Home Κεντρική Roseto Valfortore, η μικρή πόλη «φάντασμα» στην Ιταλία που προσφέρει 5000 ευρώ για να μετακομίσετε 

Roseto Valfortore, η μικρή πόλη «φάντασμα» στην Ιταλία που προσφέρει 5000 ευρώ για να μετακομίσετε 

by Nikos

Στη μαγευτική Ιταλία θα σας μεταφέρει το σημερινό μας αφιέρωμα σε προορισμούς του κόσμου όπου θα δούμε μαζί την προσπάθεια μια μικρής πόλης ή χωριού να αντισταθεί στην ερήμωση προσελκύοντας νέους κατοίκους με ένα γενναίο χρηματικό βοήθημα. Και ποιος ξέρει ίσως το παράδειγμα του Roseto Valfortore ακολουθήσουν και πολλά δικά μας ελληνικά χωριά..

Roseto-Valfatore-facebook
φωτό :Roseto Valfatore-facebook Page

Που βρίσκεται

Το Roseto Valfortore, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας είναι ένα ορεινό χωριό στην επαρχία της Foggia στην περιοχή της Απουλίας της νοτιοανατολικής Ιταλίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 675 μέτρων ενώ πήρε το όνομά του από την αφθονία των άγριων τριαντάφυλλων στο έδαφός του. Γύρω από το Roseto Valfortore κυλά o ποταμό Fortore που έδωσε στην κοιλάδα το όνομά της, Βαλφορτόρε (“Κοιλάδα του Φορτόρ”). Απέχει λιγότερο από μία ώρα από την Foggia και περίπου 2μιση ώρες από τη Νάπολη.

Γιατί προσφέρει 5.000 ευρώ στους νέους

Το γραφικό Ροσέτο σήμερα έχει πληθυσμό λίγο πάνω από 1.000 κατοίκους. Με την πάροδο του χρόνου έχει υποστεί μια σταδιακή εγκατάλειψη. Αυτήν ακριβώς την σταδιακή ερήμωση ο Δήμος με επικεφαλής τη δήμαρχο Λουκίλα Παρίσι προσπαθεί να αποτρέψει πριν είναι αργά.

Συντήρηση των εμβληματικών κτιρίων της πόλης (φωτό :Roseto Valfatore-facebook Page)

Οι άνθρωποι του Roseto Valfortore ανέλαβαν αρκετές πρωτοβουλίες που απευθύνονται τόσο σε οικογένειες όσο και σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να εποικίσουν το χωριό. Συγκεκριμένα για να ενθαρρύνει τη μεταναστευτική ροή ο Δήμος αποφάσισε να διαθέσει 5 χιλιάδες ευρώ υπέρ «νέων εμπορικών, βιοτεχνικών και γεωργικών δραστηριοτήτων και σε όσους μεταφέρουν την κατοικία και τη μόνιμη διαμονή τους στο δήμο.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας που τα τελευταία χρόνια δείχνει έντονο ενδιαφέρον για παρόμοιες προσπάθειες.

Οι συνολικοί πόροι που διαθέτει ο Δήμος για τους δικαιούχους, ανέρχονται σε 50 χιλιάδες ευρώ. Τα κεφάλαια θα όπως μαθαίνουμε από την επίσημη σελίδα του Δήμου Roseto Valfortore θα εκταμιεύονται σύμφωνα με τη χρονολογική σειρά υποβολής της αίτησης. Όσοι επιθυμούν να μετακομίσουν στο όμορφο χωριό ή θέλουν να ανοίξουν μια επιχείρηση μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Η τελική διορία είναι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2022.

 Πρόσφατα μετακόμισε στην όμορφη πόλη η πρώτη νέα οικογένεια η οποία μάλιστα έχει τέσσερα παιδιά δίνοντας μεγάλη χαρά στη Δήμαρχο αλλά και τους κατοίκους τους Roseto Valfatore.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως η Δήμαρχος αναλαμβάνει να κατατοπίσει και να επιλύσει η ίδια τα θέματα και τις απορίες των ενδιαφερομένων όπως διαπιστώνουμε και στην σελίδα του Roseto Valfatore στο Facebook.

φωτό :Roseto Valfatore-facebook Page

Ο Δήμος Roseto Valfortore ανέλαβε και παλιότερα και άλλες τέτοιου είδους πρωτοβουλίες κατά της ερήμωσης. Τον Απρίλιο του 2021 στα πλαίσια για την αποκατάσταση της ευπρέπειας και της ομορφιάς της πόλης καθώς και για την προσέλκυση τουριστών και προσφορά ευκαιριών απασχόλησης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αποκτήσει εγκαταλελειμμένα σπίτια και να τα εκχωρήσει σε ιδιώτες ή επιχειρηματίες που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση του Ροσετο βλέπουμε την προσπάθεια των κατοίκων να προλάβουν την πλήρη εγκατάλειψη. Μακάρι παρόμοιες πρωτοβουλίες να γίνουν κάποια στιγμή πραγματικότητα και στην ελληνική πραγματικότητα…

Πηγή

Roseto Valfortore – I Borghi più Belli d’Italia

corriere.it

borghipiubelliditalia

thewom.it

e-borghi.com

fanpage.it

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα