Home Κεντρική Η Πορτάρα της Νάξου μας καλωσορίζει στη βασίλισσα των Κυκλάδων

Η Πορτάρα της Νάξου μας καλωσορίζει στη βασίλισσα των Κυκλάδων

by Nikos

Το ελληνικό καλοκαίρι στα καλύτερά του και το Thesekdromi συνεχίζοντας τις περιπλανήσεις του στην όμορφη Ελλάδα μας θα σας ταξιδέψει για μια ακόμη φορά στις μαγευτικές Κυκλάδες . Ελάτε μαζί μας στη βασίλισσα των Κυκλάδων, την πανέμορφη Νάξο, όπου θα γνωρίσουμε το έμβλημα της, την ξακουστή Πορτάρα.

Τοποθεσία

Η διάσημη Πορτάρα της Νάξου στέκει περήφανη κι αινιγματική ψηλά στη νησίδα Παλάτια στο βόρειο άκρο του λιμανιού της Νάξου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, σε αυτό το νησάκι ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη, την οποία μετά απήγαγε ο Διόνυσος με την ακολουθία του. Το νησάκι συνδέθηκε με τη Νάξο το 1919 οπότε και κατασκευάστηκε ο μίσχος που το συνδέει με το υπόλοιπο νησί.

Η αγαπημένη τοποθεσία των τουριστών για το ηλιοβασίλεμα

Πορτάρα, το απομεινάρι ενός ναού

Κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. , ο τύραννος της Νάξου Λύγδαμις θέλησε να κατασκευάσει έναν επιβλητικό ναό παρόμοιο με τον ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα και της Ήρας στη Σάμο, αλλά με απώτερο σκοπό να τους ξεπεράσει. Ο ναός θα χτιζοταν προς τιμήν του Απόλλωνα ή του Διόνυσου. Το γεγονός πως το ορθογώνιο σχήμα της, έχει προσανατολισμό προς τη Δήλο προσανατολίζει προς την άποψη πως το ναός ηταν αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα.

Στο νησί της Πορτάρας εγκατέλειψε ο Θησέας την Αριάδνη που είχε «αρπάξει» φεύγοντας από την Κρήτη. Από εκεί την έκλεψε ο Διόνυσος κι εκεί γιορτάστηκαν τα πρώτα «Διονύσια». 


Ακόμα πιο πολλές είναι οι θεωρίες για το νησάκι Παλάτια, πάνω στον οποίο είναι χτισμένη. Για πολλούς ερευνητές η ονομασία παραπεμπει στη λέξη Παλλάς, που δεν είναι άλλο από το επίθετο της Αθηνάς. Μια άλλη θεωρία θέλει την Παλάτια να έχει σχέση με τη λέξη «παλλάς», που σημαίνει «παρθένος», «κόρη». Αυτό συνδέει τη Νάξο με την Κόρη των προϊστορικών χρόνων, που δεν είναι άλλη από την Αριάδνη (Αριάγνη = παρθένος), την πριγκίπισσα της Κνωσού.

Η Πορτάρα, αποτελείται από 4 μονόλιθους από ναξιακό μάρμαρο, έχει μήκος περίπου 6 μέτρα και βάρος 20 τόνους

Ο ναός ήταν Ιωνικού ρυθμού, είχε μήκος 59 μέτρα και πλάτος 28 μέτρα. Η είσοδός βρισκόταν στην δυτική πλευρά. Η πύλη που σώζεται σήμερα οδηγούσε από τον πρόδρομο στο σηκό του ναού. Τριγύρω διακρίνονται ίχνη από τα θεμέλιά  του καθώς και τα θεμέλια της περιμετρικής κιονοστοιχίας. Γνωρίζουμε πως το 524 π.Χ. ο Λύγδαμις χάνει την εξουσία του από τους Λακεδαιμόνιους, τα έργα σταματούν και έτσι ο ναός μένει ημιτελής.

Αργότερα με την έλευση του Χριστιανισμού τον 6ο ή 7ο αιώνα, ο ναός μετατράπηκε όπως συνηθιζόταν εκείνη την περίοδο σε εκκλησία στον τύπο βασιλικής με εγγεγραμμένη αψίδα. Πολλά μαρμάρινα τμήματά του ναού χρησιμοποιήθηκαν κατά την περίοδο της ενετοκρατίας για την κατασκευή του Κάστρου της Χώρας.

Αν επισκεφθείτε την βασίλισσα των Κυκλάδων μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε τον ήλιο των Κυκλάδων να βασιλεύει από την αινιγματική Πορτάρα.

Πηγή

exploringgreece

fastferries

wikipedia

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα