Home Ταξίδι αλλιώς Ακακία Ροβίνια,το δέντρο που τα άνθη του γίνονται μαρμελάδα

Ακακία Ροβίνια,το δέντρο που τα άνθη του γίνονται μαρμελάδα

by Nikos

Ένα πολύ γνωστό δέντρο με υπέροχα κι ευωδιαστά άνθη θα γνωρίσουμε σήμερα στα ταξίδια μας αλλιώς. Ο λόγος για την Ακακία Ροβίνια ή πιο σωστά Ψευδοακακία (Robinia pseudoacacia).Την βρίσκουμε σε πολλά μέρη στις αποδράσεις μας στη Φύση όπως και μέσα στις πόλεις αν και στην πραγματικότητα είναι ιθαγενές φυτό στην ανατολική Βόρεια Αμερική.

Βοτανική

H Ακακία Ροβίνια ανήκει στο γένος της ακακίας που περιλαμβάνει 20 είδη δέντρων και θάμνων φυλλοβόλων πολύ ανθεκτικών κα διακοσμητικών. Οι Ροβινίες μπορούν να φτιάξουν σε ύψος 25μ και έχουν συνήθως όρθιο και λυγερό κορμό με διάμετρο ογδόντα περίπου εκ. Έχουν γρήγορο ρυθμός ανάπτυξης . Αγαπάει τις προσήλιες θέσεις και είναι ανθεκτική στο κρύο. Την βρίσκουμε σε ξηρά εδάφη ενώ αντέχει σε ευρύ φάσμα συνθηκών εδάφους. Εμείς τη συναντήσαμε στο δάσος του Σειχ Σου στη Θεσσαλονίκη.

Ακακία Ροβίνια “αγναντεύει” το Θερμαϊκό Κόλπο

Τα γνωστά της λουλούδια είναι συνήθως άσπρα και πολύ αρωματικά είναι ενωμένα σε μακριούς κρεμάμενους βότρεις που ανοίγουν από τον Μάιο ως τον Ιούλιο. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ροζ χρώμα. Είναι πολύ πλούσια σε νέκταρ γι’ αυτό και τα επισκέπτονται οι μέλισσες που παράγουν ένα μέλι ρευστό, διάφανο και αρωματικό. Γενικά είναι φυτό προσέλκυσης επωφελών εντόμων. 

Η Ακακία ή Ψεευδοακακια Ροβίνια είναι γηγενές των νοτιοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών .Εισήχθη στην Ευρώπη το 1637 από τον Γάλλο Robin τότε Διευθυντή του Jardin des Plantes στο Παρίσι.

Χρήσεις της Ψευδοακακιας

Η Ροβίνια είναι πολύτιμο δέντρο ιδιαίτερα γνωστό για την εξαιρετική ξυλεία. Είναι πολύ ανθεκτικό και προτιμάται για μεγάλές κατασκευές αλλά και για φράκτες.

Είναι επίσης γνωστό για τον εμπλουτισμό του αζώτου στο έδαφος. Η Ροβίνια δημιουργεί το δικό της άζωτο μέσω συμβιωτικής σχέσης με μικροοργανισμούς (βακτήρια) στις ρίζες του. Θεωρείται όχι άδικα Φυτό πρωτοπώρος καθώς βοηθά στην αποκατάσταση υπερ-χρησιμοποιημένης ή κατεστραμμένης ή καμένης γης.

Τα άνθη της είναι Βρώσιμα. Μαγειρεύονται τηγανιτά, γίνονται τηγανίτες, κέικ όπως και μαρμελάδες.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emiko Davies (@emikodavies)

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kaori Shiina (@kaoris

Αν σας άρεσε η ιδέα να δοκιμάσετε μαρμελάδα από άνθη ακακίας δείτε συνταγές εδώ.

πηγή

permaculturemag

delta-trees

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα