γουμένισσα επιλέγοντας τη διαδρομή μέσα από το Πολύκαστρο και την Αξιούπολη είτε μέσω της Νέας Χαλκηδόνας και της Πέλλας. Υπέροχη επιλογή συνδυάζοντας την επίσκεψη στο Μοναστήρι είναι μια επίσκεψη στην κοντινή και πανέμορφη τοποθεσία Δύο ποτάμια.

Πηγή

filoinikodimou

monastiria.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα