Home Ταξίδια στην Ελλάδα Διάσημα ναυάγια στις ακτές της Ελλάδας

Διάσημα ναυάγια στις ακτές της Ελλάδας

by Nikos

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και πολλοί διανύουν ήδη τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Το Thesekdromi συνεχίζοντας τις περιπλανήσεις του στην όμορφη Ελλάδα μας θα σας ταξιδέψει για μια ακόμη φορά στις ακτές της. Τα ναυάγια είναι οι σημαντικές ανακαλύψεις που αφηγούνται ιστορίες του παρελθόντος. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, πολλά πλοία έχουν πέσει θύματα ατυχημάτων είτε φυσικών είτε από ανθρώπινη αμέλεια. Παρ’ όλα αυτά, τα ναυάγια πάντα ενθουσιάζουν τόσο τους λάτρεις της ιστορίας όσο και τους απλούς ανθρώπους που συχνά τα ντύνουν με ιστορίες και θρύλους που καλύπτονται από μυστήριο.

Το ναυάγιο του πλοίου «Δημήτριος»

Το ναυάγιο του πλοίου «Δημήτριος»

Το Ναυάγιο Δημήτριος βρίσκεται σε μια εκπληκτική παραλία με καταγάλανα νερά της ανατολικής Μάνης, η οποία απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Γύθειο. Το πλοίο βρίσκεται ξεβρασμένο από τα κύματα στην παραλία Σελινίτσας από τις 23 Δεκεμβρίου του 1981. Οι αστικοί «μύθοι» δίνουν και παίρνουν για το συγκεκριμένο πλοίο.

Το εκθαμβωτικό θέαμα στην άκρη της θάλασσας, δεσπόζει επιβλητικά μέσα στο νερό παρουσιάζοντας μια ξεχωριστή ομορφιά. Η περιοχή που βρίσκεται το ναυάγιο ονομάζεται Βαλτάκι. Διαβάστε περισσότερα στο Το πλοίο «φάντασμα» ναυάγησε στο Γύθειο – thesekdromi.gr

H Αμοργός και το ξεχασμένο ναυάγιο

Σε έναν μικρό κόλπο στη νοτιοδυτική πλευρά της Αμοργού στην περιοχή Καλοταρίτισσα θα βρει ο επισκέπτης το περίφημο ναυάγιο του Αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Το ναυάγιο που αποτελεί πλέον τουριστικό αξιοθέατο είναι το καράβι ΟΛΥΜΠΙΑ. To πλoιο ναυπηγήθηκε το 1950 και με πρώτο όνομα IΝLAND”. Το 1975, άλλαξε η ονομασία του σε “STRYMON” ενώ το 1979 του έδωσαν το τελευταίο του όνομα “ΟΛΥΜΠΙΑ”.

To Φεβρουάριο του 1980 το κυπριακών συμφερόντων πλοίο εν μέσω μεγάλης θαλασσοταραχής κατέληξε στον Όρμο της Καλοταρίτισσσας Οι φήμες θέλουν το πλοίο να κουβαλούσε λαθραίο φορτίο τσιγάρων ή ακόμα και πως το κυνηγήσαν σύγχρονοι πειρατές. Δείτε αναλυτικά το αφιέρωμα μας H Αμοργός και το ξεχασμένο ναυάγιο – thesekdromi.gr

Το ναυάγιο στον Ποταμό Επανoμής στη Θεσσαλονίκη

epanomi-nauagio

Η παραλία ποταμός της Επανομής απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για πολλά χρόνια ήταν άγνωστη στο ταξιδιωτικό κοινό της πόλης. Η ακτογραμμή της καταλήγει σε ένα ακρωτήρι και η παραλία καταλήγει μέσα στη θάλασσα δημιουργώντας ουσιαστικά αμμόγλωσσα. Το ναυάγιο του πλοίου στην Επανομή στέκει εκεί αγέρωχο, επιβλητικό και περήφανο από το 1970 όταν κατά την περίοδο της δικτατορίας εκτελούσε εκεί εργασίες μεταφοράς χώματος.

nauagio-epanomi

Οι δικτάτορες ήθελαν να μπαζώσουν τον βιότοπο όπου ανθίζουν περισσότερα από 2500 είδη φυτών, χώρια την πανίδα που ζει στην περιοχή. Ο θρύλος και οι ντόπιοι αναφέρουν πως ο βιότοπος σώθηκε από τον Άγιο Αντώνιο, καθώς το πλοίο που ναυάγησε στον ποταμό, βυθίστηκε ανήμερα της γιορτής του Αγίου. Ποταμός Επανομής: Η «διπρόσωπη» παραλία και το ναυάγιο(video) (thesekdromi.gr)

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου

Το Nαυάγιο στη Ζάκυνθο είναι μια εκπληκτική παραλία στην ανατολική πλευρά του νησιού κοντά στο ορεινό χωριό της Αναφωνήτριας. Μέχρι να ναυαγήσει εκεί το περίφημο καράβι , η ακτή ονομαζόταν Άη Γιώργης, ενώ πλέον είναι ευρέως γνωστή απλώς ως “Ναυάγιο”.

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου που σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού είναι το κουφάρι του πλοίου “Παναγιώτης”. Το πλοίο έμφορτο με λαθραία τσιγάρα ναυάγησε την 5η Οκτωβρίου 1980 ενώ βρισκόταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κεφαλονιάς – Ζακύνθου λόγω καιρού και τεχνικής βλάβης έμελλε να προσαράξει στη βραχώδη και απόκρημνη ακτή όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Για δύο μέρες το πλήρωμα παρέμεινε αποκλεισμένο σε σπηλιά.

Στην αρχή οι κάτοικοι της περιοχής θορυβήθηκαν εξαιτίας της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα προκαλέσει το καράβι. Σύντομα όμως και μέχρι και σήμερα αποτέλεσε πόλο έλξης για τους τουρίστες. Πλέον πάρα πολλά έντυπα και ξένοι ταξιδιωτικοί ισότοποι κατατάσσουν το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο ανάμεσα στις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και του κόσμου. Διαβάστε περρισότερα για Το πιο γνωστό Ναυάγιο της Ελλάδας στη Ζάκυνθο – thesekdromi.gr

Το ναυάγιο στο Σαρακήνικο της Μήλου

Olle-August-from-Pixabay

Το Σαρακήνικο είναι η γνωστή παραλία στη βόρεια ακτή της Μήλου. Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού την Πλάκα. Η παραλία είναι γνωστή για τα ολόλευκα πετρώματα ηφαιστειακής προέλευσης που την περιβάλλουν. 

 Μπορεί το ναυάγιο να μην είναι τόσο εντυπωσιακό και διάσημο όσο της Ζακύνθου ή του πλοίου Δημήτριος” στο Γύθειο αλλά δεν παύει να αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Για την ιστορία είναι το πλοίο Africa που στον πηγαιμό για την Αίγυπτο έπεσε στα βράχια κατά τη διάρκεια καταιγίδας το 2003. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Δείτε και άλλες εντυπωσιακές εικόνες από το Σαρακήνικο της Μήλου, η παραλία του φεγγαριού – thesekdromi.gr

Ναυάγια για καταδύσεις

Πλέον τα καλά καλά νέα για τους λάτρεις της υποβρύχιας μαγείας είναι όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού θα είναι επισκέψιμα για καταδύσεις αναψυχής 11, χαρακτηρισμένα ως μνημεία, ναυάγια. Αυτά είναι :

1) Υπερωκεάνιο Βρετανικός (HMHS Britannic),  Κέα

2) Υπερωκεάνιο S/S Burdigala. Κέα

3)Τροχοφόρο ατμόπλοιο ΠΑΤΡΙΣ, Κέα
4) Φορτηγό ατμόπλοιο ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΙΤΑ, Μήλος

5) Φορτηγό ατμόπλοιο ΣΙΦΝΟΣ, Μήλος
6) Ατμόπλοιο MINNEWASKA, Μαράθι Κρήτης

7) Ναυάγιο ΜΥΤΙΛΗΝΗ, Όρμος Κύψας Κασσάνδρας Χαλκιδικής

8) Ναυάγιο στο Καλαμίτσι Χαλκιδικής
9) Τσιμεντόπλοιο, SS CRETELAND, Αγ. Γεώργιος Ευβοίας

10) Τσιμεντόπλοιο PIONEER I, Λιχάδες Ευβοίας

11) Ατμόπλοιο VOLOS ύφαλος Λευτέρης, μεταξύ Πηλίου και Σκιάθου

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα