Home Προσκυνήματα Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων

Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων

by Nikos

Στην όμορφη Κρήτη θα ταξιδέψει σήμερα το Thesekdromi και θα γνωρίσουμε ένα ακόμα από τα προσκυνήματά της.  Στη χερσόνησο Ακρωτήρι, 15 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων και πολύ κοντά στο αεροδρόμιο βρίσκεται η Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων.

Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων
Η μνημειακή είσοδος της Μονής

Η Μονή Αγίας Τριάδας, ή Μονή Τζαγκαρόλων όπως είναι γνωστή, είναι ένα  από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια ολόκληρης της Κρήτης. Στην περιοχή προϋπήρχε μοναστήρι παλαιότερης εποχής. Ήταν όμως το 1611 όταν οι βενετσιάνικες αρχές των Χανίων , που τότε είχαν υπό την κατοχή τους το νησί , ανέθεσαν στους αδελφούς Ιερεμία και Λαυρέντιο Τζαγκαρόλους, μέλη μιας από τις πλέον εξέχουσες βενετοκρητικές οικογένειες του νησιού την ανέγερση της μονής. Ο Ιερεμίας Τζαγκαρόλος αποφάσισε να κατασκευάσει ένα μοναστηριακό συγκρότημα, τα σχέδια του οποίου έκανε ο ίδιος. Ο εν λόγω μοναχός είχε λάβει ελληνική και της λατινική παιδεία και είχε και γνώσεις αρχιτεκτονικής. Οι εργασίες έγερσης της Μονής όμως διακόπηκαν το 1645 όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν τα Χανιά.

Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το Μοναστήρι ήταν γνωστό ως Selvili Manastır (το Μοναστήρι με τα κυπαρίσσια).

Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων

Με την έκρηξη της επανάστασης του 1821 οι Τούρκοι ως εκδίκηση λεηλατούν και πυρπολούν τη μονή καταστρέφοντας τα πολλά κειμήλια της.

Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων

Το 1834 μετά την καταστροφή οι Οθωμανικές αρχές έδωσαν άδεια για την ολοκλήρωση του ναού και της μονής. Οι μοναχοί Καλλιόπιος και Γρηγόριος αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο. Το 1864 χτίστηκε το καμπαναριό. Από το 1892 και για δεκατρία χρόνια λειτούργησε στην μονή ιεροδιδασκαλείο ενώ κατά την επανάσταση στην Κρήτη του 1896 το μοναστήρι μετατράπηκε σε νοσοκομείο και στρατηγείο των επαναστατών.

Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετά την κατάληψη της Κρήτης από τα γερμανικά στρατεύματα, οι Γερμανοί εγκατέστησαν εκεί, το 1942, τη Σχολή του Αντιαεροπορικού Πυροβολικού με 200 στρατιώτες.

Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων

Το μοναστηριακό συγκρότημα

Η Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων είναι ένα τετράπλευρο μοναστηριακό συγκρότημα με εσωτερική αυλή . Το Καθολικό, ο κυρίως δηλαδή μεγάλος ναός της Αγ. Τριάδας, συνδυάζει την αγιορείτικη παράδοση με δυτικά διακοσμητικά, στοιχεία. Έτσι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της Κρητικής Αναγέννησης στο νησί. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τρίκογχο ναό με τρούλο, με νάρθηκα και παρεκκλήσια στο ισόγειο και στον όροφο.

Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων

Στην πύλη του μοναστηριού, που είναι κατασκευασμένη με πωρόλιθο, είναι φανερή η επίδραση της βενετικής αρχιτεκτονικής. Στην κορυφή και στο μέσο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης υπάρχει ένα μεγάλο αέτωμα και κάτω από αυτό μια ελληνική επιγραφή. Δύο μικρότερα αετώματα έχουν κατασκευαστεί πάνω από τις κολόνες κορινθιακού ρυθμού.

Το μοναστηριακό συγκρότημα περιελάμβανε ακόμη χώρους ελαιοτριβείου, σταύλους και επεξεργασίας και αποθήκευσης κρασιού. Σήμερα στη Μονή λειτουργεί μουσειακή έκθεση των διασωθέντων κειμηλίων και εικόνων.

Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων

 Ο επισκέπτης εκτός από την περιήγηση του στη μονή και στο Μουσείο της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων μπορεί να δει από κοντά το πώς παράγεται και εξάγεται από τους μοναχούς το μοναδικής ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο, αλλά και το κρασί, το μέλι και το ξύδι καθώς και το σαπούνι από λάδι της ελιάς.

Tips4Travellers

Η Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων απέχει 15 χλμ. από τα Χανιά ενώ μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με την Μονή Γουβερνέτου που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά. Στο Ακρωτήρι Χανίων επίσης βρίσκεται και η Παναγία Αρκουδιώτισσα μέσα στο σπήλαιο που σίγουρα αξίζει την επίσκεψη σας. Διαβάστε περισσότερα για την Παναγία Αρκουδιώτισσα

Η Μονή παραμένει ανοιχτή καθημερινά από τις 08:00 ως τη Δύση του Ηλίου. Πανηγυρίζει του Αγ. Πνεύματος

πηγή

explorecrete

wikipedia

monastiria.gr

vinolio.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα