Συνεχίζοντας τις περιπλανήσεις μας στα προσκυνήματα της Ελλάδας, θα παρουσιάσουμε ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά μοναστήρια του νομού Καστοριάς. Ο λόγος για την Μονή Παναγίας Κλεισούρας, το μοναστήρι που φιλοξένησε τον Παύλο Μελά αλλά και ανέδειξε την οσιακή μορφή της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας.
Τοποθεσία
Η Μονή της Παναγίας Κλεισούρας δεσπόζει σε υψόμετρο 970 μέτρων στην κοιλάδα της Κλεισούρας στα όρια των νομών, Καστοριάς, Φλωρίνης και Κοζάνης. Από την πόλη της Καστοριάς απέχει 34 χλμ.
Ιστορικό της Μονής
Η Μονή Παναγίας Κλεισούρας οφείλει την ίδρυσή της στον ιερομόναχο Νεόφυτο που καταγόταν από την περιοχή και εγκαταστεθεικε εκεί το 1314.Περρισότερεα πράγματα γνωρίζουμε για την ανακαίνιση της Μονής από τον αγιορείτη ιερομόναχο Ησαΐα Πίστα της Μονής Ιβήρων το 1813 όπως αναφέρει η κτιτορική επιγραφή στην είσοδο του Καθολικού. Ο αγιορείτης μοναχός διαμόρφωσε το μοναστήρι λόγω των συνθηκών με έντονο φρουριακό χαρακτήρα οποίος διασώζεται σε μεγάλο βαθμό στην αρχική μορφή του. Το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο οι όμορφες τοιχογραφίες του Καθολικού είναι εκείνης της εποχής.
¨Έπαιξε ρόλος και αποτέλεσε κρησφύγετο την εποχή της Επανάστασης του 1821 ενώ κατά τον Μακεδονικό Αγώνα περιέθαλψε τους Έλληνες Αγωνιστές.
Σύμφωνα μάλιστα με μία εκδοχή τη χαρακτηριστική στολή που φορούσε ο Μελάς, τον μαύρο κεντητό ντουλαμά, την εμπνεύστηκε από τα Αργκουτσιάρια, ένα έθιμο το οποίο αναβιώνει ακόμη στην Κλεισούρα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.