4,1K
Συνεχίζουμε τις περιπλανήσεις μας στις ομορφιές της φύσης και σε μια από αυτές σκοντάφτουμε πάνω στην πανέμορφη ανεμώνη.
Σε ένα ακόμα ταξίδι αλλιώς σας παρουσιάζουμε ένα από τα διασημότερα φυτά της ελληνικής υπαίθρου, δηλαδή την ανεμώνη.
Το όνομά της το έχει πάρει από τα χαρακτηριστικά της. Φυτρώνει νωρίς την άνοιξη και αρέσκεται να ξεπηδά σε σημεία που φυσά δυνατός και κρύος άνεμος, εξ ου και το όνομά της. Ο αέρας άλλωστε βοηθά το φυτό να αναπτυχθεί αλλά να και να πάρει τα ροδοπέταλά του μακριά, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εξάπλωση και την αναπαραγωγή του .
Είναι φυτό ποώδες, πρωιανθές και ως επί το πλείστον ριζωματικό. Ανήκει στην τάξη των βατραχιωδών, που περιλαμβάνει γύρω στα 70 είδη. Τα ανεμολούλουδα ή αγριοπαπαρούνες ή και αγριολαλάδες, όπως ονομάζουν κατά τόπους τις ανεμώνες, απαντώνται σε διάφορα σημεία της ελληνικής υπαίθρου. Στην Ελλάδα ανθίζει η αλσόφιλος ανεμώνη (anemone nemorosa).
Αξίζει να σημειωθεί πως η ανεμώνη θεωρείται σύμβολο της απλότητας και της εφήμερης ομορφιάς. Επίσης είναι ένα μοναχικό φυτό που δεν διαρκεί στο χρόνο. Άλλωστε γι αυτό έχει βγει η φράση «μόνη σαν την ανεμώνη».
Η ελληνική μυθολογία
Κατά την ελληνική μυθολογία η ανεμώνη είναι φυτό άμεσα συνδεδεμένο με τον έρωτα, γι’ αυτό και άλλωστε έχει εμπνεύσει μεταξύ άλλων και των Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Η ανεμώνη εκφράζει τον έρωτα της Αφροδίτης και του Άδωνι, η οποία πρόδωσε τον Άρη για χάρη του πρώτου.
Ο Άδωνις μια μέρα είχε βγει για κυνήγι στο δάσος. Η Αφροδίτη προσπάθησε να τον εμποδίσει να πάει, ενώ από την μεριά του ο θεός του πολέμου παραφύλαγε το δάσος από τη στιγμή που τον παράτησε η αγαπημένη του. Ο Άρης μεταμορφώθηκε σε αγριογούρουνο και επιτέθηκε στον νεαρό, μέχρι που τον σκότωσε. Η Αφροδίτη προσπάθησε να τον σώσει χωρίς επιτυχία και τα δάκρυά της πότισαν την γη και έτσι γεννήθηκε η ανεμώνη.
Πηγές πληροφοριών: https://agrapidissofia.blogspot.com, http://www.bostanistas.gr/