Home Ταξίδια στην Ελλάδα To Βοτανικό Πάρκο Κρήτης που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες

To Βοτανικό Πάρκο Κρήτης που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες

by Nikos

Λένε ότι μετά από μια μεγάλη καταστροφή γεννιέται πάντα η ελπίδα. Μια τέτοια περίπτωση θα συναντήσουμε σήμερα στο αφιέρωμά μας στην αγαπημένη μας Κρήτη. Το Thesekdromi σας στα ταξίδια του στην Ελλάδα ταξιδεύει στο Φουρνέ Χανίων όπου θα βρεθούμε στον Βοτανικό Πάρκο & στους Κήπους της Κρήτης.

Αναγέννηση μέσα από τις Στάχτες

Η ιδέα δημιουργίας του μοναδικού στο είδος του Βοτανικού αυτού Πάρκου προήλθε από μια καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή το 2003.Μια φωτιά που κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις γης και άφησε πίσω της μόνο στάχτες. Τότε η τοπική οικογένεια Μαρινάκη αποφάσισε να αναλάβει δράση δημιουργώντας το πάρκο ώστε να παρουσιάσει τη χλωρίδα και την πανίδα της Μεσογείου και να ενθαρρύνει την πεζοπορία στην περιοχη.To Βοτανικό Πάρκο Κρήτης πλέον αποτελεί νησίδα ηρεμίας και ταξίδι στον κόσμο της Φύσης και των αισθήσεων.

Δέντρο και καρποί Μάνγκο

Ο Κήπος

 Το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να γνωρίσουν μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα και καρπούς από άγνωστους τόπους. Επίσης ο επισκέπτης βλέπει βότανα και μπαχαρικά καθως και φαρμακευτικά και καλλωπίστηκα φυτά από όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα το Πάρκο έχει κι εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ενημερωτικά ταμπελάκια με την ονομασία και πολλές άλλες πληροφορίες προφέρουν απαντήσεις στους περίεργους περιηγητές .

Μια έκταση διακοσίων περίπου στρεμμάτων έχει διαμορφωθεί με όμορφα και προσεγμένα μονοπάτια. Το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης περιλαμβάνει έναν κήπο Εσπεριδοειδών, έναν τροπικό κήπο με εντυπωσιακά, ασυνήθιστα τροπικά φυτά κι έναν Μεσογειακό Κήπο με καρποφόρα δέντρα. Επίσης διαθέτει αμπελώνα, κερασιές κι ένα χώρο αφιερωμένο στα αρωματικά βότανα.

Εκτός από τα δέντρα και τα φυτά μια τεχνητή  λίμνη ενσωματώνει ιδανικά το στοιχείο του νερού και σε συνδυασμό με τα φυτά  και τα πουλιά μέσα και γύρω από αυτήν κάνει ακόμη πιο ελκυστική την πεζοπορία. Επίσης υπάρχουν στο χώρο και εγκαταστάσεις για οικόσιτα ζώα φάρμας ενώ άγρια πούλια και θηλαστικά της Κρήτης έχουν ενσωματωθεί και ζουν ελευθερα και αρμονικά στους χώρους του Πάρκου.

Στο χώρο λειτουργεί εστιατόριο του που μάλιστα πιστοποιήθηκε με το «σήμα ποιότητας Κρητικής κουζίνας» της διανομαρχιακής εταιρείας. Αντικρίζοντας τη μαγευτική θέα από το μπαλκόνι απολαμβάνετε το φρέσκο φαγητό με υλικά από τον λαχανόκηπο με βότανα και ολόφρεσκα φρούτα απευθείας από το πάρκο.

Εντυπωσιακό πιάτο στο εστιατόριο του Βοτανικού Πάρκου Κρήτης
φωτό : Βοτανικό Πάρκο & Κήποι Κρήτης Facebook

Το 2018 σύμφωνα με άρθρο των αναγνωστών της βρετανικής εφημερίδας “The Guardian” το Βοτανικό Πάρκο & Κήποι Κρήτης βρέθηκε στη λίστα με τους 10 πιο όμορφους βοτανικούς κήπους του κόσμου

Στο χώρο πραγματοποιούνται ειδικά προγράμματα επίσκεψης για ομάδες σχολικές, ενηλίκων, υπερηλίκων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και άλλες ειδικές ομάδες επισκεπτών.

Ο βοτανικός κήπος Κρήτης βραβεύτηκε το 2021 με το Διεθνές Περιβαλλοντικό Βραβείο Green Key, από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Το Βοτανικό πάρκο Κρήτης είναι το μοναδικό στον κόσμο με τόσο μεγαλη βιοποικιλότητα καθώς υπάρχουν πάνω από 150 διαφορετικά είδη φρουτόδεντρων από όλο το κόσμο.

Ωράριο Λειτουργίας Ο Βοτανικός Κήπος Κρήτης είναι ανοιχτά καθημερινά. Από αρχές Μαρτίου έως και το τέλος Νοέμβριου, από τις 09:00 το πρωί ως τις 20:30 το βράδυ. Για επισκέψεις σχολείων, συλλόγων κ.τ.λ. θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση.

Είσοδος: Ενήλικες 6€ – Παιδιά 6-12 ετών 4€ – Παιδιά κάτω των 6 ετών δωρεάν με την συνοδεία γονέων.
50% έκπτωση για τους Έλληνες. Τελευταία είσοδος στον κήπο 2 ώρες πριν την δύση του Ηλίου. Το εστιατόριό λειτουργεί έως τις 18.00

Πηγή

Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης

kriti24

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα