Home Ιστορικοί τόποι Προσκύνημα στην Μονή της λευτεριάς, την Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα

Προσκύνημα στην Μονή της λευτεριάς, την Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα

by Nikos

Το Thesekdromi σας ξεναγεί σε έναν ακόμη ιστορικό τόπο της πατρίδας μας στην Πελοπόννησο, τη θρυλική Μονή απ’ όπου σύμφωνα με την παράδοση ξεπήδησε η φλόγα της Επανάστασης του 1821.Η Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα και ο συμβολισμός της για το γένος.

Το ιστορικό εκκλησάκι της Επανάστασης

Ιστορικό

Η παράδοση και τα στοιχεία των ιστορικών όσων αφορά την ίδρυση της Μονής μας οδηγούν στους χρόνους της αυτοκρατορίας του Νικηφόρου Φωκά. Αρχικά την Αγία Λαύρα ίδρυσε στα Καλάβρυτα ένας συνασκητής του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, ο μοναχός Ευγένιος, το 961 μ.Χ.. Επέλεξε ως αρχική θέση 300 μ. περίπου ΝΔ από τη σημερινή τοποθεσία που τώρα ονομάζουν οι μοναχοί “Παλαιομονάστηρο”. Αυτήν την πρώτη μονή κατέστρεψε ολοσχερώς φωτιά το 1585 που την αποδίδουν στην μανία των Τούρκων.

Η Μονή και ο ιστορικός πλάτανος

Την Μονή έχτισε και πάλι μετά από 15 έτη ο ευσεβής Ιωάννης από τα Καλάβρυτα. Τη σημερινή τοποθεσία επέλεξαν οι μοναχοί μερικά χρόνια αργότερα. Η Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα υπέστη πολλές καταστροφές από τους Τούρκους κυρίως στα Ορλωφικά. Μεγάλη καταστροφή γνώρισε επίσης το 1826 όταν ο Ιμπραήμ την πυρπόλησε αλλά οι μοναχοί είχαν προλάβει να το εγκαταλείψουν και να πάρουν μαζί τους τα περισσότερα κειμήλια.

Το 1828 οικοδομήθηκε με νέο καθολικού τύπου «βασιλικής με τρούλο». Δυστυχώς όμως το 1943 Ναζιστικά στρατεύματα έκαψαν τη μονή κι εκτέλεσαν τρεις μοναχούς, που δεν είχαν εγκαταλείψει το μοναστήρι. Οι υπόλοιποι μοναχοί που διασωθήκαν επέστρεψαν έχοντας διασώσει τα κειμήλια και το πολύτιμο λάβαρο που διέσωσαν και άρχισαν από την αρχή την επισκευή και ανοικοδόμηση.

Το 1950, με προσφορές πιστών και ενίσχυση από το κράτος ανοικοδομήθηκε εξ’ ολοκλήρου.

Ο ιστορικός Πλάτανος

Το λάβαρο της Επανάστασης του 1821

Την κεφαλή του αριστερού αγγέλου έχει διατρήσει Τουρκική σφαίρα κατά τη διάρκεια τής πολιορκίας των Καλαβρύτων.

 Αναμφισβήτητα ο πολυτιμότερος θησαυρός που διασώζει μέχρι σήμερα το μοναστήρι είναι το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821. Είναι η πρώτη σημαία του Ελληνικού Έθνους, που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και όρκισε τους αγωνιστές. Από κώδικα της Μονής γνωρίζουμε πως το ιστορικό Λάβαρο ήρθε στη Μονή το 1735. Ως προς το σχήμα του είναι επίμηκες ορθογώνιο κι επίσης απεικονίζει την Κοίμηση της Παναγίας. Το 1821 ήταν το παραπέτασμα τής Ωραίας Πύλης τού τέμπλου τού ιστορικού λεγόμενου σήμερα ναού.

Κατά τον Μάρτιο του 1821, καθώς πλησίαζε η κήρυξη της Επανάστασης, το μοναστήρι της Αγ. Λαύρας χρησίμευε ως χώρος συγκέντρωσης προεστών της Αχαΐας και άλλων παραγόντων της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Πουκεβίλ στις 21 Μαρτίου 1821 συγκεντρώθηκαν στην Αγία Λαύρα οι αρχηγοί με περισσότερους από 600 ανδρες. Παρόντες ήταν οι Σωτ. Χαραλάμπης, Παν. Φωτήλας, Σωτ. θεοχαρόπουλος, Νικ. Σολιώτης, Ίωάν. Παπαδόπουλος ή Μουρεογιάννης, Βασίλειος καί Νικόλαος Πετμεζάς καί άλλοι.

‘Ακολούθησε δοξολογία μέσα σέ ατμόσφαιρα κατανυκτικής μυσταγωγίας και με το τέλος τής δοξολογίας ό Παλαιών Πατρών Γερμανός τους ευλόγησε με λάβαρο δίνοντας έτσι το σύνθημα για την έναρξη αγώνα.

Το μεγαλειώδες σύνθημα “Ελευθερία ή Θάνατος αντηχούσε στα βουνά της Πελοποννήσου

Η Προτομή του Βασίλειου Πετμεζά

Σύμφωνα με κάποιες πρωτογενείς πηγές την 25 Μαρτίου 1821 έγινε η τελετουργική θρησκευτική κήρυξη της Επανάστασης στη Μονή.  Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η ίδια τελετή έγινε στις 23 Μαρτίου.

Κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθεί τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Παράλληλα τοπικοί σύλλογοι από τα Καλάβρυτα αναβιώνουν την τελετή της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και την κήρυξη της Επανάστασης 1821 ενώ πραγματοποιούν στρατιωτική παρέλαση όπως και παρουσίαση παραδοσιακών χορών.
Το εσωτερικό της Μονής

Κοντά στα Καλάβρυτα βρίσκεται και η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, το αρχαιότερο μοναστήρι της Ελλάδος – thesekdromi.gr

όπως και η εντυπωσιακή Παναγία Πλατανιώτισσα, η εκκλησία μέσα στον κορμό τριών Πλατάνων (video)

Πηγή

agialavra.gr

wikipedia

ethnos

H Φωτoγραφία από το λάβαρο της Επανάστασης από το agialavra.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα