Home Ταξίδια στην Ελλάδα Βόλτα στη Μακρινίτσα, το μπαλκόνι του Πηλίου

Βόλτα στη Μακρινίτσα, το μπαλκόνι του Πηλίου

by Nikos

Μια ακόμη εξόρμηση το μαγευτικό Πήλιο θα δοκιμάσουμε σήμερα στο αφιέρωμά μας σήμερα στα ταξίδια στη Ελλάδα . Θα γνωρίσουμε ίσως το διασημότερο μπαλκόνι της Ελλάδας, ένα από τα πιο γνωστά και γραφικά χωριά του Πηλίου ,την πανέμορφη Μακρινίτσα.

Η γραφική Μακρινίτσα

Που βρίσκεται

Η Μακρινίτσα βρίσκεται στη Θεσσαλία και είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου βόρεια του Βόλου. Από τον Βόλο απέχει 17 χλμ. ενώ το υψόμετρό της είναι σύμφωνα και με την παλαιά πινακίδα στην πλατεία του χωριού είναι 850 μέτρα.

Η Μακρινίτσα πήρε το όνομά της από την Μονή “Παναγίας της Μακρινίτισας ή της Θεοτόκου της Οξείας Επισκέψεως”. Το μοναστήρι ιδρύθηκε στο διάστημα 1204-1215.

Ιστορία

Η Μακρινίτσα οργανώνεται, αρχικά ως ένας μικρός οικισμός των εργατών που δούλευαν γύρω από το μοναστήρι της Παναγίας της Μακρινίτισας. Παρόμοια Ιστορία έχει και η γειτονική Πορταριά που οφείλει το όνομά της και τον οικισμό στο μοναστήρι της Παναγίας της Πορταρέας από το 1273 μ.Χ.

Η πλατεία Ειρήνης στην Μακρινίτσα

Η Μονή περιέπεσε στην αφάνεια το 17ο αιώνα και τελικά κατέρρευσε. Ο οικισμός ωστόσο σημείωσε ιδιαίτερη ανάπτυξη  και στο τέλος του 18ου αιώνα, η Μακρινίτσα ήταν το μεγαλύτερο χωριό από τα βακούφια του Πηλίου. Τα βακούφια εκείνη την εποχή είχαν πολλά προνόμια και πλήρωναν λιγότερους φόρους στην Οθωμανική αυτοκρατορία ενώ η διοίκησή τους βρίσκονταν στα χέρια των δημογερόντων.

Μάρτυρες της άνθησης στην Μακρινίτσα αποτελούν μεταξύ άλλων τα υπέροχα αρχοντικά της που σώζονται μέχρι σήμερα και κάποια από αυτά έχουν γίνει πλέον φιλόξενοι παραδοσιακοί ξενώνες.

Η Μακρινίτσα ήταν από τα χωριά που ξεσηκώθηκαν κατά την Επανάσταση του 1821. Ωστόσο η επανάσταση στη Θεσσαλία απέτυχε. Η Μακρινίτσα έλαβε μέρος στο κίνημα τόσο το 1854 αλλά και στην Επανάσταση του 1878. Η σημαντικότερη μάχη κατά την διάρκεια αυτής της επανάστασης πραγματοποιήθηκε στην Μακρινίτσα. Τα επαναστατικά σώματα της περιοχής και οι κάτοικοι της Μακρινίτσας με αρχηγό την Μαργαρίτα Μπασδέκη αντιστάθηκαν σθεναρά αλλά τελικά υπέκυψαν. Με την μεσολάβηση τελικά των Άγγλων η επανάσταση έληξε. Τρία χρόνια μετά, το 1881 η Μακρινίτσα ενσωματώθηκε μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλία στο ελληνικό κράτος.

Το Μνημείο κενοτάφιο στη μνήμη του μεγάλου φιλέλληνα  Charles Ogle στην είσοδο της Μακρινίτσας

Τότε ήταν που έλαμψε η μορφή του ενός μεγάλου Άγγλου φιλέλληνα του  Charles Ogle. Αυτός ήταν δημοσιογράφος των Times και δολοφονήθηκε από τους Τούρκους στην Μακρινίτσα κατά τη διάρκεια της επανάστασης στο Πήλιο το 1878. Ήταν ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος δημοσιογράφου – πολεμικού ανταποκριτή στην Ελλάδα.

Θεά προς τον Βόλο

Μετά την απελευθέρωση και περνώντας από το στάδιο της παρακμής μετά την περίοδο αρχίζει σιγά σιγά η ανάπτυξη του Βόλου, ο οποίος συγκεντρώνει το εμπόριο και τις βιοτεχνίες του Πηλίου. Στην περίοδο του Μεσοπόλεμου είναι εμφανίζεται στο χωριό και αφήνει τα “ίχνη” του, σε μαγαζιά και αρχοντικά, ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ.

Η Μακρινίτσα στο σήμερα

Η Μακρινίτσα, παλιότερα γνωστή ως Μακρινίτζα, αποτελεί γνωρίζει σήμερα μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλες τις εποχές για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Η  μαρμάρινη κρήνη με τις 4 χάλκινες λεοντοκεφαλές στην πλατεία (από το 1809)

Η Μακρινίτσα αποτέλεσε το σκηνικό για την πασίγνωστη ελληνική ταινία “Η Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά” με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ ενώ για τις ανάγκες της παραγωγής ονομάστηκε” Κρυόβρηση”.

Τα πετρόχτιστα καλντερίμια αποστείλουν στοιχείο που τονίζει την γραφικότητα και την αυθεντικότητα του χωριού. Οι παραδοσιακές κατοικίες διώροφες ή τριώροφες με πέτρινες στέγες και ζωγραφική διακόσμηση δίνουν ‘άλλο τόνο στην διαμονή του επισκέπτη.

Στην πανέμορφη πλατεία της Μακρινίτσας υπάρχει το Καφενείο Θεόφιλος . Είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα για μια ζωγραφιά που δημιουργησε ο λαϊκος ζωγράφο Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Σήμερα το κτήριο έχει χαρακτηριστεί “ιστορικό διατηρητέο μνημείο”.

το Καφενείο Θεόφιλος
Άποψη της κεντρικής πλατείας της Μακρινίτσας

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην κεντρική πλατεία

Ο μικρός αυτός ναός χτίστηκε το 1806.Αρχικά ο ναός καλυπτόταν με θόλους, οι οποίοι κατέπεσαν κατά τους σεισμούς του 1955 και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ξύλινη στέγη. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού χρονολογείται περί τα μέσα του 19ου αι. Ιδιαίτερα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη ο πλούσιος λιθανάγλυφος διάκοσμος που είναι έργο του μάστορα λιθοξόου Θεοδοσίου από τη Βράχα Αγράφων.

Μπαλκόνι του Πηλιου αποκάλεσε την Μακρινίτσα ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την επίσκεψη του το 1934

Γεύσεις και αρώματα

Δεν γίνεται να επικεφθειτε την Μακρινίτσα και να μην δοκιμάσετε τις υπέροχες πηλιορείτικες συνταγές όπως το πασίγνωστο σπεντζοφάι, στα γραφικά ταβερνάκια .

Φωτό: Giannis Skarlatos-unsplash.com

Στα γραφικά μαγαζάκια στα καλντερίμια της Μακρινίτσας μπορείτε να προμηθευτείτε κάθε είδους παραδοσιακά προϊόντα. Δοκιμάστε γλυκά κουταλιού (δοκιμάστε φιρίκι Πηλίου) τσίπουρο, βότανα ,μέλι και ζυμαρικά . 

Αν βρεθείτε στην Μακρινίτσα μην χάσετε την ευκαιρία μια όμορφη πεζοπορία στο Μονοπάτι των Κενταύρων , μια κυκλική διαδρομή 2,7 έξω από την γειτονική και γραφική Πορταριά.

monopati-kentavron-pelion
Όμορφη εικόνα στο Μονοπάτι των Κενταύρων

Πηγή

dimosvolos

wikipedia

Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα