Στις αναμνήσεις μας από τα ταξίδια μας μας συντροφεύουν όχι μόνο τα τοπία, τα μνημεία και φυσικές ομορφιές του τόπου αλλά και οι γεύσεις ,οι μυρωδιές και οι άνθρωποι. Ελάτε μαζί μας αυτή τη φορά στην πανέμορφη Γαλλία ,την πατρίδα ενός από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Ευρώπης κι όχι μόνο. Ο λόγος για την Κρέπα και τα άγνωστα μυστικά της σε ένα ταξίδι αλλιώς.
Ιστορία
Η Κρέπα φαίνεται πως δημιουργήθηκε πρώτη φορά στην Βρετάνη της Γαλλίας περίπου τον 13ο αιώνα . Αρχικά είχε ως κύριο συστατικό το φαγόπυρο, το οποίο εισήχθη στη Γαλλία μετά τις σταυροφορίες από την Ασία. Αργότερα οι Γάλλοι αντικατέστησαν το φαγόπυρο με λευκό αλεύρι, ενώ προστέθηκαν τα αυγά και το γάλα.
H μέρα της Κρέπας είναι για τους Γάλλους η 2α Φεβρουαρίου γνωστή ως Jour des Crêpes. Σαράντα μέρες μετά τα Χριστούγεννα είναι η εορτή της Υπαπαντής. Τότε στη Βρετάνη φτιάχνουν Κρέπες σε όλα τα σπίτια. Παραδοσιακά για γούρι κρατούσαν ένα νόμισμα στο χέρι και καθώς γύριζαν την Κρέπα στον αέρα και έκαναν μια ευχή. Στη Βρεττάνη την συνοδευουν παραδοσιακά με μηλίτη.
Υπάρχουν δύο τύποι Κρέπας που όλοι γνωρίζουμε οι γλυκιές και οι αλμυρές.Οι Αλμυρές μπορεί να έχουν μέσα από αυγά, κρέας, τυρί και ψάρι, μέχρι λαχανικά και ακόμη και σαλάτα. Η πιο διάσημη γέμιση της αλμυρής γαλλικής Κρέπας είναι η «une Galette Complète».Αυτή περιέχει τριμμένοΈμενταλ τυρί, ζαμπόν και ένα αυγό όλα διπλωμένα μέσα στην κρέπα φαγόπυρου με τέτοιο τρόπο ώστε το αυγό να φαίνεται μερικώς από πάνω.
Γενικά πιστεύεται πως η Κρέπα είναι ένα τυπικό πιάτο της γαλλικής κουζίνας. Ωστόσο παραλλαγές εντοπίζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από το filla στη Γαλικία της Ισπανίας μέχρι το ολλανδικό pannenkoek και το ρουμάνικο lătită .Η βελγική Κρέπα είναι η κρέπα Suzette, μια κρέπα με ελαφρώς τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού και λικέρ.
Στην ισπανική περιφέρεια της Γαλικίας, οι κρέπες ονομάζονται “filloas” και μπορούν επίσης να γίνουν με χοιρινό αίμα αντί για γάλα.