Home Ταξίδια στην Ελλάδα Οι Τάφοι των Βενιζέλων, το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα στα Χανιά

Οι Τάφοι των Βενιζέλων, το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα στα Χανιά

by Nikos

Σε έναν καταπράσινο λόφο πάνω από τα Χανιά , τόπο ιστορικό για την πατρίδα μας, θα σας ταξιδέψει σήμερα το Τhesekdromi. Στο λόφο του Προφήτη Ηλία στη θέση Φρούδια λίγα μόλις χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη των Χανίων, στο δρόμο για το Ακρωτήρι βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων. Εκεί βρίσκονται θαμμένοι ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος και ο γιος του Σοφοκλής Βενιζέλος.

 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος όσο ζούσε είχε εκφράσει την επιθυμία αυτή η τοποθεσία να αποτελέσει την τελευταία του κατοικία.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έφυγε από τη ζωή το πρωί της 18ης Μαρτίου του 1936. Η ταφή του πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου στο σημείο που διάλεξε ο ίδιος στην αγαπημένη του Κρήτη.

Στη συνέχεια της ιστορίας, το 1965 απέναντι από τον τάφο του Ελευθέριου Βενιζέλου στήθηκε και ο τάφος του γιου του Σοφοκλή. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος υπήρξε και ο ίδιος πρωθυπουργός της Ελλάδας το διάστημα 1943 έως το 1952.

Ο εντυπωσιακός ανδριάντας

Το άγαλμα Καγιαλέ-ο αδριάντας του Σπύρου Καγιαλέ-Καγιαλεδάκη

Στην τοποθεσία που βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων εντυπωσιάζει σήμερα ο ανδριάντας του Σπύρου Καγιαλεδάκη. Κατά την τελευταία επανάσταση των Κρητικών το 1897, εδώ ιδρύθηκε το Επαναστατικό Στρατόπεδο των Κρητών. Το πρωί της 9ης Φεβρουαρίου 1897 ξεκινούν οι πρώτες αψιμαχίες ανάμεσα στους Οθωμανούς και τους Κρήτες. Οι Έλληνες μαχητές ύψωσαν την Ελληνική Σημαία στην περιοχή Φρούδια. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, με την παρακίνηση των Οθωμανών, ο Ιταλικός και ο Ρωσικός στόλος βομβάρδισαν τα Φρούδια.

Όταν οι εχθρικές «συμμαχικές» οβίδες πέτυχαν το κοντάρι της σημαίας και αυτή έπεσε στο έδαφος, ο επαναστάτης Σπύρος Καγιαλεδάκης μέσα σε βροχή από σφαίρες, έπιασε τη σημαία και την ύψωσε κάνοντας το κορμί του κοντάρι.

Οι ναύαρχοι διέταξαν αμέσως παύση πυρός, ενώ ο Ιταλός επικεφαλής του στόλου, υποναύαρχος Φελίτσε Κανεβάρο, έγραψε στα απομνημονεύματά του: «Η ανύψωση της σημαίας με αυτόν τον τόσο ηρωικό τρόπο, αποτέλεσε μια στιγμή της ζωής μου που δεν θα λησμονήσω ποτέ».

Τα Χανιά όπως φαίνονται από το λόφο

Όπως διηγήθηκε αργότερα ο ίδιος ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, η πράξη αυτή προκάλεσε όχι μόνο την άμεση παύση του βομβαρδισμού του Ακρωτηρίου, αλλά και την υποβολή από τους ναυάρχους ευνοϊκών εισηγήσεων προς τις κυβερνήσεις τους. Αποτέλεσμα των γεγονότων αυτών ήταν μετά από λίγους μήνες να κερδίσει η Κρήτη την αυτονομία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που προηγήθηκε της ένωσής της με την Ελλάδα.

Το πάρκο

Στο χώρο που βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων έχει διαμορφωθεί ένα πάρκο με πευκόδασος που προσφέρει πανοραμική θέα προς την πόλη των Χανίων. Αποτελεί όχι άδικα ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί με λιθόστρωτα, παγκάκια και πεζούλια, δρομάκια και κήπους κι έτσι αποτελεί επιλογή για χαλαρές βόλτες μακριά από το κέντρο και τη βουή της πόλης. Δίπλα βρίσκεται κι ο ναός του Προφήτη Ηλία. Η αποκατάσταση του κατεστραμμένου από τους βομβαρδισμούς ναού, πραγματοποιήθηκε από τους Ρώσους. Οι Ρώσσοι θεώρησαν ότι η έκρηξη ενός κανονιού στη ρωσική ναυαρχίδα ήταν η τιμωρία του Προφήτη Ηλία για την καταστροφή του ναού.

Το Πάρκο στους χώρους των Τάφων

Tips4Travellers

Επιλέξτε να επισκεφθείτε την περιοχή αργά το απόγευμα και απολαύστε ίσως το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα με θέα την πόλη των Χανίων. Επίσης μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το περίφημο Ζουμερό® κέικ σοκολάτας στην Κουκουβάγια.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Κουκουβάγια Café (@koukouvayacafe)

 Πηγή

chaniatourism

cna.gr

visitchania

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα