To Thesekdromi συνεχίζει τις περιπλανήσεις στις ομορφιές της φύσης και σε μια από αυτές σκοντάφτουμε πάνω σε ένα όμορφο αγριολούλουδο που σηματοδοτεί την Άνοιξη. Ελάτε μαζί μας σε ένα ακόμα ταξίδι αλλιώς και γνωρίστε μαζί μας την το Ορνιθόγαλο ή αλλιώς γνωστό και ως Αστέρι της Βηθλεέμ όπως την συναντήσαμε στο περιαστικο δάσος της Θεσσαλονικης, το Σέιχ Σου.
Βοτανική
To Ορνιθόγαλο είναι ένα όμορφο αγριολούλουδο της χώρα μας. Πρόκειται για βολβώδης πόα με ύψος όχι παραπάνω από 30 εκατοστά. Διαθέτει σκληρά, δύσκαμπτα, πράσινα, λογχοειδή και μακρόστενα φύλλα. Τα άνθη του είναι λευκά, αστεροειδή άνθη και στο πίσω μέρος τους στιγματίζονται με πράσινο χρώμα. Τα λουλούδια έχουν έξι πέταλα και είναι στραμμένο συνήθως προς τα πάνω.
Άλλη πιθανή εκδοχή για την ονομασία είναι πως προήλθε από τη χρήση του σαν τροφή, κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, από τους πεινασμένους προσκυνητές στους Αγίους Τόπους και επειδή βρέθηκε αναπτυσσόμενο στη περιοχή γύρω από Βηθλεέμ.
Η οικογένεια του οι Λειριίδες ή Λιλιίδες περιλαμβάνει πάνω από 100 είδη στην Ευρώπη, Ασία και Αφρική ενώ στην Ελλάδα απαντώνται πάνω από 20 είδη. Είναι συγγενικό λουλούδι με το κρίνο.
Ornithogalum σημαίνει “Γάλα του πουλιού” κι έτσι ονομάζεται σε διάφορες γλώσσες του κόσμου. Βασίστηκε σε μια αρχαία πεποίθηση ότι τα περιστέρια ανήκαν σε ένα ενιαίο φύλο (θηλυκά) και τα μεγάλα στήθη του περιστεριού ήταν σε θέση να δώσουν γάλα όπως τα θηλαστικά, στα νεογνά τους.
Φυτό Δηλητήριο
Δυστυχώς αυτό το όμορφο αγριολούλουδο είναι δηλητηριώδες τόσο για τα ζώα όσο και για τον ανθρωπο οταν είναι φρέσκο. Τα φρέσκα φύλλα μπορεί να είναι δηλητηριώδη ωστόσο οι βολβοί μαγειρεύονταν και χρησιμοποιούνταν σαν τρόφιμο σε παλιότερες εποχές.
Χρήσεις και ιδιοτητες
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το γένοςOrnithogalum umbellatum στη βοτανοθεραπεία το φυτικό εκχύλισμα (ανθοΐαμα του Bach) χρησιμοποιείται ως κατευναστικό, για την αντιμετώπιση του νευρικού κλονισμού, της αυτοκαταστροφικής κατάθλιψης ή της θλίψης και των διαταραχών του εντέρου (αέρια). Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα κατά του έλκους και των φλύκταινων. Σήμερα, το βότανο δεν χρησιμοποιείται στην αλλοπαθητική ιατρική. Στη λαϊκή ιατρική το φυτό θεωρείται ότι βοηθά στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, τη μείωση της πνευμονικής συμφόρησης και της κατακράτησης υγρών, κυρίως στα κάτω άκρα.
Οι βολβοί μπορούν να είναι εδώδιμοι, αν είναι πολύ καλά μαγειρεμένοι ή αποξηραμένοι και κονιορτοποιημένοι.
Όλο το φυτό είναι δηλητηριώδες και μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό, ναυτία, έμετο, διάρροια, δύσπνοια, άλγος, πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας και του λαιμού.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Πηγή
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Εργαστήριο Φαρμακολογίας