Home Ταξιδεύοντας στον κόσμο Τα ελληνικά «διαμάντια» στο Εθνικό Μουσείο της Νάπολης

Τα ελληνικά «διαμάντια» στο Εθνικό Μουσείο της Νάπολης

by Stavros

Το ταξίδι μας στην πρωτεύουσα του Ιταλικού Νότου, συνεχίστηκε με μια επίσκεψη σε ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ευρώπης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.

To ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης

psifidoto-megas-alexandros

Η επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό μουσείο της Νάπολης είχε έντονο άρωμα Ελλάδας, μιας και πολλά εκθέματα ή αντίγραφα αυτών προέρχονται από την αρχαία ιστορία της χώρας μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός πως μεταξύ των εκθεμάτων που δίνουν αξία στο μουσείο είναι ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο στη μάχη της Ισσού κατά του στρατού του Δαρείου Γ’. Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό βρέθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1831 στην Πομπηία, στο πεζοδρόμιο του σπιτιού του Faun, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών. Η σκηνή που απεικονίζεται είναι αυτή της μάχης του Ίσσου που πραγματοποίησε ο Μέγας Αλέξανδρος (αριστερά ) εναντίον του Δαρείου Γ της Περσίας (δεξιά).

Η εν λόγω απεικόνιση είναι μια από τις διασημότερες του Μακεδόνα στρατηλάτη

Mega-alexandros-napolu

Το ψηφιδωτό, κατασκευασμένο με περίπου ενάμισι εκατομμύριο κεραμίδια, αποδεικνύεται αντίγραφο της ζωγραφικής που εκτέλεσε ο Έλληνας ζωγράφος Φυλλοξένος της Ερέτρια. Το ψηφιδωτό είναι έργο του 2ου αιώνα π.Χ. Πιστεύεται ότι είναι αντίγραφο του γνωστού πίνακα του Απελλή του 4ου αιώνα π.Χ. και σύγχρονο του Μεγάλου Αλέξανδρου. Ίσως να είναι αντίγραφο νωπογραφίας του Φιλόξενου της Ερέτρειας, την οποία αναφέρει ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος.

Η ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης

Το κτίριο του Μουσείου χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και αρχικά προοριζόταν να στεγάσει τους Αντιβασιλικούς στάβλους, υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα . Βέβαια το εγχείρημα δεν ολοκληρώθηκε και το μόνο που σώθηκε από την τότε αρχιτεκτονική είναι μόλις δύο κολώνες. Ένα άλλο εγχείρημα που δεν τελειοποιήθηκε ήταν αυτό του Πανεπιστημίου της πόλης.

Τελικά καταλήγουμε στο 1738 όταν ο βασιλέας Βασίλειος Κάρολος της Νάπολης αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μουσείο για την πρωτεύουσα του νεοαποκτηθέντος βασιλείου του, στο οποίο θα στεγάζονταν τα αντικείμενα της συλλογής Φαρνέζε. Από το 1860 το μουσείο περιήλθε στο Ιταλικό κράτος παίρνοντας το όνομα «Εθνικό αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης», με την συλλογή του να εμπλουτίζεται συνεχώς από τότε.

Τα σημαντικότερα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης

Σαν Έλληνες θα εντυπωσιαστείτε από τα πόσα εκθέματα ή αντίγραφα αυτών σχετίζονται με την αρχαία ιστορία μας. Εμείς βλέπαμε σε πολλά εκθέματα επιγραφές στην γλώσσα μας, απεικονίσεις θεών της ελληνικής μυθολογίας, όπως ο Δίας, η Αθηνά ακόμα και ο ημίθεος Ηρακλής.

Μάλιστα το γλυπτό του κουρασμένου ημίθεου που στέκεται στο ρόπαλό του και κρατά τα μήλα των Εσπερίδων, φτιάχτηκε πρώτα από τον Γλύκωνα και το αντίγραφό του είναι ένα από τα διασημότερα εκθέματα του Εθνικού Μουσείου της Νάπολης. Έχει μείνει γνωστό ως ο Ηρακλής του Φαρνέζε.

Τα εκθέματά του μουσείου σχετίζονται με τον κόλπο της Νάπολης, την αρχαία Πομπηία και περιλαμβάνουν νομίσματα ψηφιδωτά αγάλματα καθώς και νωπογραφίες.Η πιο σημαντική συλλογή είναι αυτή του Φαρνέζε και περιλαμβάνει πάνω από η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 500 αντικείμενα (γλυπτά και επιγραφές): Είναι μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη συλλογή από αρχαία γλυπτά που σχηματίστηκε κατά την περίοδο της Αναγέννησης, ενώ τα περισσότερα από αυτά έχουν διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση.

Tips4travelers-Το εισιτήριο και γιατί αξίζει να πάτε στο μουσείο της Νάπολης

Το εισιτήριο για το Εθνικό Μουσείο της Νάπολης είναι λίγο «πικάντικο» και ανέρχεται στα 20 ευρώ. Από την άλλη όμως μόλις ολοκληρώστε την επίσκεψή σας θα φύγετε ικανοποιημένοι και ελαφρώς προβληματισμένοι. Θα καταλάβετε πως η Ελλάδα έχει «χαρίσει» κατά μια έννοια την επιρροή της στην αρχαία Ευρώπη και δεν έχει από αυτήν τα οφέλη που τις «οφείλονται». Να είστε έτοιμοι να δείτε προτομές του Σωκράτη του Λυσία καθώς και άλλων σημαντικών προσώπων που σημάδεψαν την Ελληνική και όχι μόνο ιστορία.

Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και μπορείτε εύκολα να το συνδυάσετε με μια βόλτα στο κέντρο της.

Κατά βάση είναι ανοιχτά από το πρωί μέχρι το μεσημέρι ενώ κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν.

Πηγή πληροφοριών: Μηχανή του χρόνου, wikipedia, θεματοφύλακες.

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα