Home Ταξίδια στην Ελλάδα Άγιος Ονούφριος Πηλίου:Tο πετρόχτιστο γεφύρι και ο”Αη Νικολάκης”

Άγιος Ονούφριος Πηλίου:Tο πετρόχτιστο γεφύρι και ο”Αη Νικολάκης”

by Nikos

Στο αγαπημένο μας Πήλιο σας προσκαλουμε για μία ακόμη φορά στις αποδράσεις μας στην Ελλάδα για να γνωρίσουμε μαζί ένα κρυμμένο μυστικό του βουνού των Κενταύρων πολύ κοντά στην πόλη του Βόλου. Ο Άγιος Ονούφριος Πηλίου είναι ένας οικισμός του Κεντροδυτικού Πηλίου που συγκεντρώνει όλα όσα επιθυμεί να δει ο επισκέπτης σε μια μικρή πεζοπορική διαδρομή. Πέτρινο τοξωτό γεφύρι ,ξωκλήσι στον απόκρημνο βράχο κι έναν μικρό καταρράκτη στο φαράγγι. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις φημισμένες ταβέρνες του χωριού ότε τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Ο Άγιος Ονούφριος οφείλει το όνομα του στην Βυζαντινή Μονή του Οσίου Ονουφρίου που δεν υπάρχει πια

Πρέπει να αναφέρουμε πως εκείνη την εποχή υπήρχαν δεκάδες μοναστήρια σε όλο το Πήλιο που τότε είχε την ονομασία Δρόγγος ή όρος του Δρόγγου. Πολλές περιοχές οφείλουν το όνομά τους σήμερα σε μοναστήρια που υπήρχαν στην περιοχή. Τα δυο γνωστά χωριά,η Πορταριά πήρε το όνομά της από την Παναγία Πορταρέα ακλομη και η Μακρινίτσα από την ομώνυμη μονή .Υπήρχαν τόσα μοναστήρια μετά το 10ο αιώνα στο Πήλιο που τότε το αποκαλούσαν βουνό των Κελλίων ή Κελλία.

Δείτε το άρθρο του Thesekdromi για την Παναγία Πορταρέα, η Παναγία της Πορταριάς Πηλίου

Στoν Άγιο Ονούφριο σύμφωνα με την παράδοση καταφεύγουν ακόμη και σήμερα οι ανύπαντρες κοπέλες της περιοχής για να βρουν τον ιδανικό σύντροφο της ζωής τους

Γεωγραφική Θέση

Το καταπράσινο και γραφικό αυτό χωριουδάκι,ο Άγιος Ονούφριος Πηλίου, είναι χτισμένο κατά μήκος του χειμάρρου Κραυσίδωνα ή Μέγα Ρέμα, όπως αλλιώς το αποκαλούν. Είναι το πρώτο χωριουδάκι που συναντάμε ανηφορίζοντας για το κεντρικό Πήλιο. Πλέον στην ουσία αποτελεί προάστιο του Βόλου.

Το γεφύρι του Κουρδίστα κρυμμενο μέσα στο δάσος στον Άγιο Ονούφριο

 Ανηφορίζοντας την οδό Ιωλκού περνάμε από το «γεφύρι Ζαφρακόπουλου» . Δυστυχώς λόγω της διαπλάτυνσης του οδοστρώματος και του τσιμέντου δεν γίνεται εύκολα αντιληπτο. Εκεί υπάρχει και το παλαιό ελαιοτριβείο του χωριού. Το γεφύρι αυτό έχει και το όνομα »γεφύρι στις Αηδονοφωλιές». Στο σημείο εκείνο υπήρχαν πολλά αηδόνια. Μετά την εκκλησία του Αγίου Ονουφρίου στον χωματοδρομο βρίσκουμε το πέτρινο μονότοξο γεφύρι του Κουρδίστα.

Σουσουράδα στα μονοπάτια του Πηλίου

Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε στον χωματόδρομο ή και μέσα από το φαράγγι στις όχθες του ποταμού και στην αριστερή όχθη θα δειτε να συνεχίζει το ανηφορικό μονοπάτι, που περνά κοντά από το ξωκλήσι του Άϊ Νικόλα του «Κρεμαστού»  η για τους ντόπιους του Αγίου Νικολάκη. Θα το δείτε να στέκει ταπεινό στην άκρη του απότομου βράχου.

Από αυτό το σημείο συνεχίζει το μονοπάτι μονοπάτι για τον την Μακρινίτσα και πιο συγκεκριμένα τον οικισμό χαμηλότερα της Κουκουράβας.

Διαβάστε περισσότερα για την Μακρινίτσα εδώ :Βόλτα στη Μακρινίτσα, το μπαλκόνι του Πηλίου

Ο Κραυσίδωνας πηγαζει από την κορυφή του Πηλίου σε υψόμετρο 1350 μέτρα και καταλήγει στον Παγασητικό κόλπο. Αποτελεί ένα φυσικό σύνορο στην πόλη. Χωρίζει ουσιαστικά τα πολεοδομικά συγκροτήματα Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Τα παλαιά χρόνια το νερό έρεε άφθονο όλη τη διάρκεια του έτους. Τότε μπορούμε να πούμε πως δεν ήταν απλά απλός χείμαρρος αλλά κανονικό ποτάμι. Ελαιοτριβεία, νερόμυλοι ακόμη και βυρσοδεψεία αξιοποιούσαν το νερό. Στα νερά του  οι νοικοκυρές έπλεναν τα ρούχα και τα στρωσίδια τους την Άνοιξη.

Πηγή

Δήμος Βόλου

secretvolos

walking-pilion

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα