Home Προσκυνήματα Ένας άγιος στη γη των Εσκιμώων

Ένας άγιος στη γη των Εσκιμώων

by Nikos

Ο Άγιος Γερμανός της Αλάσκας

Το βορειοδυτικό τμήμα της Αμερικανικής Ηπείρου αποτελείται από μια τεράστια χερσόνησο. H «Μεγάλη Χώρα» στη γλώσσα των ιθαγενών λέγεται «Αλί-ακ-Σα» και έτσι έφθασε σε μας ως Αλάσκα. Η Αλάσκα είναι η μοναδική μη συνεχόμενη πολιτεία των ΗΠΑ αλλά συγχρόνως και η μεγαλύτερη σε έκταση .

Άνηκε στους Ρώσους αλλά πωλήθηκε το 1867 από τον τσάρο Αλέξανδρο Β΄ έναντι του ποσού των 7.200.000 δολαρίων και το 1959 ανακηρύχθηκε ομόσπονδη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλασκα
Αlaska-Nayeli Martíneza freeimages
alaska-bear
Brent-jones-unsplash.com

Ο Άγιος Γερμανός γεννήθηκε το 1756 κοντά στη Μόσχα.

Σε ηλικία 16 ετών έγινε δόκιμος μοναχός στην Μονή της Αγίας Τριάδος του Σεργίου. Στη συνέχεια παρέμεινε στο περίφημο μοναστήρι του Βαλαάμ (Βάλαμο στην Φινλανδία) όπου έγινε μοναχός με το όνομα Γερμανός. Το 1794 στάλθηκε στο νησί Κόντιακ της Αλάσκας με την πρώτη ρωσική ιεραποστολική ομάδα. Ο ταπεινός μοναχός μετά τον θάνατο του αρχηγού της Ιεραποστολής και την απάνθρωπη συμπεριφορά των συμπατριωτών του, οι οποίοι εκμεταλλευόταν τους ντόπιους πληθυσμούς, απογοητεύτηκε και τελικώς αποσύρθηκε σ’ ένα μικρό μοναχικό νησάκι που λέγονταν Ελόβυγ, δηλαδή «νήσος των Ελάτων».

St Herman_facebook_page_sthermanmonstery

Zούσε σε ένα μικρό ξύλινο καλύβι, χωρίς καμία άνεση, εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης, νηστεύοντας και έχοντας ως μόνη τροφή άγρια μούρα, χόρτα και μανιτάρια. Για τους ιθαγενείς Εσκιμώους είχε γίνει ο πατέρας και προστάτης τους. Δίδασκε στους νέους τις τεχνικές της καλλιέργειας της γης, δημιούργησε ένα μικρό ορφανοτροφείο ενώ ακόμα κι όταν ξέσπασε μια επιδημία στο Κόντιακ, δεν εγκατέλειψε το χωριό.

St. Herman of Alaska Monastery_fbpage-California

Μετά από μια συγκινητική και αγία ζωή, κοιμήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1836. Το σώμα του παρέμεινε άφθαρτο για τουλάχιστον ένα μήνα, περιμένοντας να επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες τη μετάβαση ιερέα στο νησί για τη χριστιανική ταφή του. Το πρόσωπο του αγίου λειψάνου του, όπως μαρτυρεί ο υποτακτικός του, έλαμπε από υπερκόσμιο φως. Πολλά θαύματα ακολούθησαν την κοίμησή του και ο άγιος παραμένει ολοζώντανος στη μνήμη των χριστιανών όλης της Αλάσκα. Η μνήμη του εορτάζεται την ημέρα της κοίμησής του, στις 9 Αυγούστου (ημέρα της επίσημης αγιοκατάταξής του το 1970) και στις 13 Δεκεμβρίου ήμερα της Συνάξεως όλων των αγίων των εν Αλάσκα.

St.-Herman-of-Alaska-Monastery-California

Την μνήμη του Αγίου Γερμανού της Αλάσκας τιμούν πολλά μοναστήρια της Αμερικής που φέρουν το όνομά του. Το σπουδαιότερο εξ αυτών βρίσκεται στην Καλιφόρνια και παράγει σημαντικότατο εκδοτικό έργο για όλη την Αμερική με το περίφημο ορθόδοξο περιοδικό Ortodox Word.

Πηγή : Πεμπτουσία

St. Herman of Alaska Monastery

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα