Home Ταξίδια στην Ελλάδα Λίμνη Ζορίκα, η μαγευτική “λίμνη με τα νούφαρα” στο Ανατολικό Ζαγόρι

Λίμνη Ζορίκα, η μαγευτική “λίμνη με τα νούφαρα” στο Ανατολικό Ζαγόρι

by Nikos

Σε έναν παραμυθένιο τόπο θα βρεθούμε σήμερα, στα ταξίδια του Thesekdromi στην Ελλάδα, βαθιά στην καρδιά του δάσους. Στο Ανατολικό Ζαγόρι υπάρχει μια μαγική λίμνη με νούφαρα που το πραγματικό της όνομα μπορεί να είναι Ζορίκα αλλά σε όλους είναι γνωστή ως “η λίμνη με τα νούφαρα”.

Που βρίσκεται

Η λίμνη βρίσκεται στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, ανάμεσα στα χωριά Φλαμπουράρι και Γρεβενίτι, πάνω στον επαρχιακό δρόμο που έρχεται από τη λίμνη των Πηγών του Αώου. Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Thesekdromi στη λίμνη των πηγών Αώου. Από το Μέτσοβο απέχει περίπου 30 χλμ.

Η Λίμνη με τα νούφαρα ή Ζορίκα είναι στην πραγματικότητα μια πολύ μικρή φυσική λίμνη, με έκταση μόλις δύο στρεμμάτων και περίμετρο 180 μέτρων. Οφείλει το όνομά της στο γειτονικό ρέμα Ζορίκα.

Περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος Μαύρης Πεύκης και αποτελεί ένα σπάνιο βιότοπο μέσα στην καρδιά του. Οι όχθες της λίμνης είναι εύκολα προσβάσιμες από τη μεριά του δρόμου και μπορεί κανείς με ευκολία να παρατηρήσει βατράχια και τρίτωνες στα ρηχά. Από τη μεριά του δάσους υψώνεται ήρεμα ένας κατάφυτος λόφος.

Τα νούφαρα

φωτο : greveniti.blogspot.com

Ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειας της Ζορίκας καλύπτεται από νούφαρα εξ ‘ου και το όνομα Λίμνη με τα νούφαρα που την συνοδεύει. Το νούφαρο στα αρχαία ελληνικά ονομάζεται Νυμφαία και σχετίζεται με τις Νύμφες, τις γυναικείες μορφές θεϊκής καταγωγής που τριγύριζαν στα δάση.

Couleur-Pixabay.com

Τα νούφαρα είναι πολύ συνηθισμένο φυτό της Αιγύπτου. Στον Νείλο κυριαρχούν το μπλε και το λευκό νούφαρο. Το μπλε νούφαρο ανοίγει τα άνθη του την ημέρα και τα κλείνει την νύχτα ενώ το λευκό νούφαρο ανοίγει τα άνθη του την νύχτα και τα κλείνει την ημέρα. Γι’ αυτό το λόγο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν συνδέσει το φυτό με τον διαχωρισμό των θεοτήτων τους, σε θεότητες του πάνω και του κάτω κόσμου.

φωτο : greveniti.blogspot.com

 Τα νούφαρα στη Ζορίκα ανθίζουν στις αρχές του καλοκαιριού, δίνοντας μια ονειρική εικόνα στο τοπίο. Στις όχθες της λίμνης εκτός από τα νούφαρα φυτρώνουν και πολλά άλλα υδρόφιλα φυτά.

Το τοπίο της λίμνης την Άνοιξη
Φθινόπωρο στη Λίμνη με τα νούφαρα

Τα ζωάκια της λίμνης

Η πανίδα του δάσους και τη λίμνης όπως είναι φυσικό περιλαμβάνει πολλά είδη. Στην περιοχή ζούνε μπούφοι και σπάνιοι μαύροι δρυοκολάπτες. Επίσης βρίσκουμε τη φάσσα, τη σταχτοσουσουράδα, το γιδοβύζι, πολλές τσίχλες και κότσυφες και πολλά μικροπούλια (τρυποφράχτες, φυλλοσκόποι, θαμνοτσιροβάκοι, κοκκινολαίμηδες, γαλαζοπαπαδίτσες, σπίνοι, και άλλα). Ακόμη χελώνες, λαγοί, αλεπούδες, αγριόγατες, ζαρκάδια, ασβοί, σκίουροι αλλά και όχι σπάνια αρκούδες συμπληρώνουν την πλούσια πανίδα.

Μέσα και γύρω από τη Λίμνη με τα νούφαρα ζουν και αλπικοί τρίτωνες, σαλαμάνδρες, βάτραχοι, φρύνοι, πρασινόσαυρες, νερόφιδα, σαΐτες, δεντρογαλιές, τυφλίτες αλλά και οχιές.

Tips4Travellers

Μια πανέμορφη απόδραση στη Φύση η επίσκεψη στη λίμνη Ζορίκα που μπορεί να αποτελέσει μια ημερήσια εκδρομή από το γραφικό Μέτσοβο και τη λίμνη των Πηγών του Αώου. Κοντά υπάρχει το ρέμα της Ζορίκας, τα νερά του οποίου χρησιμοποιεί ιχθυοτροφείο που υπάρχει εκεί, για την εκτροφή πέστροφας. Χαμηλότερα δείτε το ιστορικό μοναστήρι της Βουτσάς και το πανέμορφο μαρτυρικό χωριό Γρεβενίτι.

πηγή

naturagraeca

greveniti.blogspot.com

Ευχαριστούμε τον Μανώλη και την Πελαγία φίλους της σελίδας μας για τις υπέροχες φωτογραφίες.

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα