Home Ταξίδια στην Ελλάδα  Παλιά Βροντού Πιερίας, το ερειπωμένο χωριό του Ολύμπου

 Παλιά Βροντού Πιερίας, το ερειπωμένο χωριό του Ολύμπου

by Nikos

Σε ένα ταξίδι αλλοτινό θα σας συντροφεύσει αυτή τη φορά το Thesekdromi στις περιπλανήσεις του στην Ελλάδα. Θα βρεθούμε στην Παλιά Βροντού Πιερίας τις παρυφές του Ολύμπου. Στην Παλιά Βροντού ο χρόνος σταμάτησε στα χρόνια του εμφυλίου κι όλα εκεί αποπνέουν μια γλυκιά νοσταλγία.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Τοποθεσία

Η Παλιά Βροντού στις παρυφές του βουνού των θεών βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σύγχρονο χωριό της Βροντούς και σε υψόμετρο 400μ. Από την Κατερίνη απέχει περίπου 20 χλμ. και θα την βρείτε μετά τις βαθρες και το εκκλησάκι της Αγίας Κόρης.

Το χωριό πήρε το όνομα Βροντού τον 18ο αιώνα, εξαιτίας της βροντής που κάνει το νερό του ρέματος της Αγίας Τριάδας, κατά το πέρασμά του από το χωριό

Ιστορία

Το χωριό αρχικά (στις αρχές του 17ου αιώνα περίπου) βρισκόταν στη θέση Πλατύδρομος. Ήταν γνωστό ως Καραβάν Σεράι, που σημαίνει “πανδοχείο” από το όνομα ενός πανδοχείου που αποτελούσε σταθμό πολλών ταξιδιωτών. Οι κάτοικοι αυτού του μικρού χωριού ονομάζονταν “Γκρέκοι”. Γύρω στα 1700 το χωριό μεταφέρθηκε σε νέα θέση, 2 χιλιόμετρα πιο νότια και σε υψόμετρο 400 μ. στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Παλιά Βροντού.

Εκτός από τους Γκρέκους στο χωριό εγκαταστάθηκαν πολλοί βοσκοί μετά το 1800. Αυτοί πήραν την ονομασία “Κοπατσάρηδες”. Οι κάτοικοι της Βροντούς είναι γνωστό πως έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του Ολύμπου εναντίον των Τούρκων και στον Μακεδονικό αγώνα.

Με τα γεγονότα του εμφυλίου τον Οκτώβριο του 1946, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό και ουδέποτε επέστρεψαν

Από τη λήθη στο σήμερα

Η Παλιά Βροντού αποτελεί ουσιαστικά τη βόρεια είσοδο για τον Όλυμπο. Έτσι πολλοί ορειβάτες επιλέγουν αυτή τη διαδρομή για την ανάβασή τους στο μυθικό βουνό. Στα 1008 μ. υψόμετρο λειτουργεί σήμερα το ορειβατικό καταφύγιο “Κρεβάτια”.

Το μόνο κτίσμα που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης σήμερα είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος Νικόλαος. είναι λιθόκτιστος ναός με ξυλόγλυπτο τέμπλο και καμπαναριό.

Ο ναός του 1700 αποτελεί σήμερα διατηρητέο μνημείο.

Την Τρίτη μέρα του Πάσχα στην Παλιά Βροντού, αναβιώνει το “τραπέζι της Αγάπης”. Τους επισκέπτες φιλεύει ο πολιτιστικός σύλλογος Βροντούς με ντόπια εδέσματα όπως γίδα βραστή, φασολάδα, τσουρέκια, πασχαλινά αυγά και με άφθονο κρασί. Την εκδήλωση συνοδεύουν πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Προ περίπου 10ετίας η τότε δημοτική αρχή του Δίου έχει εκπονήσει σχετική μελέτη για τη δημιουργία παραδοσιακού χωριού
Πρόσφατα η Θεατρική Ομάδα του Πνευματικού Κέντρου «Ο Άγιος Φώτιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, στα πλαίσια της κινηματογραφικής ταινίας με θέμα τη ζωή του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Αθανάσιου Διάκου επέλεξε την Παλιά Βροντού ως τόπο για τα γυρίσματά της. Ακόμη πολλοί φωτογράφοι και κινηματογραφιστές επιλέγουν το απόκοσμο σκηνικό για ιδιαίτερες ατμοσφαιρικές εικόνες.

Δείτε επίσης Πιερία: Τα 5+1 αξιοθέατα στη γειτονιά του Ολύμπου – thesekdromi.gr

Πηγή

dionolymposguide.gr

eleftheria.gr

cityportal

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα