Home Ταξίδια στην Ελλάδα Απόδραση στο φημισμένο Πάπιγκο, στα Ζαγοροχώρια

Απόδραση στο φημισμένο Πάπιγκο, στα Ζαγοροχώρια

by Nikos

Στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια της Hπείρου θα σας ταξιδέψουμε συνεχίζοντας τα ταξίδια στην Ελλάδα. Θα γνωρίσουμε το πιο διάσημο από αυτά το φημισμένο Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο. Το γραφικό χωριό που το υψόμετρό του πλησιάζει τα 1000 μέτρα χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης.

Ο ορεινός όγκος της Τύμφης και οι επιβλητικοί «πύργοι» της Αστράκας πάνω από το Πάπιγκο

Γεωγραφικά Στοιχεία

Στην περιοχή της Ηπείρου στην οροσειρά της Πίνδου συναντάμε το Ζαγόρι. Στην περιοχή υπάρχουν σήμερα 46 οικισμοί τα γνωστά  Ζαγοροχώρια. Το Πάπιγκο απέχει 60 χλμ από τα Ιωάννινα. Οι δυο συνοικισμοί του ,το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο αποτελούν την δημοτική ενότητα Παπίγκου, του δήμου Ζαγορίου. Το Πάπιγκο είναι από τα πιο κοντινά μέρη στο  φαράγγι του Βίκου εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. 

Η εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Βλασίου

Ιστορία

Η ιστορία του οικισμού μας πάει πίσω στους Βυζαντινούς χρόνους. Στα γραπτά, ντοκουμέντα συναντάμε το Πάπιγκο σε ένα χρυσόβουλο του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου του Β’ το έτος 1325μ.Χ. Αξίζει να αναφέρουμε πως “Πάπιγκος” αναφερόταν η οροσειρά της Τύμφης πάνω από το χωριό. Πριν την Οθωμανική κατάκτηση το Πάπιγκο είχε ρόλο Ηγεμονικής Κοινότητας. Κυριάρχησε μάλιστα σε μια περιοχή που περιλαμβάνει την κοιλάδα του Βοϊδομάτη έως και την περιοχή της Κόνιτσας.
Tο μπάνιο στις περίφημες Κολυμπήθρες έξω από το Πάπιγκο απολάμβανε και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων

Αλλά και με τους Οθωμανούς κατακτητές μέχρι τον 18ο αιώνα έλαβε πολλά προνόμια και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Ως εκ τούτου πολλοί έμποροι από την Κωνσταντινούπολη, τη Ρουμανία και τη Ρωσία, ήρθαν στο χωριό και ανέπτυξαν τις δραστηριότητές τους. Στο Πάπιγκο από το 1780 λειτούργησε κι Ελληνικό Σχολείο .

Η συγκλονιστική ρήση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε μια μεταλλική πινακίδα στο Μικρό Πάπιγκο.

Με την πτώση του Αλή Πασά καταργούνται τα ειδικά προνομία της περιοχής. Σιγά σιγά επέρχεται η παρακμή και σύντομα άρχισε η μετανάστευση του πληθυσμού. Την περιοχή απελευθέρωσε ο ελληνικός στρατός το 1913, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Πολλές σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών κατάγονται από το Πάπιγκο.Ο λόγιος ευεργέτης της περιοχής Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος ή Άναγκνος (1837-1906) κι επίσης ο γλωσσολόγος Γεώργιος Αναγνωστόπουλος(1884-1936) είναι οι σημαντικότεροι.

Φυσικός πλούτος και Αξιοθέατα

Ένα ιδιαίτερο φυσικό μνημείο κοντά στον οικισμό είναι οι Οβίρες Ρογκοβού ή Κολυμπήθρες ένα σύστημα από μικρές λίμνες σε μια χαράδρα λίγο έξω από το Μικρό Πάπιγκο.

Οβίρες Ρογκοβού Οι “κολυμπήθρες” στο Ζαγόρι – thesekdromi.gr

Με τα χρόνια το νερό που κυλάει ανάμεσα στα βράχια έχει τα διαμορφώσει μικρά κοιλώματα στον ασβεστόλιθο
Από το Μικρό Πάπιγκο μπορεί κανείς να βρεθεί με ορεινή πεζοπορία σε 3 ώρες περίπου στο καταφύγιο της Αστράκας. Από εκεί άλλη μια ώρα κατηφόρας αρχικά κι ανηφόρας αρκεί για να βρεθεί κανείς στη Δρακολίμνη της Γκαμήλας. Δείτε το σχετικό άρθρο: Η θρυλική Δρακολίμνη της Τύμφης στα Ζαγοροχώρια (video) thesekdromi.gr
drakolimnh_tymfh
Η θρυλική Δρακολίμνη της Τύμφης στα Ζαγοροχώρια 

Το Πάπιγκο είναι ένα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής. Ολόκληρος ο οικισμός μάλιστα είναι ανακηρυγμένος ως παραδοσιακός.

Tα πετρόχτιστα σπίτια και τα λιθόστρωτα σοκάκια μαγεύουν τον επισκέπτη .
Ηλιοβασίλεμα στο Πάπιγκο
Σε όλα τα Ζαγοροχώρια θα βρείτε πλούσια και νοστιμότατα εδέσματα, παραδοσιακές γεύσεις όπως οι φημισμένες Ζαγορίσιες Πίτες όλα φτιαγμένα με αγνά τοπικά υλικά.
Το Καμπαναριό του Αγίου Βλασίου (1887 μ.Χ.)

Πηγή

papigo.gr

zagori.gov.gr

web-greece.gr

wikipedi

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα