Home Ταξίδια στην Ελλάδα Μια βόλτα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μια βόλτα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

by Nikos

Το Τhesekdromi συνεχίζοντας τις βόλτες και τα ταξίδια του στην Ελλάδα κάνει αυτή τη φορά στάση σε ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά Μουσεία της Ελλάδας. Ο λόγος για το Μουσείο Γουλανδρή που ήταν το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ελλάδα. Επίσης ήταν το πρώτο μουσείο που έθεσε τα θεμέλια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Ιστορικό του Μουσείου

Ήταν το 1964 όταν ο Άγγελος και η Νίκη Γουλανδρή ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Για την Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο παράδειγμα Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Για τη στέγαση του Μουσείο Γουλανδρή επιλέχθηκε ένα κομψό νεοκλασικό κτίριο του 1875 στην περιοχή της Κηφισιάς.

Το Μουσείο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στελεχώθηκε με ένα επιτελείο Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, προχωρώντας στην έρευνα και καταγραφή του φυσικού (βιολογικού και γεωλογικού) πλούτου της χώρας.

Αρχικά, λειτούργησε ως Βοτανικό Μουσείο με αντικείμενο την έρευνα, μελέτη και καταγραφή της ελληνικής χλωρίδας. Το 1977 επεκτάθηκε στους τομείς της Ζωολογίας, Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας και μετονομάστηκε σε Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

 Το 1991 το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στα πλαίσια της επιστημονικής έρευνας και προσφοράς προχώρησε σε ένα ακόμα βήμα. Έτσι δημιουργήθηκε το  Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (Ε.Κ.Β.Υ.).Αυτό έχει τον ρόλο συμβουλευτικού οργάνου προς την Πολιτεία και ασχολείται με την καταγραφή των υγροτόπων του ελληνικού χώρου.

Οι εκθέσεις του Μουσείου

Οι κύριοι άξονες της Μόνιμης Συλλογής του Μουσείου είναι η Βοτανική, η Ορνιθολογία, η ΕντομολογίαΥδροβιολογία ,η παρουσίαση των θηλαστικών Παλαιοντολογία και η Γεωλογία.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 30.000 είδη εντόμων. Αυτό θα αντιληφθούν οι επισκέπτες της εντομολογικής αίθουσας θαυμάζοντας έντομα από την Ελλάδα και από άλλες χώρες.

Η παλαιοντολογική έκθεση αρχίζει με ένα διάγραμμα της ιστορίας ζωής, την ηφαιστειότητα, τις ορογενέσεις και το κλίμα της γης στις διάφορες γεωλογικές περιόδους.

Στην αίθουσα του Μουσείου που αφορά την Υδροβιολογία εκτίθεται μια εκτεταμένη συλλογή κοχυλιών από την ελληνική θάλασσα αλλά και τον κόσμο, σε εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων και μορφών.

Έκθεση ΓΑΙΑ

Το 1999 στα πλαίσια της νέα χιλιετίας το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας προχώρησε στην δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ.

Σκοπός του είναι να λειτουργήσει ως πρωτοποριακό κέντρο επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης.

Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚEΝΤΡΟΥ ΓΑΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΩΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2021.

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στα πλαίσια της επιστημονικής προσφοράς βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με Ερευνητικά Κέντρα, Μουσεία, Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Επίσκεψη στο Μουσείο

Μια επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία που φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με το βασίλειο των φυτών και των ζώων. Αποτελεί ιδανική επιλογή για μικρούς και μεγάλους . Από το 1975 ως σήμερα, πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν περάσει τις πύλες του Μουσείου.

Ώρες Λειτουργίας και Τιμές εισιτηρίων εδώ

πηγή

 Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Πηγή εξωφύλλου Άρθρου : Goulandris Natural History Museum Facebook page

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα