Home Ταξιδεύοντας στον κόσμο Tα…πιο Ηalloween κάστρα της Ευρώπης και τα φαντάσματά τους- το ελληνικό κάστρο

Tα…πιο Ηalloween κάστρα της Ευρώπης και τα φαντάσματά τους- το ελληνικό κάστρο

by Nikos

Ο Οκτώβριος πλησιάζει στο τέλος του και με αφορμή τις κέλτικες παραδόσεις και το “εισαγόμενο” Halloween το Thesekdromi στα ταξίδια του στον κόσμο θα κάνει το γύρο της Ευρώπης μέσα από τα πιο γνωστά στοιχειωμένα κάστρα της . Κάθε κάστρο ή παλάτι πρέπει να έχει έναν θρύλο, ένα φάντασμα ή έναν φόνο που θα το κάνει πιο ελκυστικό στους επισκέπτες.

Τα φαντάσματα στον Πύργο του Λονδίνου στην Αγγλία

Ana-Gic-Pixabay

Δίπλα στον Τάμεση βρίσκεται ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα ολόκληρης της Αγγλίας: ο Πύργος του Λονδίνου. Ο Γουλιέλμος Α ́, ξεκίνησε την κατασκευή ενός κτιρίου που κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του αποτέλεσε φυλακή, κατοικία βασιλέων, οπλοστάσιο και χώρο φύλαξης των κοσμημάτων του στέμματος.

Η δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου Η ́αποκεφαλίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου και, από τότε, το ακέφαλο φάντασμά της λένε πως κυκλοφορεί ακόμα στους διαδρόμους του. Άλλα γνωστά φαντάσματα που κρύβονται στους τοίχους του Πύργου είναι ο βασιλιάς Ερρίκος ΣΤ ́, ο οποίος μαχαιρώθηκε στο παρεκκλήσι του Πύργου αλλά και ο πρίγκιπας Εδουάρδος Ε .

Ο αυλητής του Κάστρου του Εδιμβούργου στη Σκωτία

Το θρυλικό Κάστρο του Εδιμβούργου θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά στοιχειωμένα κάστρα της Ευρώπης καθώς κρύβει πολλά φαντάσματα. Το πιο διάσημο από όλα είναι το φάντασμα του μοναχικού αυλητή. Ο θρύλος αναφέρει πως πριν από αρκετούς αιώνες, μετά την ανακάλυψη ενός μυστικού δικτύου σηράγγων κάτω από το κάστρο, οι τοπικές αρχές τον διέταξαν να εισέλθει στα περάσματα για να δει πόσο μακριά έφτασαν. Πράγματι μπήκε μέσα όμως δεν βγήκε ποτέ ξανά. Φαίνεται ότι η ψυχή του είναι ακόμα παγιδευμένη στα υπόγεια. Δεν λείπουν κι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι συνεχίζουν να ακούν τον ήχο της γκάιντας του ως θρήνο.

Τα πλάσματα της νύχτας του Κάστρου Μπραν στην Ρουμανία

virgil-maierean-unsplash

Αν και ο Vlad Tepes, ο χαρακτήρας στον οποίο βασίστηκε ο Bram Stoker για να δημιουργήσει τον Δράκουλα, δεν έζησε ποτέ σε αυτό το κάστρο, η ομοιότητά του με αυτή που περιγράφεται στο μυθιστόρημα είναι τέτοια που έχει κερδίσει το ψευδώνυμο “κάστρο του Δράκουλα”. Βαμπίρ ή όχι, η αλήθεια είναι ότι το φρούριο είναι ένας πραγματικός μαγνήτης για τους λάτρεις των δυνατών συγκινήσεων και συναισθημάτων.

Το φάντασμα της Μαρίας Αντουανέτας στο Παλάτι των Βερσαλλιών της Γαλλίας

stephanie-leblanc-unsplash

Ένα από τα γνωστότερα παλάτια στον κόσμο φιλοξενεί κι αυτό φαντάσματα, και ειδικότερα , αυτό της Μαρίας Αντουανέτας . Ο θρύλος θέλει μετά τη λαιμητόμο στην Place de la Concorde, το πνεύμα της βασίλισσας να μετακόμισε στο Petit Trianon, ένα παλάτι που χτίστηκε στις Βερσαλλίες . Μερικοί επισκέπτες ισχυρίζονται ότι την έχουν δει ως μια νεαρή γυναίκα που ζωγραφίζει. Αυτή η παραφυσική δραστηριότητα συνήθως συνοδεύεται από απόκοσμους ήχους και φώτα που εμφανίζονται και εξαφανίζονται.

Οι “μεταλλαγμένοι” αρουραίοι του Εθνικού Παλατιού της Μάφρα στην Πορτογαλία

Το εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό συγκρότημα της Mafra αποτελείται από ένα παλάτι, ένα μοναστήρι και μια βασιλική. Είναι το πιο σημαντικό μπαρόκ μνημείο στην Πορτογαλία. Όπως όλα τα στοιχειωμένα κάστρα περιβάλλεται από μύθους, θρύλους και, φυσικά..με τα δικά του φαντάσματα. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαν να είναι τα πνεύματα των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Αλλά, αναμφίβολα ο πιο περίεργος αστικός μύθος είναι αυτός που αναφέρεται στην παρουσία τεράστιων μεταλλαγμένων αρουραίων στις σήραγγες του παλατιού.

Το φάντασμα του Σλοβένου Ρομπέν των Δασών στο κάστρο Predjama της Σλοβενίας

jens-maes-unsplash

Ένας από τους πιο διάσημους κατοίκους του μεγαλύτερου κάστρου σπηλαίων στον κόσμο ήταν ο Erasmus of Predjama της Σλοβενίας. Ο διάσημος ιππότης αντιστάθηκε για ένα χρόνο στην πολιορκία των στρατευμάτων της αυστριακής αυτοκρατορίας. Η θέση του κάστρου σε ένα πέτρινο τείχος ύψους άνω των 120 μέτρων το καθιστούσε απόρθητο και χάρη στο δίκτυο στοών ο Erasmus μπορούσε να βγει αθέατος για να πάρει προμήθειες. Στην πραγματικότητα, ο στρατός των πολιορκητών κατάφερε να νικήσει μόνο επειδή ένας υπηρέτης του ίδιου του Erasmus τον πρόδωσε. Από τότε, λέγεται ότι το φάντασμά του στοιχειώνει το κάστρο αναζητώντας εκδίκηση.

Το πνεύμα μιας αυτοκράτειρας της Γαλλίας στο παλάτι της Liria, Ισπανία

Το Παλάτι της Liria, κατοικία των Δουκών της Άλμπα, είναι ένα από τα πιο εξαιρετικά σπίτια στην ισπανική πρωτεύουσα. Η πλήρης συλλογή έργων τέχνης του, με έργα καλλιτεχνών όπως ο Ελ Γκρέκο και ο Γκόγια, αποτελεί πραγματικό πόλο έλξης για τους λάτρεις της ζωγραφικής. Αυτό που λίγοι επισκέπτες που γνωρίζουν είναι ότι, υποτίθεται, το φάντασμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας de Montijo, συζύγου του Ναπολέοντα Γ ‘ εξακολουθεί να περιφέρεται στους διαδρόμους του..

Ένα φάντασμα με δίψα για εκδίκηση στο Palazzo Vecchio της Ιταλίας

matt-twyman-unsplash

Το Παλάτσο Βέκιο βρίσκεται στην Πιάτσα ντελα Σινιόρια είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Φλωρεντίας. Εκτός από τη στέγαση των γραφείων του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν η κατοικία της οικογένειας των Μεδίκων. Ο θρύλος αναφέρει πως από το 1441, το παλάτι έχει έναν ιδιαίτερο επισκέπτη: το φάντασμα του Baldaccio d’Anghiari.

Εκείνη την χρονιά ο γενναίος πολεμιστής έπεσε θύμα προδοσίας και δολοφονηθηκε σε ένα από τα δωμάτια του παλατιού. Αφού πέταξαν το σώμα του από το παράθυρο, το πτώμα αποκεφαλίστηκε στην Piazza della Signoria και, έκτοτε, το πνεύμα του στοιχειώνει τα δωμάτια του Palazzo Vecchio περιμένοντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το φάντασμα του κόμη Floris V στο κάστρο Muiderslot της Ολλανδίας

angelo-casto-unsplash.jpg

Σε μικρή απόσταση από το Άμστερνταμ, η ομορφιά του Muiderslot μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Αλλά όπως κάθε κάστρο που σέβεται τον εαυτό του, αυτό το όμορφο μεσαιωνικό φρούριο έχει επίσης και τη σκοτεινή του πλευρά. Ο θρύλος λέει ότι το φάντασμα του κόμη Floris V, ο οποίος διέταξε την κατασκευή του Muiderslot στα τέλη του 13ου αιώνα, να στοιχειώνει το κάστρο. Κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού, οι υποτιθέμενοι φίλοι του τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν και τελικά τον σκότωσαν μέσα στο δικό του κάστρο.

Το Κάστρο της Ναύπακτου και η μυστηριώδης στοά

Και από την Ελλάδα δεν λείπουν οι ιστορίες για στοιχειωμένα κάστρα. Το επιβλητικό Κάστρο της Ναύπακτου παρομοιάζεται από πολλούς ως ένα μονοκόμματο θεριό. Πράγματι αποτελείται από ένα μοναχό και ενιαίο κτίσμα, που στέκει αγέρωχο πάνω από τη θάλασσα.

Η είσοδος στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Οι κυριότεροι θρύλοι συνδέονται με μια μυστηριώδη υπόγεια στοά στο Κάστρο. Λένε πως ξεκινά απ’ τα υπόγεια του κάστρου και κατά την παράδοση, προχωρούσε ως το Αντίρριο.

Από την είσοδο αυτής της μυστηριώδους στοάς, ο θρύλος λέει πως βγήκαν κάποτε, κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, τεράστιες φλόγες. Τύλιξαν ολόκληρο το κάστρο σπέρνοντας τον πανικό στην τουρκική φρουρά. Μέσα από τις πελώριες φλόγες, ξάφνου αναφάνηκαν ανάερες σκιές που αιωρούνταν και ύψωσαν την απόκοσμη κραυγή: “Ό,τι γράφει, δεν ξεγράφεται!”

Η είδηση μάλιστα αυτή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 22/10/1932.

Πηγή

viajar

nafpaktianews

Φωτό εξωφύλλου άρθρου Reinhold Silbermann-Pixabay.com

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα