Το Thesekdromi συνεχίζει τα προσκυνήματά του στις γωνιές της πατρίδας μας θα βρεθεί για μία ακόμη φορά στο “Περιβόλι της Παναγίας”, στο Άγιο Όρος. Θα γνωρίσουμε την Σκήτη Ξενοφώντος αλλιώς Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που ανήκει διοικητικά στην Μονή Ξενοφώντος.
Σκήτες και Μοναστήρια στο Άγιο Όρος
Με τον όρο όνομα Σκήτη (πληθυντικός Σκήτες) αναφέρουμε ένα μοναστικό ίδρυμα που υπάγεται σε Κυρίαρχη Μονή. Πρόκειται ουσιαστικά για οργανωμένες κοινότητες που συγκροτούνται από πολλές μοναστικές καλύβες ή όπως αλλιώς ονομάζονται κελιά. Στο μέσον της κάθε Σκήτης βρίσκεται το λεγόμενο “Κυριακό” που είναι ο κοινός ναός όπου συγκεντρώνονται οι μοναχοί τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές. Γύρω από το Κυριακό είναι κτισμένες οι καλύβες. Τη διοίκηση στη Σκήτη ασκεί ο επονομαζόμενος “Δικαίος” για ένα χρόνο. Το Άγιο Όρος έχει δώδεκα Σκήτες και 20 κυρίαρχες Μονές. Η πολυπληθέστερη Σκήτη του Άθω είναι η Σκήτη της Αγίας Άννας. Η Σκήτη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ανήκει διοικητικά στην Μονή Ξενοφώντος.
Που βρίσκεται η Σκήτη Ξενοφώντος
Λίγη ώρα περίπου από την παραλιακής Μονή του Ξενοφώντος και ανατολικά προς τον ποταμό Πουράντα βρίσκεται η Σκήτη του Ευαγγελισμού. Από την παραλία απέχει περίπου 40 λεπτά. Παλαιότερα λειτουργούσαν περίπου σαράντα Καλύβες, ενώ σήμερα κατοικούνται πολύ λιγότερες.
Από τον γραπτό κώδικα που συνέταξαν οι πρώτοι μοναχοί γνωρίζουμε πως ίδρυσαν την Σκήτη το 1753.
Ως πρώτους ιδρυτές γνωρίζουμε τον ιερέα και μοναχό Σιλβέστρο και τους μοναχούς Εφραιμ και Αγάπιο. Αναφορικά με το Κυριακό γνωρίζουμε πως λειτούργησε πρώτη φορά το 1766.
Το Κυριακό αγιογράφησαν σπουδαίοι αγιογράφοι του 18ου αιώνα ενώ η θεματολογία και η τεχνοτροπία τους εντυπωσιάζουν τον σημερινό προσκυνητή.
Στην Σκήτη Ξενοφώντος έζησε και μόνασε κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ο γέρων Ιλαρίων ο υμνογράφος. Ο μοναχός αυτός συνέθεσε Κανόνες στην Παναγία και σε αρκετούς Αγίους. Τα έργα του αυτά μάλιστα τα αντέγραψε ο ίδιος σε δύο κώδικες, τους οποίους φυλάσσουν οι μοναχοί στην Καλύβη των Αγίων Αποστόλων.
Τα τελευταία χρόνια στην Καλύβη των Αγίων Αποστόλων της Σκήτης Ξενοφώντος εγκαταβιεί με την συνοδεία του ο Όσιολογιώτατος Μοναχός π. Νίκων. Γνωστός από τις πνευματικές ομιλίες του, ειδικότερα έχοντας ως πρώτο καθοδηγητή του τον Γέροντα Εφραίμ τον Φιλοθεΐτη (της Αριζόνα) , επιτελεί σήμερα σημαντικό πνευματικό έργο.