Home Ταξίδι αλλιώς Κορμοράνος: Ένας «δύτης» απ΄ το…Λίβερπουλ

Κορμοράνος: Ένας «δύτης» απ΄ το…Λίβερπουλ

by Stavros

Το ταξίδι αλλιώς ξετυλίγει το απέραντο κουβάρι της φύσης και εστιάζει σε ένα ακόμη πτηνό της Ελλάδας, τον κορμοράνο. Συναντάμε τον κορμοράνο κοντά στη θάλασσα σε λίμνες και γενικά κοντά σε νερό, μιας και ανήκει στην κατηγορία των υδρόβιων πτηνών.

kormoranos_fraxtis

Η «ταυτότητα» του κορμοράνου

Ο κορμοράνος είναι ένας σπουδαίος κολυμβητής και συναντάται στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και στην Ανατολική Ακτή της Βόρειας Αμερικής. Η επίσημη ονομασία του είναι Phalacrocorax carbo και περιλαμβάνει 6 υποείδη. Πρόκειται για ένα σχετικό μεγάλο πουλί που το μήκος του κυμαίνεται στα 77-94 εκατοστά και με άνοιγμα φτερών που μπορεί να φτάσει τα 121-149 εκατοστά. Το χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη του ουρά, το μαύρο του χρώμα και το λευκό του πηγούνι. Θα τον δει κανείς να περιπλανάται σε παράκτιες ζώνες, να αγναντεύει την θάλασσα, όχι επειδή είναι ρομαντικός, αλλά επειδή ψάχνει την τροφή του.

kormoranos
Κορμοράνος στο Φράγμα Θέρμης

Τρέφεται κυρίως με ψάρια, όπως γωβιούς, σαυρίδια, αθερίνες και μουσμούλια, τα οποία πιάνει σε βάθος μέχρι και 60 μέτρα!…

Σε ποιες περιοχές τον συναντάμε

kormoranos_nero

O κορμοράνος καθώς και ορισμένα υποείδη του, όπως ο θαλασσοκόρακας, ζει συνήθως κοντά στη θάλασσα, σε λιμνοθάλασσες, λίμνες και ποτάμια. Το χειμώνα αποδημεί προς το Νότο κατά μήκος των ακτών. Στην Ελλάδα απαντάται κυρίως στο Θερμαϊκό και Σαρωνικό κόλπο αλλά και σε ορισμένες λίμνες, όπως τη Μικρή Πρέσπα, την Κερκίνη και την Ορεστιάδα. Επίσης τον συναντάμε παράλληλα και στο Δέλτα Αξιού.

Κορμοράνος στη Λίμνη Τριαδίου

O κορμοράνος, σύμβολο μιας πόλης

Ο κορμοράνος και τα υποείδη του, όπως είπαμε και παραπάνω, βρίσκεται σε πολλά σημεία της Ευρώπης. Ένα από αυτά είναι και το μεγάλο λιμάνι του Λίβερπουλ στην Μεγάλη Βρετανία. Το συγκεκριμένο πουλί βρίσκεται παντού στην πανέμορφη Αγγλική πόλη. Μάλιστα θα δει κανείς δύο κορμοράνους στο κτίριο Ρόιαλ Λάιβερ (σήμα κατατεθέν του Λίβερπουλ): τα δύο μεγάλα ρολόγια του κτιρίου έχουν στην κορυφή τους από ένα τέτοιο πουλί. Επίσης και η ομάδα της πόλης, δηλαδή η Λίβερπουλ έχει σήμα της τον κορμοράνο.

Tony264-Pixabay

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στην Ιαπωνία ένα είδος κορμοράνου εξημερώθηκε και χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιοχές για την αλιεία, δημιουργώντας ένα είδος ψαρέματος με τον εν λόγω πτηνό ουσιαστικά να ψαρεύει για τον άνθρωπο .

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα