Στις αναμνήσεις μας από τα ταξίδια μας μας συντροφεύουν όχι μόνο τα τοπία, τα μνημεία και φυσικές ομορφιές του τόπου αλλά και οι γεύσεις ,οι μυρωδιές και οι άνθρωποι .Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι αλλιώς στην αγαπημένη μας Ισπανία όπου θα “γευτούμε” και θα ανακαλύψουμε ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα της, την Παέγια.
Η Ιστορία πίσω από την Παέγια
Η Παέγια είναι ένα πιάτο με ρύζι που η καταγωγή της μας πάει στην πόλη της Ανατολικής Ισπανίας, την Βαλένθια. Προέρχεται πιο συγκεκριμένα από την μεγάλη λιμνοθάλασσα (Albufera) δίπλα στην πόλη στην οποία φυτρώνει εύκολα το ρύζι.
H Παέγια ήταν κατεξοχήν λαϊκό φαγητό. Στην περιοχή περί τον 10ο αιώνα, οι Μαυριτανοί, οι μουσουλμάνοι της Βόρειας Αφρικής καλλιεργούσαν το ρύζι σε όλη την λιμνοθάλασσα. Οι αγρότες της Βαλένθια ήταν οι πρώτοι διδάξαντες της Παέγια. Στο μεσημεριανό τους διάλειμμα άναβαν φωτιά και σε ένα αυτοσχέδιο τηγάνι μαγείρευαν ρύζι με λαχανικά και σαλιγκάρια. Αργότερα οι ψαράδες της Βαλένθια αντικατέστησαν το σαλιγκάρι με το χέλι και διάφορα όστρακα ενώ πρόσθεσαν και φασόλια γίγαντες.
Ονομασία
Η ονομασία του φαγητού προέρχεται από το μαγειρικό σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται. Αυτό δεν είναι άλλο παρά η Παεγιέρα (paellera), ένα πλατύ στρογγυλό τηγάνι με δύο χερούλια.
Παραδοσιακά η Παέγια στις Ισπανικές γιορτές μαγειρεύεται στην εξοχή σε φωτιά από ξύλα και τρώγεται κατευθείαν από το τηγάνι.
Είναι πλέον έθιμο στις μεγάλες γιορτές στην Βαλένθια να ετοιμάζουν τεράστια Παέγια για όλο τον κόσμο με σκοπό να κερδίσουν μια αναφορά στο Βιβλίο Γκίνες.
H μεγαλύτερη Παέγια του κόσμου λέγεται πως φτιάχτηκε τον Οκτωβρίο του 2001 και τάισε περίπου 110 χιλιάδες άτομα.
Και λίγη μαγειρική
Αν σας άνοιξε η όρεξη Ορίστε και η αυθεντική συνταγή της Παέγια Βαλενθιάνα από το Ispania.gr
ΥΛΙΚΑ (Για τέσσερα άτομα)
- 1 σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 πράσινες πιπεριές
- 6 ποτηράκια ρύζι
- Μισό κιλό σουπιές (ή καλαμαράκια)
- γαρίδες (μικρές) 250γρ.
- μύδια 250 γρ.
- Μπορεί όμως να χρησιμοποιείτε και κρεατικά, όπως κοτόπουλο, παϊδάκια χοιρινά, κουνέλι, κομμένα σε μικρά κομματάκια.
- Αλάτι
- Νερό
- Λάδι
- Σαφράν (κρόκος κοζάνης)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα αρκετά πλατύ και φαρδύ τηγάνι (το οποίο λέγεται στα ισπανικά paella) με το καυτό ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να τηγανιστούν πολύ αργά γύρω στα 10 λεπτά.
Παράλληλα κόβουμε τις πιπεριές, πάλι σε κομματάκια, και τις βάζουμε στο τηγάνι. Μερικά λεπτά αργότερα προσθέτουμε τις σουπιές, τα καλαμάρια, κομμένα σε φέτες, και τα θαλασσινά, που τηγανίζονται όλα ώσπου να μαλακώσουν για να βγάλουν το ζουμί, πάντοτε σε χαμηλή φωτιά. Αν είναι, προσθέστε τότε τα κρεατικά (κομμένα σε μικρά κομμάτια).
Στη συνέχεια, βάζουμε το σαφράν, ανακατεύοντας και τηγανίζοντας μαζί σιγά-σιγά. Στο τέλος βάζουμε το ρύζι με δυο φορές νερό (δηλαδή δυο ποτηράκια νερό για κάθε ποτηράκι ρύζι συν ένα παραπάνω), αλατίζουμε και το αφήνουμε να τηγανιστεί πολύ σιγά, ώσπου να απορροφηθεί το νερό. Το ρύζι δεν πρέπει να γίνει ούτε σκληρό ούτε πολύ μαλακό, όπως η ιταλική πάστα. Στολίζετε με φέτες κόκκινης πιπεριάς κονσέρβας και κομμάτια βραστού αυγού (προαιρετικά) και σερβίρετε στο ίδιο το τηγάνι.
Καλή σας όρεξη!!!!
Πηγή
φωτό εξωφύλλου άρθρου : EstudioWebDoce από το Pixabay.com