Home Ιστορικοί τόποι O εκπληκτικός Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο.. από ψηλά

O εκπληκτικός Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο.. από ψηλά

by Nikos

Το Thesekdromi και οι SKG Travel Buddies θα σας ταξιδέψουν σήμερα με το εντυπωσιακό drone Video σε έναν από τους σημαντικότερους και ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας. Θα βρεθούμε στο νοτιότερο σημείο της Αττικής όπου δεσπόζει ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο .

Λέγεται ότι Ναός του Πωσειδώνα στο Σούνιο ,ο Παρθενώνας και ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο και αποτελούν το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας.

Ήδη από τα χρόνια του Ομήρου (8ος αι. π.Χ.) ο βράχος που δέσποζε πάνω από τη θάλασσα του Σουνίου είχε αφιερωθεί στη λατρεία του Ποσειδώνα. Στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. άρχισε η κατασκευή ενός δωρικού ναού που δεν ολοκληρώθηκε καθώς καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ. στην εισβολή του Ξέρξη στην Ελλάδα.

 Ο μύθος αναφέρει πως ο βασιλέας της Αθήνας Αιγέας περιμένοντας το γιο του από την Κρήτη ατενίζοντας τη θάλασσα από το Σούνιο είδε το καράβι με μαύρα πανιά πίστεψε πως ο Θησέας ήταν νεκρός. Πάνω στην απελπισία του έπεσε στη θάλασσα και σκοτώθηκε. Από τότε η θάλασσα ονομάστηκε Αιγαίο Πέλαγος. Οι Αθηναίοι για να τιμήσουν τον μυθικό βασιλιά τον τοποθέτησαν στη σειρά των θεών της θάλασσας και τον ανακήρυξαν γιο του Ποσειδώνα.

 Για την ανοικοδόμηση του δωρικού ναού που δεσπόζει στο Σούνιο σήμερα οι Αθηναίοι χρησιμοποίησαν τοπικό μάρμαρο της γειτονικής Αγριλέζας. Αποδίδεται στον ίδιο αρχιτέκτονα με τους ναούς του Ηφαίστου («Θησείο») στην Αγορά, του Άρεως στις Αχαρνές και της Νεμέσεως στο Ραμνούντα.

Όταν οι Αθηναίοι θριάμβευσαν στη ναυμαχία της Σαλαμίνας τοποθέτησαν στο βράχο του Σουνίου μια ολόκληρη περσική τριήρη αφιερώνοντας το «τρόπαιο» στον θεό Ποσειδώνα

Πέρα από την θρησκευτική διάσταση το ακρωτήριο του Σουνίου, αποτελούσε σημαντικό στρατηγικό σημείο. Από αυτό το σημείο, η πόλη – κράτος των Αθηνών έλεγχε το θαλάσσιο πέρασμα προς το Αιγαίο και τον Πειραιά, καθώς και τη χερσόνησο της Λαυρεωτικής, με τα πλούσια μεταλλεία αργύρου.

 Από τον Ηρόδοτο μαθαίνουμε πως κάθε τέσσερα χρόνια οι Αθηναίοι οργάνωναν στο Σούνιο μια μεγάλη γιορτή. Οι αγώνες περιλάμβαναν και αγώνες κωπηλασίας πλοίων όπως αντίστοιχα στα Μουνίχια στον Πειραιά ή στα Αιάντια στη Σαλαμίνα. Αυτοί οι αγώνες διεξάγονταν κατά φυλές, επομένως μπορούσαν να πάρουν μέρος μόνον Αθηναίοι. Το ιερό του Ποσειδώνα μνημονεύουν επίσης και οι τραγικοί ποιητές Ευρυπίδης και Σοφοκλής όπως και ο κωμικός Αριστοφάνης. 
Η επιστημονική έρευνα του ναού του Ποσειδώνος άρχισε το 1884 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανέσκαψε συστηματικά (1897 – 1913) με δαπάνη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας το ιερό, το τείχος και τον οικισμό. Η σημερινή εικόνα του ναού διαμορφώθηκε στην δεκαετία του 1950 μετά τις επεμβάσεις από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με ευθύνη του σπουδαίου αρχιτέκτονα και αρχαιολόγου Αναστασίου Ορλάνδου.

Το Σούνιο είναι το καλύτερο σημείο στην Αττική για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα αλλά και την Ανατολή του ηλίου.

Ωράριο του αρχαιολογικού χώρου και τιμές εισιτηρίων εδώ

Πηγή

Υπουργείο Πολιτισμού

archaeologia.eie.gr

discovergreece.com

tovima.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα