Στην μαγευτική και πάντα ελκυστική Ρόδο θα ταξιδέψουμε σήμερα, στα ταξίδια μας στην Ελλάδα , όπου θα “ξαποστάσουμε” σε μια καταπράσινη κοιλάδα. Θα γνωρίσουμε την περίφημη Κοιλάδα με τις Πεταλούδες. Η Ρόδος μας προσφέρει έναν ακόμα λόγο να την επισκεφθούμε κι εμεί την τιμούμε ιδιαίτερα.
Η θέση της κοιλάδας
Κοντά στο χωριό Θεολόγος ,πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Ρόδου βρίσκεται η κοιλάδα των Πεταλούδων. Πρόκειται για έναν σπάνιο βιότοπο που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria (ένα πολύ σπάνιο είδος που το συναντά κανείς σε πολύ λίγα μέρη σε όλο τον κόσμο).Οι πεταλούδες ως μεταναστευτικό είδος κάνουν την εμφάνισή της σε αυτό το υπέροχο φυσικό τοπίο την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ουσιαστικά είναι μια μικρή κοιλάδα η οποία εκτείνεται κατά μήκος του μικρού ποταμού Πελεκάνου και είναι γεμάτη ρυάκια, , πλατάνια, συκιές, πολύχρωμα λουλούδια και χιλιάδες πεταλούδες! Παράλληλα δημιουργούνται σε πολλά σημεία και μικροί καταρράκτες.
Ο καταδικασμένος έρωτας
Η κοιλάδα στων πεταλούδων βρίσκεται κοντά στο Μοναστήρι της Καλόπετρας. Σύμφωνα με την παράδοση, η κοιλάδα ονομαζόταν Πελεκάνος, από το όνομα ενός δούλου του άρχοντα ηγεμόνα της Βλαχίας Αλέξανδρου Υψηλάντη. Η κόρη του Υψηλάντη έπασχε από φυματίωση, και λόγω του ιδανικού κλίματος της περιοχής την έφερε εκεί για να θεραπευθεί . Έκτισε τη Μονή της Καλόπετρας το 1782, πάνω στα ερείπια παλαιότερου μοναστηριού και έβαλε τον δούλο του για να το φυλάει. Το κορίτσι αγάπησε τον δούλο, αλλά ο πατέρας της αρνήθηκε να την αφήσει να τον παντρευτεί. Στη συνέχεια, ο δούλος αυτοκτόνησε από την πίκρα και τη θλίψη και έτσι ο τόπος πήρε το όνομά του.
Οι πεταλούδες
Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως οι πεταλούδες εμφανίστηκαν στην κοιλάδα το 1930 . Έχει επικρατήσει η άποψη πως τις έφεραν οι Ιταλοί Στην πραγματικότητα το πιθανότερο είναι πως υπήρχαν ήδη και ότι απλώς ανακαλύφθηκαν εκείνη την εποχή. Το 1928 οι Ιταλοί εγκαταστάθηκαν στο γειτονικό οικισμό Καλαμώνα και άρχισαν πλήθος έργων στη μέχρι τότε παρθένα κοιλάδα. Έφτιαξαν δύο δεξαμενές και έναν καινούργιο αλευρόμυλο για να αλέθουν τα σιτηρά τους.
Οι πεταλούδες που συναντάμε στη Ρόδο ανήκουν στο είδος Panaxia Quadripunctaria και προτιμούν την κοιλάδα για να αναπαραχθούν. Το συγκεκριμένο είδος πεταλούδας το βρίσκουμε σε δύο ακόμη μέρη της Ελλάδας: στην κοιλάδα των Πεταλούδων στην Πάρο και στην περιοχή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Ανήκει στην οικογένεια των νυχτοπεταλούδων.
Μερικά χαρακτηριστικά των νυχτοπεταλούδων είναι ότι:
1. αναπαύονται με τα φτερά επίπεδα είτε προς τα πλάγια είτε προς τα πίσω
2. δεν έχουν έντονα χρώματα
3. πετάνε τη νύχτα
Η πεταλούδα ζει ένα χρόνο. Η θηλυκή πεταλούδα γεννά τα αυγά της στην κάτω μεριά των φύλλων και πεθαίνει μετά τη γέννησή τους. Οι όμορφες αυτές πεταλούδες έχουν πολλούς εχθρούς: βατράχους, σαύρες, καβούρια, αρκετά πουλιά και τις νυκτερίδες.
Η ανθρώπινη απειλή
Ο σημαντικότερος παράγοντας που απειλεί τις πεταλούδες στη Ρόδο αλλά και αλλού είναι στην πραγματικότητα ο άνθρωπος. Η παρουσία μεγάλου αριθμού περίσκεπτων προκαλεί αναστάτωση στις πεταλούδες . Δυστυχώς ορισμένοι επισκέπτες σφυρίζουν ή χτυπούν τα χέρια τους για να δουν τις πεταλούδες να πετούν. Το χειροκρότημα και το σφύριγμα παράγει υπέρηχους παρόμοιους με αυτούς των νυχτερίδων. Οι πεταλούδες αισθάνονται απειλή και προσπαθούν να ξεφύγουν φοβισμένες. Με αυτό τον τρόπο πολλές πεθαίνουν από το σοκ, είτε από εξάντληση στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν.
Επίσκεψη στην κοιλάδα των Πεταλούδων
Ο χώρος της κοιλάδας είναι διαμορφωμένος με όμορφα μονοπάτια, μικρές λιμνούλες και καταρράκτες. Παράλληλα ξύλινες γέφυρες σε διάφορα μέρη του μικρού ποταμού Πελεκάνου διαμορφώνουν ιδανικά το τοπίο. Υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες σε όλο το μήκος των μονοπατιών. Επίσης ένα μικρό αναψυκτήριο με θέα την δεξαμενή κι έναν μικρό καταρράκτη προσφέρει μια ανάσα δροσιάς στον περιπατητή. Η κοιλάδα είναι ανοιχτή το καλοκαίρι 8:00 – 16:00 και η είσοδος κοστίζει 5€.