Το αγριοτριαντάφυλλο η κυνόροδο ανθίζει στα βουνά της Μακεδονίας και όχι μόνο.
Με το Thesekdromi θα γνωρίσουμε το ταξίδι αλλιώς, γνωρίζοντας φυτά ,βότανα και ζώα που θα συναντήσουμε στις αποδράσεις μας στη φύση. Η αγριοτριανταφυλλιά ή κυνόροδο είναι φυλοβόλος θάμνος και μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 5 μέτρων. Συχνά μπορεί να το δει κάποιος και δίπλα σε δέντρα αφού είναι αναρριχώμενο.
Μύθος
Η σκούφια του κρατάει ήδη από τα αρχαία χρόνια αφού σύμφωνα με τη μυθολογία το ρόδο ήταν αρχή λευκό αλλά βάφτηκε κόκκινο από το αίμα της Αφροδίτης η οποία πήγε να σώσει τον Άδωνι από τα χέρια του Άρη και πάτησε την ακανθοφόρο ροδή την οποία έβαψε με το δικό της αίμα.
Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου φυτού είναι τα δυνατά του αγκάθια και οι αιχμηρές κορφές του. Έχει αποτυπωθεί στη λαϊκή παράδοση αφού υπάρχει η παροιμία “ηύρε τα μαλλιαρόκωλα” που σημαίνει ότι αυτός που είναι ιδιαίτερα σκληρός και δυνατός κάποια στιγμή θα πέσει στα ισχυρά αγκάθια της αγριοτριανταφυλλιάς.
Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, συνήθως με 5 σέπαλα , ρόδινου χρώματος (σπάνια λευκά ή κίτρινα)και μυρωδάτα. Οι καρποί σχηματίζονται από την ανθοδόχη που καθίσταται σαρκώδης.
Χρήσεις και ιδιότητες
Το φυτό ανθίζει τους καλοκαιρινούς οι καρποί του χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς αφού δρα ως ήπιο υπακτικό, διουρητικό και στυπτικό. Βοηθά ιδιαίτερα στην καταπολέμηση λοιμώξεων καθώς και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τις έγκυες μιας και λειτουργεί καθαρτικά τόσο στο έντερο όσο και στην καλή λειτουργία του στομαχιού.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περαιτέρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Πηγή πληροφοριών: Herb.gr, Wikipedia