Στην Γαλλία θα σας ταξιδέψουμεσήμερα στα ταξίδια μας στον κόσμο στην Νοτιοδυτικής άκρης της χώρας στο Μπορντό. Θα γνωρίσουμε το Bassins des Lumières έναν εντυπωσιακό χώρο που από βάση υποβρυχίων των Ναζί είναι πλέον το μεγαλύτερο κέντρο ψηφιακής τέχνης στον κόσμο.
Η πολεμική του ιστορία
Το Μπορντό κατέλαβαν τα γερμανικά στρατεύματα στα τέλη Ιουνίου 1940. Αποτέλεσε στρατηγική βάση για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Η θέση του Μπορντό κοντά στον Ατλαντικό Ωκεανό, οι λιμενικές του εγκαταστάσεις όπως επίσης και η απόστασή του από τον βρετανικό εχθρό το έκαναν μια πολύ ελκυστική επιλογή. Το Σεπτέμβριο του 1941 ξεκίνησαν οι εργασίες της βάσης υποβρυχίων του Μπορντό. Μετά από μόλις 19 μήνες εργασίας το τεράστιο έργο εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 13 Μαΐου 1943.
Στα 60,000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος μπορούσε να φιλοξενήσει συνολικά 15 U-Boot-Bunker υποβρύχια. Κάθε φορά που τα U-boats επέστρεφαν από τις αποστολές τους έδεναν στη βάση για συντήρηση και επισκευές. Η βάση υποβρυχίων αποτελούσε όπως ήταν φυσικό έναν από τους κύριους στόχους για τα συμμαχικά αεροσκάφη. Ο αμερικανικός βομβαρδισμός στις 17 Μαΐου 1943 προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές και το θάνατο περίπου 200 αμάχων. Στις 26 Αυγούστου 1944 τα γερμανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τη βάση.
Από τον πόλεμο στον πολιτισμό
Από την απελευθέρωση της πόλης τον Αύγουστο του 1944 και τις επόμενες δεκαετίες ο τεράστιος χώρος παρέμεινε κυρίως ως εργοστάσιο μεταλλουργίας.
Το καλοκαίρι του 1999 το Bassins des Lumières άνοιξε με ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα προσανατολισμένο στις τέχνες με εκθέσεις φωτογραφίας, μουσικές εκδηλώσεις, καθηλωτικές παραστάσεις κ.λπ.). ενώ περιστασιακά λειτουργούσε και ως χώρος φεστιβάλ.
Στις 10 Ιουνίου του 2020 άνοιξε για όλους το Bassins des Lumières που αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο κέντρο ψηφιακής τέχνης στον κόσμο. Προσφέρει στους επισκέπτες υψηλής ποιότητας οπτικές και ηχητικές εμπειρίες μέσα από εκθέσεις απόλυτα προσαρμοσμένες στους χώρους.
Οι εκθέσεις επίσης είναι αφιερωμένες στους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης και της σύγχρονης τέχνης.
Οι ψηφιακές εκθέσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στη μνημειακή αρχιτεκτονική της υποθαλάσσιας βάσης καθώς αντανακλώνται στο νερό των 4 τεράστιων δεξαμενών που κάποτε φιλοξενούσαν τα υποβρύχια.
Οι δεξαμενές έχουν βάθος 12 μέτρα, μήκος 110 μέτρα και πλάτος 22 μέτρα, προσθέτοντας έτσι μια νέα διάσταση στην καθηλωτική εμπειρία που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.