Home Ταξίδια στην Ελλάδα Καλοκαιρινή απόδραση στο Λαύριο

Καλοκαιρινή απόδραση στο Λαύριο

by Nikos

Σε ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά λιμάνια της Αττικής θα σας ταξιδέψει το Thesekdromi σήμερα στα ταξίδια του στην Ελλάδα και αυτό δεν είναι άλλο από το γνωστό από την αρχαιότητα για τα περίφημα μεταλλεία του, Λαύριο.

Δημαρχείο Λαυρεωτικής
Το πρώτο κτίριο του νεότερου Λαυρίου από το1864 

Γεωγραφία

Το Λαύριο είναι μια είναι μια μικρή πόλη στο νοτιοανατολικό μέρος της Αττικής. Αποτελεί σημαντικό λιμάνι καθώς κι έδρα του Δήμου Λαυρεωτικής. Το Λαύριο το βρίσκει κανείς περίπου 65 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Το λιμάνι του Λαυρίου το βρίσκει ο επισκέπτης πολύ κοντά στην ομώνυμη κωμόπολη και είναι το τρίτο μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι του νομού Αττικής. Το λιμάνι χρησιμοποιούν περίπου 180 χιλιάδες επιβάτες κάθε χρόνο με δρομολόγια πλοίων προς τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η ονομασία “Λαύριο” συνδέει την περιοχή με το υπέδαφος της από τη λέξη “λαύρα” ή “λαύρη” που σημαίνει στενωπός, λιθόστρωτη οδός και, κατά τον Όμηρο, διάδρομος ή πάροδος

Ιστορία

Από τα χρόνια της κλασσικής Αθήνας το Λαύριο ήταν γνωστό για την εξόρυξη ασημιού, που ήταν μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της πόλης-κράτους της Αθήνας κυρίως για την παραγωγή νομισμάτων και την χρηματοδότηση του Αθηναϊκού στόλου.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή του Λαυρίου και στον γειτονικό Θορικό ξεκίνησε πριν το 3.000 π.Χ.

Από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. η Αθήνα, χρησιμοποιώντας άργυρο από τα μεταλλεία Λαυρίου, έκοψε ασημένια νομίσματα, τις περίφημες “λαυρεωτικές γλαύκες”. Για το Λαύριο έχουν αναφέρει πολλοί αρχαίοι συγγραφείς όπως ο οι: Αισχύλος, ο Αριστοτέλης, ο Αριστοφάνης, ο Ξενοφών και άλλοι. Μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ. οι εργάτες και οι σκλάβοι συνέχιζαν ανελλιπώς τις μεταλλευτικές εργασίες.

Η μεταλλουργική δραστηριότητα ξεκίνησε εκ νέου στην περιοχή της Λαυρεωτικής το 1864 από την εταιρεία γαλλοϊταλικών συμφερόντων Roux-Serpieri-Fressynet. Η εταιρεία αυτή εξαγοράστηκε από την Εταιρεία των Μεταλλουργείων Λαυρίου που ίδρυσε ο Ανδρέας Συγγρός το 1873.

Μια επίσκεψη στο Λαύριο θεωρείται “ολοκληρωμένη” μόνο αν δοκιμάσετε τις θαλασσινές λιχουδιές στα ουζερί

Η ανάπτυξη της περιοχής μετά το 1864 ήταν ραγδαία. Ουσιαστικά η σύγχρονη πόλη του Λαυρίου οφειλει την ύπαρξη της στους νέους εργάτες που ήρθαν στην περιοχή από την Αττική τις Κυκλάδες όπως επίσης από την Κρήτη, τη Λακωνία αλλά και από την Καρθαγένη της Ισπανίας ακόμα τη Μάλτα. Μετά το 1922 Μικρασιάτες και Θράκες πρόσφυγες βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο στο Λαύριο και την ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής.

Το Λαύριο ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που χρησιμοποίησε το τηλέφωνο το 1882 όπως και η πρώτη που ηλεκτροφωτίστηκε με λάμπες βολταϊκού τόξου (1887).

Αρχικά το Λαύριο ονομαζόταν Εργαστήρια (η ονομασία αυτή συναντάται ήδη από την αρχαιότητα) και το 1890 το Λαύριο (αναφερόμενο ακριβως ως Εργαστήρια) ορίστηκε έδρα του νεοσύστατου δήμου Σουνιέων

Το Λαύριο στο σήμερα

Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη αλλά και τους κατοίκους της μικρής πόλης είναι το άρτιο ρυμοτομικό σχέδιο, με τις μεγάλες πλατείες τα μικρά άλση και το πλήθος των όμορφων νεοκλασικών κτηρίων.

 

Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια όμορφη βόλτα στο Λαύριο θαυμάζοντας τα αρκετά νεοκλασικά κτήρια, όπως τα γραφεία της πρώτης μεταλλευτικής εταιρείας στο λιμάνι που σήμερα στεγάζουν το Δημαρχείο ή το κτήριο του παλαιού Δημαρχείου (τώρα ΚΕΠ και Ιστορικό Αρχείο). Στον περίπατο σας μη παραλείψετε και τους ναούς της πόλης.

 H Μητρόπολη, αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή, χτίστηκε περίπου το 1880 φωτο : Δήμος Λαυρεωτικής
Ίσως όμως τα κορυφαία αξιοθέατα του Λαυρίου μαζί με τα μουσεία του είναι τα αναστυλωμένα ιστορικά βιομηχανικά κτήρια . Σήμερα στεγάζουν κυρίως πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως το Μηχανουργείο και το Χυτήριο της Εταιρείας των Μεταλλουργείων Λαυρίου. Επίσης ιδιαίτερη θέση κατέχει το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που στις παλιές εγκαταστάσεις της άλλοτε κραταιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (Compagnie Française des Mines du Laurium).
 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ?Southeast of Attica? (@welcome_to_lavrio)

 Επίσης μην ξεχνάτε πως ολόκληρη η Λαυρεωτική έχει υπέροχες παραλίες και γραφικά κολπάκια. Δίνει μια πραγματική κοντινή διέξοδο στους κατοίκους της πρωτεύουσας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Λίγα χιλιόμετρα από το Λαύριο απολαύστε το ηλιοβασίλεμα σε έναν από τους σημαντικότερους και ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας στο νοτιότερο σημείο της Αττικής όπου δεσπόζει ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο .
O εκπληκτικός Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Πηγή 
Ευχαριστούμε την Κ.Γ., φίλη της σελίδας μας για τις υπέροχες φωτογραφίες.

lavreotiki.gr

wikipedia

lavrioguide

ferryhopper

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα