Home Θεσσαλονίκη Tο άγαλμα του ήρωα δημοσιογράφου του Πόντου, Νίκου Καπετανίδη στο πρώην Στρατόπεδο του Παύλου Μελά

Tο άγαλμα του ήρωα δημοσιογράφου του Πόντου, Νίκου Καπετανίδη στο πρώην Στρατόπεδο του Παύλου Μελά

by Nikos

Το Τhesekdromi συνεχίζοντας να περιδιαβαίνει στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μια ακόμη σελίδα μνήμης που αξίζει να μην λησμονηθεί. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 η Θεσσαλονίκη και ολόκληρος ο Ποντιακός Ελληνισμός τιμά τον ήρωα δημοσιογράφο της Τραπεζούντας . Στο ιστορικό πρώην Στρατόπεδο του Παύλου Μελά τοποθετήθηκε το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη. Δυστυχώς υπέστη σημαντικό βανδαλισμό και κλοπή των γλυπτών αναπαραστάσεων πριν προλάβουμε να δημοσιεύσουμε το άρθρο.

Ποιός ήταν ο Νίκος Καπετανίδης

Ο Νίκος Καπετανίδης αποτελεί πραγματικό σύμβολο τόσο για τον Ελληνισμό του Πόντου όσο και για την ελεύθερη και μαχόμενη δημοσιογραφία. Έζησε τα ταραγμένα χρόνια του τουρκικού εθνικισμού και της διενεργούμενης Γενοκτονίας κατά του ελληνικού στοιχείου και πλήρωσε με τη ζωή του φωνάζοντας μάλιστα στην κρεμάλα μπροστά στο μαινόμενο πλήθος: «Ζήτω η Ελλάς» .

Η ζωή του

Ο Νίκος Καπετανίδης γεννήθηκε το 1889 στη Ριζούντα του Πόντου. Φοίτησε στο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας ίσως το σημαντικότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής. Όχι τυχαία το αποκαλούσαν τότε «Φάρος της Ανατολής». Όταν αποφοίτησε αρχικά εργάστηκε στην τράπεζα των αδερφών Φωστηρόπουλων. Παράλληλα εξασκούσε κα τη μεγάλη του αγάπη, τη δημοσιογραφία. Έγραφε για το περιοδικό «Επιθεώρηση» την εφημερίδα «Ο Φάρος της Ανατολής» και στην «Ηχώ του Πόντου». Το 1917 προχώρησε στην έκδοση της εφημερίδας «Σάλπιγξ».

Τον Οκτώβριο του 1918, ο Νίκος Καπετανίδης δημιούργησε την εφημερίδα «Εποχή» την μαχητική εφημερίδα που τον σημάδεψε. Με την φλογερή αρθρογραφία του δεν έπαψε να στηλιτεύει τις βιαιότητες των Τούρκων κατά των Ελλήνων και των Αρμενίων του Πόντου. Αυτό είχε αποτέλεσμα γρήγορα να μπει στο μάτι των Τούρκων.

Ο περιβόητος Τοπάλ Οσμάν τον επισκέφθηκε στα γραφεία της εφημερίδας απειλώντας και προειδοποιώντας τον να σταματήσει να δημοσιεύει τέτοιου είδους άρθρα. Ο Καπετανίδης ωστόσο συνέχισε να γράφει με περισσότερο ζήλο αψηφώντας τις απειλές.

Η δίκη και το τέλος του ήρωα

Τον Μάρτιο του 1921 ο Νίκος Καπετανίδης οδηγείται στη φυλακή της Τραπεζούντας και στη συνέχεια στην Αμάσεια του Πόντου από τους υποστηρικτές του Κεμάλ . Του απέδωσαν την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και προσπάθειας διαμελισμού της χώρας. Η δίκη ήταν παρωδία και με συνοπτικές διαδικασίες ο ήρωας οδηγήθηκε στην αγχόνη σε ηλικία 32 ετών .

Την 21η Σεπτεμβρίου 1921, απαγχονίστηκε μαζί με άλλους 68 Έλληνες.

Την ώρα της αγχόνης, ο Νίκος Καπετανίδης βροντοφώναξε μπροστά στο πλήθος «Ζήτω η Ελλάς»

φωτό : Σύλλογος Δράσης “Νίκος Καπετανίδης

Καθ’ όλη την διάρκεια της φυλάκισης του δεν έπαψε να εμψυχώνει τους συγκρατούμενούς του ενώ έστελνε γράμματα παρηγοριάς στην οικογένεια του.

Tο άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην Στρατόπεδο του Παύλου Μελά

Ακριβώς εκατό χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατο του Νίκου Καπετανίδη, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη. Με ενέργειες του Δήμου Παύλου Μελά ,συμπαράσταση από ποντιακούς συλλόγους της Ελλάδας και της Διασποράςς αλλά και με βοήθεια από επώνυμους και ανωνύμους δωρητές δημιουργήθηκε ο ανδριάντας-φόρος τιμής στον ήρωα.

Παρόν στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων έδωσε ο εγγονός του αδερφού του Νίκου Καπετανίδη, Κώστας Καπετανίδης. Παραβρέθηκε επίσης και ο Βασίλης Σιδηρόπουλος, εγγονός της γυναίκας που είδε τον Νίκο Καπετανίδη στην Αμάσεια να φωνάζει «Ζήτω η Ελλάς» στην αγχόνη.

Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης ο Γιώργος Κικώτης γνωστός για τα δεκάδες μνημεία για τον Ποντιακό ελληνισμό και τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ο βανδαλισμός

Δυστυχώς μόλις μία εβδομάδα μετά τα επίσημα αποκαλυπτήρια του αγάλματος άγνωστοι κατέστρεψαν τμήμα του μαρμάρινου βάθρου και αφαίρεσαν τις γλυπτές αναπαραστάσεις από τη μία πλευρά. Ακόμη χειρότερα λίγες ημέρες μετά δεν δίστασαν να αφαιρέσουν και τις αναπαραστάσεις και από την άλλη πλευρά.

Πηγή

pontosnews

protothema

Σύλλογος Δράσης “Νίκος Καπετανίδης

lelevose

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα