Home Ταξίδια στην Ελλάδα Περιήγηση στο τρίγωνο της Μπαρμπούτας στη Βέροια

Περιήγηση στο τρίγωνο της Μπαρμπούτας στη Βέροια

by Stavros

Το ThesEkdromi συνεχίζει της περιηγήσεις του στα χώματα της Μακεδονίας και κάνει στάση στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, την Βέροια. Εκεί θα περιηγηθούμε σε μια περίκλειστη κοινωνία που μάλιστα έχει χαρακτηριστεί και μνημείο κληρονομιάς, την πανέμορφη Εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας!

evraiki_sinikia_beroia_εβραικη_συνοικία_βεροια

H περιοχή της Μπαρμπούτας χρονολογείται από την Ρωμαϊκή εποχή 50 μ.χ και πήρε το όνομά της από την παρακάτω βρύση, που δίνει έναν αέρα «χωριού» στο καταπράσινο τοπίο.

vrisi_mparmpoyta_beroia

Η Εβραϊκή συνοικία βρίσκεται στην καρδιά της Βέροιας δίπλα από τον ποταμό Τριπόταμο και πιο συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά της πόλης. Για να βρεθείτε εκεί θα περπατήσετε δίπλα από ένα τοπίο μέσα στα δέντρα, τα οποία σκιάζουν τον ποταμό προσφέροντάς σας λίγες στιγμές χαλάρωσης και ψυχικής ανάτασης.

Η συγκεκριμένη συνοικία λέγεται μάλιστα πως υπήρχε ακόμα και κατά την έλευση του Αποστόλου Παύλου στην πόλη. Άλλωστε το βήμα του αγίου και αποστόλου αποτελεί ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης.

Μόλις ο περιηγητής κάνει τα πρώτα του βήματα στην περιοχή θα καταλάβει πως η συνοικία είναι χρισμένη σαν οχυρό! Η απότομη κλίση του εδάφους από την πλευρά του ποταμού δημιουργεί μια φυσική οχύρωση για την συνοικία, ενώ από τις άλλες πλευρές οι εξωτερικές όψεις του οικοδομικού συστήματος ολοκληρώνουν αυτό το αίσθημα απομόνωσης.

evraiki_sinikia_beroia_εβραικη_συνοικία_βεροια

Τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα απ¨το άλλο θυμίζοντάς μας έντονα αυτά της Αρναίας. Μάλιστα τα σπίτια δημιουργούν ένα τρίγωνο στο κέντρο με τις εισόδους να οδηγούνται στην συναγωγή της περιοχής. Η Εβραϊκή συναγωγή χτίστηκε το 1850 με φιρμάνι από τον Σουλτάνο και το 1977 αναστηλώθηκε μαζί με τα υπόλοιπα κτίρια της συνοικίας μετά από παρέμβαση του Δήμου και εβραϊκών συνδέσμων. Αξίζει να σημειωθεί πως αρχιτεκτονικά «συγγενεύει» και με συναγωγές που βρέθηκαν μεταγενέστερα στη Θεσσαλονίκη.

evraiki_sinikia_veroia

Τα 50 στο σύνολο αρχοντικά που θα θαυμάσετε στην περιοχή είναι μακεδονικής αρχιτεκτονικής με πέτρα, ξύλινα δοκάρια και πολύχρωμους τείχους που δίνουν χρώμα στα γκρίζα σοκάκια της εβραϊκής συνοικίας. Αξίζει να σημειωθεί πως μερικά σπίτια διατηρούν ακόμη και μέχρι σήμερα τις εβραϊκές επιγραφές που άφησαν κληρονομιά οι πρόγονοί τους.

εβραϊκή_συνοικία_beroia

Tips4Traveleres

Η Βέροια θα σας εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική της και την ιστορίας της καθώς είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Βορείου Ελλάδας. Μπορείτε να φάτε επίσης στα δεκάδες εστιατόρια της πόλης και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξερευνήσετε τα μνημεία και τα αξιοθέατά της. Είναι μόλις μια ώρα οδικός από Θεσσαλονίκη και η εκδρομή θα σας αφήσει ικανοποιημένους.

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα