Home Ταξίδι αλλιώς Ορτανσία, το λουλούδι κόσμημα του Πηλίου..από την Άπω Ανατολή

Ορτανσία, το λουλούδι κόσμημα του Πηλίου..από την Άπω Ανατολή

by Nikos

Στα ταξίδια μας στα υπέροχα τοπία της Ελλάδος συχνά βρισκόμαστε μπροστά σε πανέμορφα φυτά και λουλούδια που δένουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο δίνοντας στους κατοίκους κα τους επισκέπτες υπέροχες στιγμές και φωτογραφίες. Ένα τέτοιο τοπίο συναντήσαμε στο ταξίδια μας στο Πήλιο και στην Παναγία Πορταρέα της Πορταριάς όπου μας μάγεψε ένα υπέροχο λουλούδι ,η Ορτανσία.

Ο κήπος με τις Ορτανσίες στην εκκλησία του Αγ.Νικολάου στην Πορταριά του Πηλίου

Βοτανική

Η Ορτανσία είναι ένας πολύ διαδεδομένος καλλωπιστικός θάμνος που έλκει την καταγωγή του από την Κίνα και την Ιαπωνία.

Η Ορτανσία ανήκει στην οικογένεια Hydrangeaceae που προέρχεται από τα ελληνικά και μεταφράζεται ως Υδραγγεία “Αγγείο νερού” καθώς τα περικάρπια της μοιάζουν στο σχήμα με κύπελλα νερού.

Τα χρώματα της Ορτανσίας ποικίλουν ανάλογα με τη σύσταση του εδάφους

Είναι θαμνώδες φυτό και μπορεί να είναι φυλλοβόλος ή αειθαλής αλλά οι κύριες καλλωπιστικές ποικιλίες είναι όλες φυλλοβόλες. Διαθέτει μεγάλα φύλλα μήκους έως 15 εκατοστά, σχήματος καρδιάς με οδοντωτή περιφέρεια. Τα άνθη σχηματίζουν ταξιανθίες ιδιαίτερα πλούσιες. Η Ορτανσία μπορεί να έχει ροζ, κόκκινα, μοβ, μπλε και λευκά άνθη. Ανθίζει την άνοιξη κι αναλόγως των συνθηκών παραμένει ολάνθιστη όλο το καλοκαίρι.

Το χρώμα στα άνθη της Ορτανσίας καθορίζεται τόσο από τη γενετική σύσταση του φυτού αλλά και από τη σύσταση του εδάφους

φύλλα Ορτανσίας

Η Ορτανσία είναι ιδιαίτερα αγαπητό είδος και καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους. Ευδοκιμεί σε διάφορα εδάφη, όχι όμως υγρά. Τα λουλούδια της είναι ιδιαίτερα δημοφιλή λουλούδια για στολισμούς γάμων και δεξιώσεων. Κέντρο παραγωγής στην χώρα μας αποτελεί ο Βόλος και το Πήλιο. Συγκεκριμένα, στο Πήλιο, κάθε αυλή ,μπαλκόνι και πλατεία στολίζεται με Ορτανσίες.

Στην Ιαπωνία αποξηραμένα πέταλα των ανθών προστίθενται στο τσάι δημιουργώντας την ποικιλία τσαγιού «Ορτανσία».

Συμβολισμός

Η Ορτανσία συμβολίζει για κάποιους τη ματαιοδοξία και τον κομπασμό (ίσως λόγω της αφθονίας των πετάλων της και το πλούσιο, καμπύλο σχήμα) αλλά για άλλους ένα μπουκέτο Ορτανσίας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του δωρητή για την κατανόηση του αποδέκτη για τις υπηρεσίες του. 

Καλλιέργεια

Η Ορτανσία αναπτύσσεται καλύτερα και ανθοφορεί σε ημισκιερές και δροσερές θέσεις καθώς αγαπά τη ζέστη και την υγρασία, αλλά όχι το έντονο απευθείας ηλιακό φως. Είναι ανθεκτική στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα .Οι νέοι βλαστοί της Ορτανσίας είναι ευαίσθητοι στον παγετό. Η Ορτανσία θέλει μικρά και σχετικά συχνά ποτίσματα για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια. Ιδανικά αναπτύσσεται σε καστανόχωμα ειδικά σε περίπτωση που κάνουμε μεταφύτευση.

Ιδιαίτερα αγαπητό άνθος για τις μέλισσες (φωτό Oldiefan-Pixabay)

Για να δώσουμε μπλε χρώμα στα λουλούδια από τις ροζ ποικιλίες Ορτανσίας, αρκεί να αυξήσουμε την οξύτητα του εδάφους χαμηλώνοντας το pH

Πηγή

mistikakipou

tsougrana.eu

valentine.gr

proionta-tis-fisis.com

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα