Σε μια από τις περιπλανήσεις μας στη φύση, σε ένα ακόμη ταξίδι αλλιώς, συναντήσαμε ένα ερπετό που μοιάζει με φίδι αλλά δεν είναι, τον Τυφλίτη.
Πολλά μπορεί να ανακαλύψει κανείς κατά τη διάρκεια μιας βόλτας του στο βουνό. Από μια όμορφη παπαρούνα μέχρι ακόμη και φίδια. Σε μια δική μας εξόρμηση στο βουνό «ενοχλήσαμε» έναν νεαρό Τυφλίτη, ο οποίος φοβήθηκε και φρόντισε να χαθεί μέσα στους θάμνους και τα πουρνάρια.
Ο Τυφλίτης μπορεί να μοιάζει με φίδι αλλά ουσιαστικά είναι μια άποδη σαύρα, η αλλιώς φιδοσαύρα, κάτι που σημαίνει πως είναι τελείως ακίνδυνο. Πολλές φορές μάλιστα η άγνοια αρκετών, φέρει ως αποτέλεσμα οι Τυφλίτες να σκοτώνονται άδικα. Όπως διαπιστώσαμε κι εμείς, ο Τυφλίτης κάνει αρκετό θόρυβο καθώς είναι «φοβητσιάρης», αλλά είναι ιδιαίτερα γρήγορος.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του
Η άποδη αυτή σαύρα, έχει βλέφαρα και ακουστικά ανοίγματα, σε αντίθεση με ένα φίδι. Αυτό σημαίνει πως η σαύρα έχει την αίσθηση της ακοής ενώ τα φίδια είναι «κουφά» και αντιλαμβάνονται μόνο τις δονήσεις του εδάφους. Δεν αγαπάει ιδιαίτερα τις ζεστές θερμοκρασίες γι αυτό και είναι πιθανότερο να τον συναντήσουμε στα τέλη της Άνοιξης. Ο Pseudopus apodus όπως είναι επίσημη ονομασία του, μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1,50 μέτρο αλλά συνήθως συναντάμε κατά πολύ μικρότερους. Τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα, μικρά τρωκτικά ή ερπετά και ζευγαρώνει την άνοιξη, με το θηλυκό να γεννά από 6-12 αυγά.
Που τον συναντάμε στην Ελλάδα:Ηπειρωτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Εύβοια, Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Θάσος, Σκιάθος, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Κως, Ρόδος, πιθανόν και σε άλλα νησιά
Οι Τυφλίτες είναι ακίνδυνα και ωφέλιμα ζώα. Προστατεύονται από την Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ Συμβουλίου 21ης Μαΐου 1992, Παραρτήματα IV και την Σύμβαση της Βέρνης, Παραρτήματα II
Πηγή πληροφοριών: thes.gr