Home Ταξίδια στην Ελλάδα Πετώντας πάνω από το Φράγμα του Αλιάκμονα στη Βέροια (video drone)

Πετώντας πάνω από το Φράγμα του Αλιάκμονα στη Βέροια (video drone)

by Nikos

Το Thesekdromi σήμερα στα ταξίδια του στην Ελλάδα σας πετάει πάνω από το εντυπωσιακό Φράγμα του Αλιάκμονα στη Βέροια μέσα από το εκπληκτικό drone video των SKG Travel Buddies.

Τοποθεσία

Mια πανέμορφη έκπληξη περιμένει τον επισκέπτη της Βέροιας λίγο έξω από τα όρια της Μακεδονικής πόλης σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων στο χωριό Αγία Βαρβάρα και πολύ κοντά στην Βεργίνα. Πριν το Φράγμα δείτε και την Περιήγηση στο τρίγωνο της Μπαρμπούτας στη Βέροια – thesekdromi.gr.

Το Φράγμα του Αλιάκμονα αποτελεί ένα πανέμορφο τοπίο εύκολα προσβάσιμο καθώς είναι πολύ κοντά στον κόμβο της Εγνατίας.
Οι νησίδες στη λίμνη αποτελούν καταφύγιο για τα πουλιά της περιοχής

Αλιάκμονας, το μεγαλύτερο ελληνικό ποτάμι

Ο Αλιάκμονας είναι το μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της Ελλάδας (περίπου 322 χιλιόμετρα).Πηγάζει κι εκβάλει εντός των ελληνικών συνόρων. Τον Αλιάκμονα σχηματίζουν δύο μικρότεροι ποταμοί. Ο πρώτος ο Βελίτσα πηγάζει από τις ανατολικές πλαγιές του Βοίου, στη θέση Μαύρη Πέτρα ή Μπέλιτσα. Ο δευτερος,ο Ζέλοβα πηγάζει από το στην περιοχή Πισοδερίου Φλωρίνης και .

Το όνομα Αλιάκμων έλκει την καταγωγή του από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (Αμόνι).

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο Αλιάκμων ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, παιδί του Ωκεανού και της Τηθύος.

Οι αρχαίοι πίστευαν πως όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. 

Αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο για πολλά είδη ψαριών όπως επίσης και πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στα νερά του και τις όχθες του.

Το Φράγμα

Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του κοντά στο χωριό Αγία Βαρβάρα στα μέσα της δεκαετίας του 1950, δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Στο σημείο κατασκεύασε η ΔΕΗ χωμάτινο φράγμα και λειτουργεί μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 920 KW. Έτσι Δημιουργήθηκε η λίμνη της Αγίας Βαρβάρας.

Το συγκεκριμένο έργο συνέβαλε στην στην αύξηση της παραγόμενης ενέργειας αλλά και στην ύδρευση της Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα αξιοποιεί την οικολογική παροχή του ποταμού Αλιάκμονα. Ο επισκέπτης μπορεί να σταθμεύσει το όχημά του και να να διασχίσει όλο το φράγμα περιμετρικά με τα πόδια ή το ποδήλατό του. Ο Πανέμορφος περίπατος γύρω από την λίμνη που γίνεται μαγικός την εποχή που ανθίζουν οι ροδακινιές και ο κάμπος αποκτά τον γνωστό ροζ τόνο. Η Άνοιξη στο χωράφι…Οι ανθισμένες ροδακινιές στη Βέροια – thesekdromi.gr
Στις όχθες του ποταμού, υπάρχουν σημεία για να σταματήσετε, ενώ δε λείπουν και καντίνες για να απολαύσετε ένα γρήγορο σνακ ή έναν καφέ. Καθημερινά θα δείτε δεκάδες επισκέπτες να κάνουν τον περίπατο τους ή ποδηλασία με θέα την λίμνη και το Φράγμα του Αλιάκμονα .Θα δείτε πολλούς επίσης να να ψαρεύουν ή να βγάζουν βόλτα τους τετράποδους φίλους μας.

Πηγή

Skg Travel Buddies 

gtp.gr

wikipedia

lakesnetwork

e-naousa.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα