Home Ταξίδι αλλιώς Κορακοβότανο Digitalis lanata .Το άγνωστο τοξικό, καρδιοτονωτικό αγριολούλουδο

Κορακοβότανο Digitalis lanata .Το άγνωστο τοξικό, καρδιοτονωτικό αγριολούλουδο

by Nikos

To Thesekdromi συνεχίζει τις περιπλανήσεις στις ομορφιές της φύσης και σε μια από αυτές σκοντάφτουμε πάνω σε ένα εντυπωσιακό αγριολούλουδο που ξεχωρίζει στο καταπράσινο τοπίο. Σε ένα ακόμα ταξίδι αλλιώς συναντήσαμε το Κορακοβότανο αλλιώς Χνουδωτή δακτυλίτιδα ή επιστημονικά Digitalis lanata στο αγαπημένο μας Σέιχ Σου.

Βοτανική

Η Digitalis lanata είναι μια διετής ή και πολυετής πόα ύψους 90-120 εκ. Διαθέτει μεγάλα, οδοντωτά, πράσινα φύλλα. Τα άνθη είναι μεγάλα με χρώμα πορφυρό, λευκό ή κίτρινο σε ταξιανθία. Τα εντυπωσιακά λουλούδια έχουν σχήμα καμπάνας με κατεύθυνση προς τα κάτω, με εσωτερικά στίγματα. Το φυτό ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο ομορφαίνοντας τις πλαγιές και τα ρέματα όπως και τις άκρες των δρόμων σε όλη την Ευρώπη. 

Τα εντυπωσιακά άνθη έχουν σχήμα καμπάνας

Ονομασία και ταξινόμηση

Η επιστημονική ονομασία Digitalis lanata, ωστόσο το αγριολούλουδο συχνά το αναφέρουν Χελιδονόχορτο, Κορακόχορτο, Κορακοβότανοwoolly foxglove ή  Grecian foxglove καθώς lanata σημαίνει μαλλιαρό. Οι βοτανολόγοι την έχουν κατατάξει στην οικογένεια Scrophulariaceae, Σκροφουλαριϊδες.
Ο βλαστός μπορεί να φθάσει ύψος έως 120 εκατοστά

Η ονομασία δακτυλίτιδα προέρχεται από το σχήμα των ανθέων που μοιάζουν με δάκτυλα γαντιού. Μία άλλη εκδοχή το συσχετίζει με την ομοιότητας του φυτού με την δακτυλήθρα που είχαν οι γυναίκες για να ράβουν

Τα είδη της Δακτυλίτιδας είναι ποώδη φυτά με χνουδωτά φύλλα που τον πρώτο χρόνο σχηματίζουν ρόδακα στη βάση. Τον δεύτερο χρόνο αναπτύσσουν βλαστό όρθιο, αδιακλάδιστο, ύψους έως 120 εκατοστά, με φύλλα μεγαλύτερα προς τα κάτω.

Ιδιότητες

Δεν μας είναι γνωστό αν οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν κάποιο είδος Δακτυλίτιδας .Γενικά είναι φυτό τοξικό, δηλητηριώδες, αλλά μεγάλης φαρμακευτικής αξίας. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Φαρμακολογίας Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων έχει χρήση ως διουρητικό και ισχυρό καρδιοτονωτικό. Παρατηρήθηκε πως μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την συσταλτικότητα του μυοκαρδίου (θετική ινότροπος δράση) και μειώνει τις απαιτήσεις του σε οξυγόνο. Συγχρόνως, αυξάνει την διούρηση μέσω της οποίας μειώνεται ο όγκος του αίματος και επομένως, το καρδιακό φορτίο. Το φυτό χρησιμοποιείται και εξωτερικά υπό τη μορφή καταπλάσματος για την επούλωση πληγών.

Προσοχή στη χρήση

Η κατανάλωση του φυτού μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, υπόταση, οπτικές διαταραχές, ανορεξία και λιποθυμία. Ακριβώς επειδή είναι ιδιαίτερα τοξικό φυτό θέλει προσοχή, γιατί έχει μικρό θεραπευτικό δείκτη ενώ η θεραπευτική δόση των καρδιοτονωτικών γλυκοσιδίων είναι πολύ κοντά στην θανατηφόρο.

Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.

Πηγή

Εργαστήριο Φαρμακολογίας Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων

izagori.gr

haniotika-nea.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα