Home Θεσσαλονίκη Βόλτα στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Βόλτα στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

by Nikos

Ένα από τα πιο όμορφα κτίρια του κέντρου της Θεσσαλονίκης που στεγάζει ένα σχετικά άγνωστο Μουσείο σε πολλούς Θεσσαλονικείς θα γνωρίσουμε σήμερα στην βόλτα μας στην Θεσσαλονίκη .Θα βρεθούμε στην περιοχή του στρατοπέδου του Πεδίου του Άρεως στην έδρα του Στρατηγείου του Γ’ Σώματος Στρατού. Εκεί βρίσκεται σήμερα το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ως παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου των Αθηνών.

Η επιβλητική είσοδος στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (φωτό σελίδα του Πολεμικού Μουσείου στο Facebook )

Το κτίριο και ο Βιταλιάνο Ποζέλι

Το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σχεδιάστηκε από τον σπουδαίο Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (1838-1918) στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Ποζέλι στάλθηκε το 1886 στη Θεσσαλονίκη από την Οθωμανική κυβέρνηση για να χτίσει αρχικά τη Δημόσια Προπαρασκευαστική Σχολή («Idadie») της πόλης. Το 1888 παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην πόλη.

Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου εκτίθενται πυροβόλα, ελαφρά άρματα μάχης, τορπίλες, μαχητικό αεροσκάφος και οχήματα μεταφοράς προσωπικού

Συνεργάστηκε με τις Οθωμανικές αρχές και δημιούργησε τα σημαντικότερα δημόσια κτήρια. Ανάμεσά σε αυτά ήταν το Διοικητήριο της πόλης(σήμερα Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης) ,η Βίλλα Αλλατίνι, η Τράπεζα Θεσσαλονίκης (Στοά Μαλακοπή η Αρμένικη Εκκλησία της Θεσσαλονίκης και άλλα σημαντικά κτίρια . Ανάμεσά τους και το Γ’ Σώμα Στρατού το οποίο ανεγέρθηκε μεταξύ του 1900 και 1902 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τον Οθωμανικό Στρατό.

Συλλογή από σπαθιά

Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 από τον Ελληνικό Στρατό οι εγκαταστάσεις περιήλθαν στην κυριότητά του και εγκαταστάθηκαν σε αυτό στρατιωτικές μονάδες.

Ύστερα από μία περίοδο αχρησίας, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου αποφάσισε να στεγάσει εδώ το Πολεμικό Μουσείο της πόλης. μετά από μια σειρά εργασιών το Μουσείο Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το  2000 και λειτουργεί από τότε ως παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου των Αθηνών.

Εσωτερικοί χώροι του Μουσείου (φωτό σελίδα του Πολεμικού Μουσείου στο Facebook )

Το Μουσείο σήμερα

Σήμερα το Μουσείο τόσο μέσα από την μόνιμη αλλά και διάφορες θεματικές εκθέσεις φιλοξενεί περισσότερα από 10.000 κειμήλια της ελληνικής Ιστορίας. Ξεκινώντας από την προεπαναστατική περίοδο και φτάνοντας μέχρι την Κύπρο και το 1974 ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει μέσα από τα κειμήλια και τα ιστορικά τεκμήρια όλη την Ιστορία της Ελλάδας.

Στολές και αντικείμενα του ιταλικού Στρατού (φωτό σελίδα του Πολεμικού Μουσείου στο Facebook )

Περιδιαβαίνοντας του χώρους του Μουσείου περνάει μπροστά από τα μάτια μας η Ελληνική Επανάσταση , οι Βαλκανικοί Πόλεμοι αλλά και οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι. Υπάρχουν πολλά κειμήλια των κρατών που συμμετείχαν στις διάφορες ιστορικές περιόδους ως σύμμαχοι ή αντίπαλοι του ελληνικού στρατού.

Στις εκθέσεις τονίζεται και ο σημαντικός ρόλος της γυναίκας στο Έπος του ’40 και στην Εθνική Αντίσταση μέσα από προσωπικά αντικείμενα της τραγουδίστριας της Νίκης Σοφίας Βέμπο και της Λέλας Καραγιάννη.

Το Μουσείο περιλαμβάνει επίσης πολλές φωτογραφίες εποχής. Επίσης παρουσιάζονται στολές του Ελληνικού στρατού της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν όπλα του Ελληνικού στρατού και άλλων στρατευμάτων. Τέλος πίνακες ζωγραφικής, κάρτες, γκραβούρες και αποσπάσματα εφημερίδων της εποχής πλαισιώνουν τα υπόλοιπα εκθέματα.

Στους χώρους του μουσείου παρουσιάζεται και η μόνιμη «Έκθεση κειμηλίων Στρατιωτικής Ιατρικής» . Από το 2017 φιλοξενείται στο χώρο η έκθεση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 με τίτλο: “Χώρος Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης”. Η έκθεση αυτή παρουσιάζει μέσα από εκθέματα και φωτογραφικό υλικό την αντίσταση στη Δικτατορία 1967-1974.

Στο Πολεμικό Μουσείο υπάρχει αμφιθέατρο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που φιλοξενούν συχνά εξαιρετικές εκδηλώσεις. Στο χώρο λειτουργεί επίσης καφέ με θαυμάσια αυλή.

Το Μουσείο διαθέτει χάρη στη συλλογή του Β.Νικόλτσιου τη μεγαλύτερη εκτεθειμένη συλλογή στρατιωτικών μεταλλίων στην Ελλάδα

Ωράριο Λειτουργίας και Διάθεση Χώρου

Το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10:00 έως 17:00. Έχουν προβλεφθεί ειδικές ράμπες στους εξωτερικούς χώρους και  ανελκυστήρας για άτομα με αναπηρίες.

Εισιτήρια

Δευτέρα:
Γενική είσοδος: 2 €​

Τρίτη – Κυριακή:
Γενική είσοδος: 4€
Μειωμένο εισιτήριο: 2 €​

Δωρεάν είσοδος

Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου η είσοδος είναι δωρεάν. Το ίδιο ισχύει και στις ακόλουθες ημερομηνίες: 25η Μαρτίου (Εορτασμός της Επανάστασης του 1821), 28η Οκτωβρίου (Επέτειος του Όχι), 21η Νοεμβρίου (Εορτή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων) και 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων).

Υπάρχει δυνατότητα διάθεσης και ενοικίασης της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων (χωρητικότητας 200 ατόμων), του Αμφιθεάτρου (χωρητικότητας 60 ατόμων), του Φουαγιέ, των Αύλειων χώρων  του Μουσείου (χωρητικότητας 5330 ατόμων), της Αίθουσας Περιοδικών Εκθέσεων, αλλά και άλλων βοηθητικών χώρων του Μουσείου κατόπιν επικοινωνίας.

Πηγή

warmuseum

thessalonikitourism

wikipedia

φωτό εξωφύλλου άρθρου σελίδα του Πολεμικού Μουσείου στο Facebook

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα