Home Ταξίδια στην Ελλάδα Το Αχίλλειο της Κέρκυρας, το παλάτι της θλιμμένης πριγκίπισσας

Το Αχίλλειο της Κέρκυρας, το παλάτι της θλιμμένης πριγκίπισσας

by Nikos

Στο πανέμορφο νησί των Φαιάκων θα σας ταξιδέψει το σημερινό αφιέρωμα του Τhesekdromi στα ταξίδια του στην Ελλάδα. Θα γνωρίσουμε το Αχίλλειο, το επιβλητικό ανάκτορο που έκτισε η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας πιο γνωστή ως πριγκίπισσα Σίσσυ στα τέλη του 19ου αιώνα στην Κέρκυρα. Το ανάκτορο συνδέθηκε με δύο μεγάλες μορφές της Ευρωπαϊκής μοναρχίας την Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ αλλά και τον Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμο Β’ που αγόρασε το παλάτι μετά τον τραγικό θάνατό της.

Το επιβλητικό κτίριο με τα πολυάριθμα αγάλματα (φωτό: Bente Hhagens-unsplash.com)

Τοποθεσία

Το Αχίλλειο βρίσκεται μόλις 10 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας δίπλα στο ορεινό χωριό Γαστούρι. Το ανάκτορο κτίστηκε τον 19ο αιώνα στην πλαγιά του βουνού σε ένα κτήμα έκτασης 81.600 τ.μ., που φθάνει έως τη θάλασσα. Η έπαυλη αυτή σχεδιάστηκε από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες Ραφαέλε Καρίττο (Raffaele Caritto) και Αντόνιο Λάνντι (Antonio Landi) με επόπτη τον πρόξενο της Αυστρίας στην Κέρκυρα Αlexander Warssderg στην αρχή, και μετά τον θάνατό του τον βαρώνο Von Bucowitz. Η οικοδόμησή της έγινε κατ’ εντολή της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας με έξοδα της ίδιας το 1890.

φωτό: Katarzyna-Tyl-Ρixabay

Η Ιστορία της Πριγκίπισσας

Η πριγκίπισσα Σίσσυ (φωτό : Devanath-Pixabay )

Η Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ που έμεινε γνωστή ως Σίσσυ αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Κέρκυρα και στο Αχίλλειο προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τόσο την φυματίωση που την ταλαιπωρούσε για χρόνια όσο και την κατάθλιψη που της προκάλεσαν οι πολλοί τραγικοί θάνατοι στην οικογένειά της. Η Ελισάβετ της Αυστρίας ήταν Αυτοκράτειρα της Αυστρίας και Βασίλισσα της Ουγγαρίας, σύζυγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α’ της Αυστρίας.

Ο Αχιλλέας Θνήσκων (φωτό : Devanath-Pixabay)

 Η Σίσσυ αφιέρωσε το ανάκτορό της στον αγαπημένο της ομηρικό ήρωα, τον Αχιλλέα, εξ’ ου και το όνομά του: Αχίλλειο.

Μέλος του βασιλικού βαυαρικού Οίκου των Βίττελσμπαχ, ήταν γνωστή με το υποκοριστικό Σίσσυ. Παντρεύτηκε σε ηλικία 16 ετών με τον αυτοκράτορα της Αυστρίας και αναγκάστηκε να ακολουθήσει τον αυστηρό τρόπο ζωής και τα πρωτόκολλα της βασιλικής οικογένειας. Ήρθε σε σύγκρουση με την πεθερά (και θεία της), Αρχιδούκισσα Σοφία, η οποία πήρε τον έλεγχο και την ανατροφής των παιδιών της. Η κακή κατάσταση της υγείας της και η ψυχολογική της κατάσταση την ωθούσαν μακριά από την αυλή κάνοντας πολλά ταξίδια.

Η μνημειακή είσοδος στο Αχίλλειο

Ο θάνατος του μοναχογιού της και της ερωμένης του υπό περίεργες συνθήκες δολοφονίας ή αυτοκτονίας ήταν καταστροφικό χτύπημα για την Ελισάβετ. Αποτραβήχτηκε οριστικά από την αυλή και ταξίδευε συνεχώς. Τότε ήταν που εγκαταστάθηκε στο Αχίλλειο. Είχε εμμονή με την φροντίδα της εξωτερικής της εμφάνισης προσέχοντας πάρα πολύ το βάρος της, κάνοντας υγιεινή διατροφή και ασκούμενη καθημερινά. Ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στη Γενεύη (1898), δολοφονήθηκε από επίθεση με μαχαίρι από έναν Ιταλό πολέμιο της μοναρχίας. Είχε την μακρότερη θητεία ως Αυτοκράτειρα της Αυστρίας (44 έτη).

Οι Μούσες -φωτό Michaela-Kobyakov-FreeImages

Περιγραφή του Ανακτόρου

Το ανάκτορο, μεγαλοπρεπές και επιβλητικό, κτίστηκε σε νεοκλασικό ρυθμό λόγω της μεγάλης αγάπης της πριγκίπισσας για την κλασική Ελλάδα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το πλήθος των αγαλμάτων που απεικονίζουν μορφές της Ελληνικής μυθολογίας. Στον κήπο του ανακτόρου ξεχωριστή θέση κατέχει το άγαλμα του «θνήσκοντος Αχιλλέα», έργο του γερμανού γλύπτη Herter.

Λεπτομέρεια του αγάλματος του Αχιλλέα (φωτό : Marijana07-από-το-Pixabay)

Στον κήπο δεσπόζει επίσης και ένα δεύτερο ορειχάλκινο άγαλμα του «νικώντος Αχιλλέα», ύψους περίπου 8 μέτρων, που τοποθετήθηκε εκεί αργότερα από τον αυτοκράτορα (Κάιζερ) της Γερμανίας Γουλιέλμο Β ‘. Αυτός τοποθέτησε το κολοσσιαίο άγαλμα του Αχιλλέα με την επιγραφή «Στον μέγιστο των Ελλήνων από τον μέγιστο των Γερμανών».

Το ορειχάλκινο άγαλμα του «νικώντος Αχιλλέα»

Το Αχίλλειο περιβάλλεται από θαυμάσιους κήπους με εξωτικά φυτά που φθάνουν έως τη θάλασσα.

Το συγκρότημα του Αχίλλειου στη σημερινή του μορφή περιλαμβάνει το κυρίως ανάκτορο, το κτήριο της εισόδου, το κτήριο της φρουράς, γνωστό και ως «κτήριο του Βαρώνου». Επίσης υπάρχει και το λεγόμενο κτήριο των Στρατώνων και οι πανέμορφοι κήποι.

Κατά τον Α’ αλλά και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ανάκτορο καταλήφθηκε και χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς καθώς και για νοσοκομείο και δυστυχώς λεηλατήθηκε. Μετά από πολυετείς εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης, το Ανάκτορο λειτούργησε ξανά το 1984.

Πληροφορίες, ωράριο λειτουργείας και εισιτήρια εδώ.

πηγή

achillion-corfu

odysseus.culture

wikipedia

womantoc

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα