Home Κεντρική Απόδραση στο φουτουριστικό Ρότερνταμ

Απόδραση στο φουτουριστικό Ρότερνταμ

by Nikos

Τo Thesekdromi συνεχίζοντας τις περιπλανήσεις στον κόσμο θα σας ταξιδέψει αυτή τη φορά στο αντίπαλο δέος του Άμστερνταμ το εντυπωσιακό Ρότερνταμ. Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, το Ρότερνταμ διαθέτει μια φανταστική αρχιτεκτονική καθιστώντας το πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής ίσως και παγκόσμιας αρχιτεκτονικής.

Ιστορία

Το Ρότερνταμ οφείλει την ύπαρξή όπως επίσης και την ονομασία του σε ένα Φράγμα που κατασκευάστηκε στον ποταμό Ρότε το 1260 μΧ. Γύρω από αυτό το φράγμα οι ψαράδες ανέπτυξαν έναν μικρό οικισμό ενώ ταυτόχρονα το εμπόριο και το πρώτο μικρό λιμάνι, έδωσαν οικονομική ώθηση στην περιοχή.

Το όνομα Rotterdam προέρχεται από τη συγχώνευση των λέξεων Rotte(r)+dam, δηλαδή το φράγμα dam στον ποταμό Rotte

«Εθνικό Μνημείο του Εμπορικού Ναυτικού» 

Aπό τον 19ο αιώνα και μετά, το λιμάνι του Ρότερνταμ άρχισε να διαδραματίζει διεθνή ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο λόγω της τεράστιας εμπορικής και στρατηγικής του σημασία. Ωστόσο στις 14 Μαΐου 1940 το Ρότερνταμ, μόλις πέντε ημέρες μετά την είσοδο της Ολλανδίας στον Πόλεμο, δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τα Γερμανικά στρατεύματα. Ακολουθήσε σφοδρός 15λεπτος βομβαρδισμός από τη Γερμανική Λουφτβάφε, που όμως προκάλεσε τεράστιες ζημιές.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει χαρακτηριστικές κόκκινες λάμπες φώτα στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο σε όλη την πόλη που σηματοδοτούν πού έπεσαν οι βόμβες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γέφυρα Erasmus, ονομάζεται επίσης “De Zwaan” ή “The Swan” λόγω του σχήματος που μοιάζει με Κύκνο.

Με το τέλος του Πολέμου μέχρι τη δεκαετία του ’70 οι Ολλανδοί ξαναέχτισαν την πόλη μέσω μιας δραστήριας αρχιτεκτονικής πολιτικής. Τη δεκαετία του ’90 δημιούργησαν και το νέο επιχειρηματικό κέντρο στη νότια ακτή του ποταμού, το Κοπ φαν Ζάουντ.

Το εντυπωσιακό Markthal 

Το Ρότερνταμ φιλοξενεί στο Markthal  το μεγαλύτερο έργο τέχνης στον κόσμο! Το περίφημο Markthal στα 11.000 τετραγωνικά μέτρα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής συνδυάζει πολυτελή διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα όπως επίσης και μια σκεπαστή αγορά τροφίμων.

Eιναι ένα κτίσμα τεραστίων διαστάσεων σε σχήμα πετάλου. Μια τεράστια πολύχρωμη ψηφιακή τοιχογραφία του Ολλανδού καλλιτέχνη Arno Coenen συνθέτει την “Καπέλα Σιξτίνα” του Ρότερνταμ.

Το τμήμα της σκεπαστής αγοράς του Markthal διαθετει μια τεράστια ποικιλία από καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και μπαρ, όπως ένα μπαρ τσαγιού ή εν μπαρ tapas και πάνω από 70 άλλες διαφορετικές επιχειρήσεις.

Cube House

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Holger Lenz (@silversurferberlin)

Από τα πιο ιδιαίτερα αρχιτεκτονήματα της Ευρώπης είναι το συγκρότημα κατοικιών με σχεδιαστή τον Piet Blom. Οι κύβοι κεκλιμένοι σε γωνία 45 μοιρών σχηματίζουν κάποιες από τις πιο ιδιόμορφες κατοικίες του πλανήτη.

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Ρότερνταμ

Ο κεντρικός σταθμός είναι συνήθως για το σημείο εκκίνησης για μια ημερήσια απόδραση στο Ρότερνταμ. Η εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική και η γωνιακή οροφή δείχνει σαν στόχο προς το κέντρο της πόλης.

Τα ιδιαίτερα αγάλματα γλυπτά και γκράφιτι της πόλης

Ο διαφορετικός Αη Βασίλης. γλυπτό του Αμερικανού καλλιτέχνη Paul McCarthy
 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η Κατεστραμμένη Πόλη είναι ένα χαρακτηρισμένο ολλανδικό εθνικό μνημείο, του Osip Zadkine απεικονίζει ένα γωνιακό ανθρώπινο σώμα σε τρόμο, ακουμπισμένο σε ένα κούτσουρο δέντρου με τα χέρια υψωμένα ψηλά στον ουρανό καθώς αναζητά μάταιη προστασία.

Κατεβάστε την εφαρμογή Rewriter και εξερευνήστε την πόλη μέσα από το γκράφιτι.Μέσω της εφαρμογής λαμβάνετε τον χάρτη και την εξήγηση ή αυτό που βλέπετε, μπορείτε να επιλέξετε να το διαβάσετε ή να το ακούσετε.

Δείτε επίσης και το αφιέρωμα του Thesekdormi στα κανάλια του Άμστερνταμ

onedayitinerary

goingexpat

morningstaronline

topworldtraveling.com

skyscanner

wikipedia

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα