Η εποχή της Γερμανικής κατοχής έχει αφήσει πίσω της μελανή ιστορία και βαριά κληρονομιά για τις νεότερες γενιές. Από το Δίστομο μέχρι τα χωριά της Εορδαίας και την Ερμακιά οι Έλληνες έχυσαν το αίμα τους, πληρώνοντας με την ίδια τους τη ζωή την αντίστασή τους στο ναζιστικό ζυγό.
Σε μια περιήγησή μας στα χωριά της Εορδαίας βρεθήκαμε στην Ερμακιά, ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Πτολεμαΐδα. H Ερμακιά βρίσκεται στους πρόποδες του Βερμίου, ενώ το 1530 εμφανιζόμενη με το όνομα Ράντζι διέθετε 40 χριστιανικές οικογένειες. Σε έτος που δεν έχει ορισθεί η Ερμακιά σλαβοφώνησε, ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα μαζί με τις 30 χριστιανικές οικογένειες συγκατοικούσαν και 20 οθωμανικές.
Εκεί, κάθε Απρίλιο τιμάται η μνήμη των 65 ανθρώπων που εκτέλεσαν οι Nαζί. Το αποτρόπαιο της ιστορίας είναι το γεγονός πως στην επιχείρηση των Γερμανών συμμετείχαν και ομάδες Ελλήνων δοσίλογων. Μάλιστα οι ναζιστικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό πέντε φορές από διαφορετικές πλευρές καταστρέφοντας το χωριό. Ο άνθρωπος που ηγούνταν της επιχείρησης, ο Κάρλ Σύμερς, ευθύνεται και για το ολοκαύτωμα του Διστόμου. Το εξοργιστικό είναι πως ο ίδιος δεν έδωσε λόγο ποτέ για αυτές τις θηριωδίες.
Το χρονικό των εγκλημάτων
Οι Γερμανοί μπήκαν στο χωριό σε πέντε φάσεις (6, 8, 10, 28 Μαρτίου και 22 Απριλίου 1944). Στην πρώτη τους επιδρομή την 6η Μαρτίου εισέβαλαν για πρώτη φορά από την Πτολεμαΐδα πυρπολώντας μόνον οικίες. Τη δεύτερη φορά συνέχισαν το έργο τους φονεύοντας αυτή τη φορά δέκα κατοίκους. Την 10η Μαρτίου οι Ναζί δέχθηκαν πυρά από ένοπλους ενώ όλοι οι κάτοικοι διέφυγαν σε γειτονικά χωριά εκτός του Ευάγγελου Μάντζιου που σκοτώθηκε.
Στις 28 Μαρτίου οι Ναζί εισήλθαν στην Ερμακιά από τρεις πλευρές, την Πτολεμαΐδα, το Κλείτος και την Ακρινή, καίγοντας στο πέρασμά τους όσα σπίτια είχαν μείνει όρθια σκοτώνοντας παράλληλα πενήντα κατοίκους. Στις 22 Απριλίου οι Ναζί μπήκαν στο χωριό για τελευταία φορά και σκότωσαν δύο γυναίκες που είχαν μείνει στο χωριό. Συνολικά τα θύματα έφτασαν τα 65, μόνο στην Ερμακιά ένα χωριό που σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 500.
Η Ερμακιά ανακηρύχθηκε ως μαρτυρικό χωριό το 2018, ωστόσο η Γερμανία δεν πλήρωσε ποτέ για τα εγκλήματά της κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Πηγή πληροφοριών: http://malkidis.blogspot.com/2018/02/blog-post_61.html