Home Κεντρική Στη γη του πρώτου νεκρού του 1940, Βασίλη Τσαβαλιάρη

Στη γη του πρώτου νεκρού του 1940, Βασίλη Τσαβαλιάρη

by Nikos

Σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία στην Θεσσαλία στην περιοχή των Τρικάλων θα σας ταξιδέψει το Thesekdromi  στη γη του πρώτου νεκρού του 1940 Βασίλη Τσαβαλιάρη . Στην απόδρασή μας αυτή στις ομορφιές της Ελλάδος θα βρεθούμε στην πανέμορφη Πιάλεια Τρικάλων πιθανό τόπο γέννησης του θεού της Ιατρικής  Ασκληπιού.

Γεωγραφία

Η Πιάλεια είναι χωριό του νομού Τρικάλων στις παρυφές του Κόζιακα. Διοικητικά ανήκει στο δήμο Πύλης της ενώ από τα Τρίκλα απέχει λιγότερο από 20 χλμ. Έχει υψόμετρο 260μ. Ερείπια της Αρχαίας πόλης Πιαλείας βρίσκονται στις σημερινές τοποθεσίες «Παλαιόκαστρο», όπως και οι αρχαιότεροι συνοικισμοί «Φτελιά» και «Αλπίνα», στους οποίους φαίνεται ότι εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι της Πιαλείας, μετά την καταστροφή της πρώτης πόλης από τον Ρωμαίο στρατηγό Τίτο Φλαμινίνο το 198 π.Χ., καθώς και στη θέση «Νούλα». Το τείχος της ακρόπολης στη θέση «Παλαιόκαστρο» χρονολογείται από τον 4 ο αιώνα π.Χ.Πολύ στο χωριό βρισκεται το πέτρινο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα της Πύλης και η Πόρτα Παναγιά.

H Αρχαία Πιάλεια ήταν η πιθανή πατρίδα του Ασκληπιού, ενώ σύμφωνα με άλλη άποψη ο Ασκληπιός πήγαινε στον γειτονικό ορεινό όγκο του Κόζιακα και μάζευε τα φαρμακευτικά του βότανα

Βασίλειος Τσαβαλιάρης

Ήταν 28η Οκτωβρίου 1940 και ώρα 5η πρωινή στα Ελληνοαλβανικά σύνορα όταν ο Βασίλειος Τσαβαλιάρης έπεσε πρώτος νεκρός του Ελληνοιταλικού Μετώπου.

Ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης ένας ταπεινός ήρωας της πατρίδας ήταν γιος του Γιάννη και της Αγόρως, το τέταρτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Γεννήθηκε το 1912 στην Πιαλεία.

Υπηρέτησε αρχικά την στρατιωτική του θητεία τον Σεπτέμβριο του 1933 έως το Νοέμβριο του 1934 και μετά την απόλυσή του επέστρεψε στο χωριό του, όπου δημιούργησε την δική του οικογένεια. Με την σύζυγό του Ελένη απέκτησε τρία παιδιά, τον Νικόλαο, τον Γεώργιο και την Αλεξάνδρα.

Στις 22 Ιουλίου 1940, κλήθηκε και πάλι στα όπλα στο πλαίσιο της επιστράτευσης, που διέταξε ο Ιωάννης Μεταξάς. Κατετάγη στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού, και από εκεί στο 51ο Σύνταγμα Πεζικού. Λίγο πριν την Ιταλική επίθεση υπηρετούσε στο Απόσπασμα Πίνδου υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη. Η στρατιωτική αυτή μονάδα, που ήταν συγκροτημένη από Θεσσαλούς, Τρικαλινούς και Καρδιτσιώτες φαντάρους. Ο Τσιαβαλιάρης, μαζί με άλλους συμπατριώτες του, ανέλαβαν να υπερασπιστούν το 21ο φυλάκιο των Ελληνοαλβανικών Συνόρων στο ύψωμα Γκόλιο κοντά στην Πυρσόγιαννη.

Στις 5 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 προτού ακόμη εκπνεύσει το τελεσίγραφό τους, οι Ιταλοί εξαπολύουν τίς ταξιαρχίες τους. Το φυλάκιο, που υπερασπιζόταν ο Τσιαβαλιάρης ήταν ένας από τους πρώτους στόχους .Εκεί στο χαράκωμα με το οπλοπολυβόλο στο χέρι ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης, έπεσε νεκρός από θραύσμα όλμου. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολεμιστών του καθώς ξεψυχούσε πρόλαβε να ψελίσει «Πάν’ τα παιδούλια μ’»

Στην πατρίδα του κάθε χρόνο τελούνται προς τιμήν του ήρωα  με κάθε επισημότητα οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης “Τσιαβαλιαρεία”.

Πηγή

Ευχαριστούμε τον φίλο της σελίδας μας alexandrosnikakis για τις υπέροχες φωτογραφίες

pialeia.gr

dimospylis.gr

neoiorizontes.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα