Εσείς γνωρίζετε το “μαγικό” πουλί του Έρωτα για τους αρχαίους την γνωστή μας σουσουράδα; Χάρη σε αυτήν σύμφωνα με τον Πίνδαρο ο Ιάσωνας έκανε την Μήδεια να τον ερωτευτεί. Η Αφροδίτη μεσολάβησε στέλνοντας το ιερό της πτηνό, την σουσουράδα και του έμαθε ερωτικά ξόρκια για να κερδίσει τελικά τον έρωτα της Μήδειας.
Θα συναντήσουμε το πανέμορφο αυτό πτηνό σε όλες τις περιπλανήσεις μας στην Ελλάδα ακόμα και μέσα στις πόλεις ανάμεσα σε πολυσύχναστους δρόμους, πάρκα η και γήπεδα ποδοσφαίρου. Εμείς συναντήσαμε την σουσουράδα μας στο πάρκο της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη.
Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό της είναι η μακριά ουρά που της έδωσε και το όνομα της. Στα αγγλικά wagtail και στα ελληνικά σουσουράδα σημαίνει “κινώ την ουρά” με χαρακτηριστικό τρόπο. Οι σουσουράδες είναι εντομοφάγα πουλιά. Η αναζήτηση της τροφή τους γίνεται, κυρίως σε ανοικτές περιοχές σχεδόν πάντοτε στο έδαφος. Η τροφή τους είναι συνήθως μικρά έντομα και κάμπιες.
Εκτός από την κιτρινοσουσουράδα συναντάμε συχνά την λευκοσουσουράδα με το λεπτό σώμα, και τους ασπρόμαυρους χρωματισμούς καθώς και τη Σταχτοσουσουράδα που ξεχωρίζει από το σταχτί χρώμα στο πάνω μέρος του φτερώματος και το κιτρινωπό κάτω μέρος.
Η εντυπωσιακή κομψή εμφάνισή της και η κίνηση της ουράς της την έχει κάνει συνώνυμο της ζωντάνιας και της τσαχπινιάς. «Σουσουράδα», λέει ο λαός μια ζωηρή κοπέλα.
Ως είδος χαρακτηρίζεται κοινό και δεν δείχνει ακόμα να απειλείται ωστόσο συμπεριλαμβάνεται στα είδη της Σύμβασης της Βέρνης . Είναι η σύμβασή που από τον Σεπτέμβριο του 1979 συμβάλει στη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.
Πηγή
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία