Home Ταξίδι αλλιώς Κυπαρίσσι, το δέντρο της Λύπης που στέγασε τον Παρθενώνα

Κυπαρίσσι, το δέντρο της Λύπης που στέγασε τον Παρθενώνα

by Nikos

Το Thesekdromi συνεχίζοντας να σας “ταξιδεύει αλλιώς” σας παρουσιάζει σήμερα ένα δεντρο γνωστό σε όλους που όμως συνδέεται με τον πόνο και την λύπη. Το γνωστό μας κυπαρίσσι.

–Pixabay

Το κυπαρίσσι ( λατινικά :Cupressus ) είναι δέντρο, κωνοφόρο και αειθαλές .Ανήκει στην οικογένεια των Κυπαρισσοειδών που περιλαμβάνει με 18 είδη .Συναντάται στις περιοχές της Βορείου Αμερικής, στις χώρες της Μεσογείου και στη Δυτική Ασία. Τα περισσότερα είδη είναι δέντρα που φτάνουν σε ύψος τα 30 μέτρα και έχουν σχήμα οβελίσκου. Υπάρχουν όμως και λίγα που είναι θαμνώδη . Οι κώνοι τα λεγόμενα κυπαρισσόμηλα έχουν στρογγυλό σχήμα και αγκαθωτά λέπια.

Μυθολογία

Σύμφωνα με αρχαία ελληνική μυθολογία ο Κυπάρισσος ήταν ένας όμορφος νέος από την Κέα, εγγονός του Ηρακλή. Ήταν αγαπημένος του Απόλλωνα. Σύντροφό του είχε όπου κι αν βρισκόταν ένα εξημερωμένο ιερό ελάφι. Μία καλοκαιρινή μέρα, ενώ το ελάφι κοιμόταν ξαπλωμένο στον ίσκιο, ο Κυπάρισσος το σκότωσε από απροσεξία με ένα ακόντιο. Ο Κυπάρισσος γεμάτος απελπισία, ζητούσε από τους θεούς να πεθάνει αλλά να κυλούν τα δάκρυά του αιώνια. Έτσι, οι θεοί τον μεταμόρφωσαν σε κυπαρίσσι. Το δέντρο με το σκούρο πράσινο χρώμα έγινε το δέντρο της θλίψης και οι καρποί του τα κρυσταλλωμένα δάκρυα του Κυπάρισσου.

O Κυπάρισσος θρηνεί το χαμό του ελαφιού του-The National Gallery, London

Στους αρχαίους πολιτισμούς το κυπαρίσσι συνδέθηκε με το πένθος. Σε ένδειξη πένθους, κρεμούσαν κλωνάρια κυπαρισσιού έξω από τις πόρτες τους μετά από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Επίσης, στόλιζαν με αυτά τα σώματα των νεκρών τους ή έκαιγαν πάνω σε αυτά τις νεκρικές σωρούς. Αλλά και στα χριστιανικά χρόνια παρέμεινε ο συμβολισμός του. Οι Χριστιανοί λόγω της μορφής του, θεωρούν ότι συνδέει τη γη με τον ουρανό. Αποτελεί παράλληλα σύμβολο μνήμης και μέχρι σήμερα φυτεύεται σε επετειακές επισκέψεις του Πατριάρχη σε διάφορους θρησκευτικούς τόπους.

Κυπαρίσσια στο κοιμητήριο της Μονής Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος

Η ξυλεία του κυπαρισσιού και η σημασία της

Το ξύλο του κυπαρισσιού από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε σε πολλές περιπτώσεις καθώς είναι ιδανικό για δομικές κατασκευές και κατασκευές υπαίθρου. Από κυπαρίσσι κατασκευάζονταν ο σκελετός όλων των κτιρίων της Μινωικής εποχής, όπως τα ανάκτορα της Κνωσού. Οι στόλοι της Αιγύπτου, και των Φοινίκων είχαν ναυπηγηθεί από ξυλεία Κρητικού κυπαρισσιού. Η κιβωτός του Νώε, όπως αναφέρεται στη Βίβλο, ήταν επίσης κατασκευασμένη από κυπαρίσσι του όρους Σιών. Ακόμη και τα κείμενα των νόμων του Σόλωνα ήταν χαραγμένα σε πλακίδια από ξύλο κυπαρισσιού. Τέλος ο σκελετός στήριξης της στέγης του Παρθενώνα, ήταν φτιαγμένος από ξύλο κυπαρισσιού.

Φαρμακευτικές ιδιότητες

Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται είναι τα φύλλα, το ξύλο και ο καρπός. Γενικά ως φυτό εμφανίζει διουρητικές, αιμοστατικές, ηρεμιστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Χορηγείται ως αιμοστατικό και βελτιωτικό της κυκλοφορίας του αίματος υπό τη μορφή αφεψήματος. Ακόμη με τη μορφή αφεψήματος συνίσταται (τσάϊ) και στην θεραπεία των αιμορροΐδων. Τέλος, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος βοηθάει στη μείωση του πόνου των αρθρώσεων.

Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Κυπαρίσσι σε αναδασωτέα περιοχή του Σειχ Σου

Το κυπαρίσσι μαζί με το πεύκο είναι από τα πιο συνηθισμένα δέντρα που έχουν χρησιμοποιηθεί στις αναδασώσεις.

Μαγικό ηλιοβασίλεμα ανάμεσα στα κυπαρίσσια στον Άθω

Πηγή

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

mixanitouxronou

ergonblog

greek-language.gr

proionta-tis-fisis

Εικόνα εξωφύλλου άρθρου : Ben-Kerckx από το Pixabay

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα