Home Ταξίδια στην Ελλάδα Η μοναδική έρημος στην Ευρώπη στη Λήμνο 

Η μοναδική έρημος στην Ευρώπη στη Λήμνο 

by Nikos

Στις περιπλανήσεις μας στην Ελλάδα θα γνωρίσουμε ένα μοναδικό τοπίο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που έχει την τύχη να φιλοξενεί το νησί του Ηφαίστου, η πανέμορφη Λήμνος. Η Λήμνος εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τον φυσικό πλούτο της αλλά ίσως το πιο ιδιαίτερο τοπίο τη είναι η μοναδική έρημος αλλιώς γνώστη ως Παχιές Αμμουδιές της Λήμνου ή Αμμοθίνες της Λήμνου.

Τοποθεσία

Η έρημος της Λήμνου βρίσκεται στο βόρεια τμήμα του νησιού κοντά στο χωριό Καταλακκο. Από εκεί θα πρέπει ο επισκέπτης να κατευθυνθεί προς την παραλία Γομάτι. Θα χρειαστεί να διανύσετε αρκετά μεγάλο κομμάτι της διαδρομης με τα πόδια πριν φθάσετε στη γνωστή “Σαχάρα” της Λήμνου. Δεν πρόκειται να χαθείτε καθώς ενημερωτικές πινακίδες και κιόσκια υπάρχουν σε όλη την διάρκεια της διαδρομής.

Πως δημιουργήθηκε η έρημος στη Λήμνο

Οι Αμμοθίνες αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο τοπίο, και η Λήμνος και για αυτό το λόγο προσελκύει ολοένα και περισσότερους λάτρεις της φύσης.

Οι Αμμοθίνες γενικότερα είναι αμμώδεις λόφοι συνήθως σε παράκτιες περιοχές. Η διάβρωση και η απόθεση της άμμου στις παράκτιες περιοχές δημιουργει τις Αμμοθίνες. Η άμμος που υπάρχει της ακτής παρασύρεται από τον άνεμο και την αντικαθιστά η άμμος που κύματα και ρεύματα φέρνουν στην παραλία.


Όπως και στις υπόλοιπες ερήμους έτσι και στη Λήμνο, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι ανασχηματίζουν συνεχώς τη μορφή αυτών των χρυσαφένιων βουνών από άμμο, με αποτέλεσμα ένα εκπληκτικό τοπίο σε αντίθεση με την καταγάλανη θάλασσα του Αιγαίου.Στη Λήμνο η έκταση αυτή καταλαμβάνει περίπου 70 στρέμματα και μαρτυρά την παρουσία θάλασσας κατά τη παλαιολιθική εποχή.

 Η βλάστηση στην περιοχή των Αμμοθινών, είναι κυρίως τα πανέμορφα λευκά κρινάκια της Λήμνου (pancratium maritimum).Γύρω από τις Αμμοθίνες φυτρώνουν λυγαριές, αγριοαχλαδιές ,αστυφίδες , μυρωδάτο θυμάρι, πικροδάφνες καθώς κι αγριελιές.

 Καθόλου τυχαία βέβαια η περίφημη «Έρημος της Λήμνου» αποτέλεσε τόπο γυρισμάτων για πολλές ταινίες αλλά και διαφημιστικά . Ακόμη και η ελληνική ταινία «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι» με την Ρένα Βλαχοπούλου γυρίστηκε στην περιοχή

Συνήθως επισκεπτόμαστε τα νησιά την περίοδο του καλοκαιριού όταν η ζέστη είναι συχνά ανυπόφορη επομένως φανταστείτε πως θα είναι η θερμοκρασία στην..έρημο. Καλό θα είναι αν θέλετε να απολαύσετε το απόκοσμο τοπίο με λιγότερο ήλιο και ζέστη καλύτερα να πάτε νωρίς το πρωί. Τότε θα βρείτε και λιγότερο κόσμο.

Μια εναλλακτική επιλογή είναι να οι απογευματινές ώρες .Τότε ηλιοβασίλεμα η magic hour δίνει υπέροχα χρώματα για τις φωτογραφίες σας . Νερό, καπέλο και αντηλιακό φυσικά οπωσδήποτε μαζί σας.

Πηγή

Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο ,φίλο της σελίδας μας, για τις εντυπωσιακές φωτογραφίες.

mylemnos.gr

limnosreport.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα