Home Ταξίδια στην Ελλάδα Πορταριά ,το χωριό που σας καλωσορίζει στο Πήλιο

Πορταριά ,το χωριό που σας καλωσορίζει στο Πήλιο

by Nikos

Στο μαγευτικό Πήλιο θα σας μεταφέρουμε στο αφιέρωμά μας σήμερα στα ταξίδια στη Ελλάδα όπου θα γνωρίσουμε ένα από τα πιο γνωστά και γραφικά χωριά του ,την πανέμορφη Πορταριά. Ένα χωριό με ιδιαίτερο Πηλιορείτικο χαρακτήρα, υπέροχα αρχοντικά, πετρόχτιστες βρύσες και ολάνθιστες Ορτανσίες που δεν αφήνει ασυγκίνητο τον επισκέπτη.

Ιστορία

Ο αρχικός οικισμός στην Πορταριά φαίνεται πως δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των Σλαβικών εποικισμών στον ελλαδικό χώρο. Αρχικά στα έγγραφα αναφέρεται με το όνομα Δρυανούβαινα. Στο τέλος του 13ου αιώνα ιδρύονται στο Πήλιο πολλά μοναστήρια .

Μια από τις πολλές βρύσες που θα βρείτε στην Πορταριά

Η Πορταριά οφείλει το όνομά της στο μοναστήρι της Παναγίας της Πορταρέας από το 1273 μ.Χ.

Διαβάστε για περισσότερα για την Παναγία Πορταρέα, η Παναγία της Πορταριάς Πηλίου

panagia-portarea-thesekdromi
Η Παναγία Πορταρέα 

Η ακμή της Πορταριάς συμπίπτει με τον 18ο αιώνα οπότε εξελίσσεται σε ένα σημαντικό εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο της περιοχής, γνωρίζοντας μεγάλη ανάπτυξη. Αυτό αποτυπώνεται και στα μεγάλα αρχοντικά της, που πολλά διατηρούνται μέχρι σήμερα. Το εμπόριο εκείνη της εποχή ήταν τόσο ανθηρό ώστε εδώ είχε την έδρα του ο Γάλλος Υποπρόξενος, επιφορτισμένος με τις εμπορικές συναλλαγές του μεταξιού. 

Το Αρχοντικό Ναουμίδη που λειτουργεί ως ξενώνας

Η Πορταριά υπήρξε ένα από τα κύρια κέντρα της Θεσσαλικής επανάστασης του 1878 εναντίον των Τούρκων . Με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 και την Συμφωνία Κωνσταντινούπολης εντάσσεται και η Πορταριά στο ελληνικό κράτος.

το ηρώο της Πορταριάς στον ναό του Αγ.Νικολάου

 Η Πορταρία συμμετείχε σε όλους τους πολέμους και οι κάτοικοι δεν ξέχασαν τη θυσία των ανθρώπων που έπεσαν για την πατρίδα, υπερασπιζόμενοι τον τόπο τους.

Η Πορταριά σήμερα

Σήμερα η Πορταριά αποτελεί λόγω και της κοντινής απόστασης από την πόλη του Βόλου δημοφιλή τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές.

Ο Γ. Αθανασάκης χτίζει το “Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο” (1905) που αποτελεί το πρώτο πανελλαδικά δημόσιο νηπιαγωγείο
Το Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο

Τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα πέτρινα παραδοσιακά αρχοντικά μαγεύουν το επισκέπτη. Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι η πλατεια Μελίνας Μερκούρη.

Βρύση στην πλατεία Μελίνας Μερκούρη

Τα χρώματα που κυριαρχούν στην Πορταριά είναι σε τόνο ροζ, κόκκινο ή μωβ πάντα ακολουθώντας την χρωματική παλέτα του πιο γνωστού λουλουδιού του Πηλίου ,της Ορτανσίας.

ο κήπος με τις Ορτανσίες στον ναό του Αγ.Νικολάου

Διαβάστε περισσότερα για την Ορτανσία, το λουλούδι κόσμημα του Πηλίου..από την Άπω Ανατολή

Το Μονοπάτι των Κενταύρων

Από την Πορταριά ξεκινάει το μονοπάτι των Κένταυρων που οδηγεί στην Πηγή Μάνας. Πρόκειται για μια κυκλική διαδρομή 2,7 χλμ. με ομαλή κλίση που προσφέρει άνετη πεζοπορία. Η άλλη είσοδος βρίσκεται έξω από το χωριό προς την Μακρινίτσα. Το μονοπάτι δημιουργήθηκε με μεράκι και όρεξη των ντόπιων προσκόπων οι οποίοι ανέλαβαν την χαρτογράφησή του και την ασφαλή διάβαση του. Διαβάστε περισσότερα για το εκπληκτικό μονοπάτι των Κενταύρων

monopati-kentavron-pelion
εικόνες από το μονοπάτι των Κένταυρων
monopati kentavron pelion _entrance_footpath

Πηγή

newsitamea

Πειραματικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς

wikipedia

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα