Συνεχίζοντας τις περιπλανήσεις μας στα προσκυνήματα της Ελλάδας, θα παρουσιάσουμε έναν πραγματικά εντυπωσιακό ναό κόσμημα για ολόκληρη την Πελοπόννησο . Αυτός είναι ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη στην ομώνυμη πλατεία στην καρδιά της πόλης.
Ιστορία
Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου στην Τριπόλη θεμελιώθηκε το 1855 και τα εγκαινιάστηκε το 1884, 29 χρόνια αργότερα. Κατά την παράδοση ο ισόγειος χώρος του ναού είχε ξεκινήσει να χτίζεται προεπαναστατικά με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο Ορθόδοξο εκκλησιαστικό μνημείο, με ιδιαίτερη ιστορική και καλλιτεχνική αξία.
Είναι λιθόδμητη κατασκευή από μέλανα ασβεστόλιθο και έχει επικάλυψη με ολόλευκο μάρμαρο Δολιανών. Ο τρούλος μάλιστα είναι επικαλυμμένος με φύλλα χαλκού από το Μάντσεστερ της Αγγλίας.
Το μαρμάρινο τέμπλο αποτελεί σχέδιο του Ερνέστου Τσίλερ και λαξεύτηκε το 1911 από τεχνίτες της οικογένειας Ρεμούνδου. Ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας –που και τα δύο είναι μαρμάρινα- κατασκευάστηκαν επίσης με σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ.
Ο Ερνέστος Τσίλερ ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας και πανεπιστημιακός ,υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους αρχιτέκτονες της ελληνικής επικράτειας. Σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή εκατοντάδων δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων όπως το Προεδρικό Μέγαρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Ιλίου Μέλαθρον, το Δημαρχείο Ερμούπολης, το Προξενείο της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη (σήμερα Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης )κ.ά.
Ἡ ιδιομορφία του Ναού έγκειται στο ότι στο ισόγειο του υπάρχουν 14 χώροι, οι οποίοι σήμερα λειτουργούν ως καταστήματα, γραφεία και αποθηκευτικοί χώροι.
Η αγιογράφηση έγινε από τον Κωνσταντίνο Λώκη ενώ οι δεσποτικές εικόνες είναι έργο του Κωνσταντίνου Αρτέμη.
Προτομές Αρχιερέων της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας κοσμούν τον προαύλιο χώρο του ναού.
Ο Ναός του Αγίου Βασιλείου αποτελεί τον Μητροπολιτικό Ναός της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας.
Πηγή
Μητροπολιτικός Ἱ. Ναός Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως
Ιερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας