Home Ταξίδια στην Ελλάδα Αγκαλιά με τη Φύση στη Λίμνη Δόξα Φενεού

Αγκαλιά με τη Φύση στη Λίμνη Δόξα Φενεού

by Nikos

Μια υπέροχη απόδραση στη Φύση θα επιχειρήσουμε σήμερα στην καταπληκτική Ορεινή Κορινθία και πιο συγκεκριμένα στην Λίμνη Δόξα, στην περιοχή που προϋπήρχε η Αρχαία Φενεός. Για αυτόν το λόγο εξάλλου είναι γνωστή και ως λίμνη Φενεού. Οι ομορφιές της Ελλάδας δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν, ακολουθείστε μας λοιπόν σε ένα ακόμα ταξίδι.

Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στο κέντρο της λίμνης

Που βρίσκεται

Στην Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στην Ορεινή Κορινθία στην περιοχή του Φενεού και σε υψόμετρο 900 μέτρων βρίσκεται η τεχνητή Λίμνη Δόξα. Η περιοχή βρίσκεται στις δασωμένες πλαγιές της Ζήρειας και του Χελμού. Η Λίμνη τοποθετείται στο δυτικότερο άκρο του νομού Κορινθίας, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα με τον νομό Αχαΐας. Απέχει από την Κόρινθο περίπου 100 χιλιόμετρα.

Η κατασκευή της Λίμνης ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει στην περιοχή.

Φυσικός πλούτος

Η Λίμνη Δόξα μπορεί να είναι τεχνητή και σχεδόν σύγχρονη εν τούτοις αποτελεί σημαντικό βιότοπο για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Γύρω από τη λίμνη αναπτύσσεται ένα πυκνό δάσος από έλατα και πεύκα που σε πολλά σημεία ενώνεται με μεικτά δάση βελανιδιών, καστανιών και φτελιών .

 Σε κάποια σημεία της όχθης, δημιουργούνται μικρά λιβάδια στα οποία υψώνονται μεγάλες χνουδοβελανιδιές, πλατάνια, ιτιές, λεύκες και σφενδάμια που στα κλαδιά τους σκαρφαλώνουν υπέροχα κισσοί. Ολόγυρα της Λίμνης αναπτύσσονται μικροί καλαμιώνες.

Μικρός καλαμιώνας στην όχθη της Λίμνης Δοξα

Την χλωρίδα της περιοχής συμπληρώνουν και πολλά υδρόφιλα φυτά όπως φτέρες αλλά και είδη των γύρω βουνών.

Την πανίδα της Λίμνης αποτελούν πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, όπως σταχτοτσικνιάδες, κορμοράνοι , κύκνοι, φαλαρίδες, νερόκοτες, πρασινοκέφαλες πάπιες, κ.ά. Από τα αρπακτικά στα γύρω βουνά και κοντά στη λίμνη πετούν χρυσαετοί, φιδαετοί, γερακίνες, ξεφτέρια και πετρίτες . Στις όχθες της λίμνης ψάχνουν για τροφή αλκυόνες και σουσουράδες γοητεύοντας τους επισκέπτες.

sousourada
Στις όχθες της λίμνης οι σουσουράδες γοητεύουν τους επισκέπτες.

Η Λίμνη Δόξα συνίσταται ιδιαίτερα για τους λάτρεις του Birdwathcing

Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου

Ο Άγιος Φανούριος είναι το εκκλησάκι στο κέντρο της λίμνης του και αποκαλείται συχνά ως το «Ποντικονήσι» της Λίμνης Δόξα, καθώς μόνο μία λεπτή λωρίδα γης συνδέει το μικροσκοπικό νησάκι με τη στεριά. Δεν είναι παρά το μόνο σωζόμενο τμήμα παλαιότερου Μοναστηριού του 14ου αιώνα που κατά την παράδοση είχε χτίσει κάποιος μοναχός με καταγωγή από τα Καλάβρυτα.

Διαβάστε περισσότερα για το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στο αφιέρωμα του Τhesekdromi

To εσωτερικό του μικρού ναού

Δραστηριότητες στη Λίμνη Δόξα

Η επίσκεψη στη Λίμνη Δόξα προσφέρει άμεση επαφή με τη Φύση. Η πεζοπορία είναι από τις πιο πρόσφορες δραστηριότητες για τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών. Από τις όχθες της λίμνης ξεκινάει και ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της ορεινής Πελοποννήσου που περνάει μέσα από ένα πυκνό ελατοδάσος και φτάνει μέχρι την κορυφή της Ντουρντουβάνας στα 2.109 μέτρα.

Υπέροχη δραστηριότητα είναι το υδροποδήλατο

Επίσης στη Λίμνη μπορείτε να κολυμπήσετε στα ολοκάθαρα και δροσερά νερά . Παράλληλα μπορείτε να επιλέξετε τις μοναδικές περιηγήσεις του Explore Ziria! Από οδήγηση με ATV & Buggy μέχρι Jeeping και από ηλεκτρικά ποδήλατα μέχρι υδροποδήλατα.

Ίσως η πιο όμορφη εποχή να την επισκεφθείτε είναι το Φθινόπωρο. Τα χρώματα των φύλλων και η αντίθεση με το γαλαζοπράσινο του νερού δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο για την χώρα μας.

Θέα στη Λίμνη και την ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου

Η λίμνη Δόξα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό φυσικό αξιοθέατο και με την κοντινή της “μυθική Λίμνη Στυμφαλία” και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας αποτελεί ιδανική απόδραση για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

πηγή

naturagraeca

hotelsline

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα