Home Προσκυνήματα Παναγία Πλατανιώτισσα, η εκκλησία μέσα στον κορμό τριών Πλατάνων (video)

Παναγία Πλατανιώτισσα, η εκκλησία μέσα στον κορμό τριών Πλατάνων (video)

by Nikos

Ένα ιερό προσκύνημα προς τιμήν της Παναγίας στην Πελοπόννησο θα γνωρίσουμε σήμερα συνεχίζοντας το οδοιπορικό στα προσκυνήματα της Πατρίδας μας. Πρόκειται για την Παναγία την Πλατανιώτισσα πού έδωσε και το όνομά της στο χωριό Πλατανιώτισσα το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 15 χλμ. βορειοδυτικά από τα Καλάβρυτα.

ο εξωτερικός χώρος του Ιερού Προσκυνήματος
Η είσοδος στην εκκλησία της Παναγίας της Πλατανιώτισσας

Τοποθεσία

Σε μια πραγματικά ειδυλλιακή τοποθεσία μέσα στο πράσινο από τα πολλά πλατάνια που φυτρώνουν στις όχθες της κοιλάδας του Κερυνίτη ποταμού βρίσκεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα προσκυνήματα της Ελλάδας, η Παναγία Πλατανιώτισσα. Η  Πλατανιώτισσα βρίσκεται στον οδικό άξονα Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης σε κοντινή απόσταση από τα Καλάβρυτα. Το χωρίο μέχρι την εμφάνιση της εικόνας και τη δημιουργία του Ιερού Προσκυνήματος ονομαζόταν Κλαπατσούνα.

Ιστορικό του Προσκυνήματος

Το εσωτερικό του ναού στην κουφάλα του Πλατάνου

Ο ναός τη Παναγίας έχει δημιουργηθεί κατά θαυμαστό τρόπο από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου σχημάτισαν μια κοινή κουφάλα. Η κουφάλα αυτή είναι τόσο μεγάλη που στο εσωτερικό του χωρούν μέχρι και είκοσι προσκυνητές. Το δέντρο έχει περίμετρο γύρω στα 17 μ. στη βάση και ύψος 25 μέτρα. Ο ακριβής χρόνος ίδρυσης δεν είναι γνωστός όμως η παράδοση τον συνδέει με τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και την εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιώτισσας.

Το μικρό τέμπλο και οι δυο ξύλινοι κίονες που σχηματίζουν την Ωραία Πύλη

Το θαύμα της Απεικόνισης της εικόνας της Παναγίας

Το θαύμα που συνδέεται με την Παναγία την Πλατανιώτισσα είναι η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας που είναι αποτυπωμένη στο εσωτερικό κοίλωμα του δέντρου. Εκεί σε ύψος 3 μ. από το έδαφος βρίσκεται το αποτύπωμα της εικόνας της Παναγίας του Μεγάλου Σπηλαίου.

 Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας.

Η Αγία Τράπεζα στο εσωτερικό του ναού

Η εικόνα αυτή είναι πανομοιότυπη με την εικόνα της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, για την ακρίβεια αποτελεί το αρνητικό αποτύπωμά της. Για τον τρόπο δημιουργίας της υπάρχουν διάφορες παραδόσεις. Κάποιες σχετίζονται με τους ιδρυτές της μονής του Μεγάλου Σπηλαίου μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο είτε με άλλους μονάχους της Μονής.

Όπως αναφέρει η παράδοση στα χρόνια της εικονομαχίας, μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο. Νύχτωσε κι έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στο σημείο που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι, η εικόνα ονομάστηκε Παναγία η Πλατανιώτισσα καθώς και το χωριό.

Ο ναός της Παναγίας της Πλατανιώτισσας γιορτάζει τη Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου. Δίπλα στο Προσκύνημα χτίστηκε η μικρή βασιλική της Kοιμήσεως της Παναγίας με αγιογραφίες του 1740.

Ο ναός της Kοιμήσεως της Παναγίας δίπλα στην Πλατανιώτισσα

Κίνδυνος

Δυστυχώς, αυτό το «Μνημείο της Φύσης» και της Ορθοδοξίας διατρέχει κίνδυνο από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που απειλεί τα Πλατάνια. Πρόκειται για μια ασθένεια που προκαλείται από ένα είδος μύκητα, τον Ceratocystis platani, και εισήχθη στην Ευρώπη από την Βόρεια Αμερική.

Το χωριό Πλατανιώτισσα

Πρόκειται για ένα μικρό χωριό με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους που όμως το καλοκαίρι γίνεται πόλος έλξης για ντόπιους κι επισκέπτες. Η φυσική ομορφιά του τοπίου και το δροσερό κλίμα με τα τρεχούμενα νερά δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους. Στην είσοδο του χωριού δίπλα στο χώρο του Προσκυνήματος βρίσκεται το παλιό πέτρινο γεφύρι και ο διατηρημένος νερόμυλος της εκκλησίας. Οι ταβέρνες του χωριού αποτελούν έναν ακόμη λόγο να παρατείνετε την παραμονή σας στο χωριό.

Το γεφύρι της Πλατανιώτισσας

πηγή

religiousgreece

orthodoxianewsagency

kalavrita-ski.gr

ikivotos

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα