Home Θεσσαλονίκη Η Σχολή Τυφλών άλλοτε Βίλα Χαφίζ Μπέη στη Θεσσαλονίκη

Η Σχολή Τυφλών άλλοτε Βίλα Χαφίζ Μπέη στη Θεσσαλονίκη

by Nikos

Περιδιαβαίνοντας την ιστορική συνοικία των Εξοχών στην σημερινή οδό Βασιλίσσης Όλγας της Θεσσαλονίκης καθημερινά περνάμε και οι περισσότεροι προσπερνάμε τα όμορφα και εντυπωσιακά κτίρια. Το Thesekdromi με την ευκαιρία του Open House στο κτίριο της Βασιλίσσης Όλγας 32 που στεγάζει σήμερα τη Σχολή Τυφλών που είναι επίσης γνωστό ως Βίλα Χαφίζ Μπέη από τον πρώτο ιδιοκτήτη .

Ιστορία

Το εντυπωσιακό κτίριο γνωστό ως Σχολή Τυφλών σχεδίασε το 1879 ο μεγάλος Έλληνα αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδης. Πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο Χαφίζ Μπέης. Μετά την ανέγερση πέρασε μια περίοδος αγοραπωλησιών και αλλαγών της αρχικής χρήσης του κτιρίου. Το 1924 αγόρασε την έπαυλη ο αυτοεξόριστος Αλβανό-Κοσοβάρο πολιτικός Χασάν Πρίστινα (Hassan Pristine). Ο Αλβανός πολιτικός μάλιστα διατέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας του για πέντε ημέρες, δολοφονήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1933.

Το 1938 ο Ομέρ Μπέης Πρίστινα απέκτησε ένα μερίδιο της ιδιοκτησίας όμως αργότερα αναχώρήσε για τα Τίρανα όπου και πέθανε το 1940. Στη συνέχεια το κτίριο στέγασε την Εμπορική Σχολή του Αθαν. Κωνσταντινίδη ενώ αργότερα στέγασε το βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός για το διάστημα 1936-1941. 

Το κτίριο στέγασε και το βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός ενώ τον Β Παγκόσμιο το επιτάξενε οι Γερμανοί. Την αποχώρηση των Γερμανών ακολούθησε ένα διάστημα εγκατάλειψης. Καθώς για τη φροντίδα των τυφλών δεν υπήρχε κάποιο ίδρυμα σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα το 1948, το εγκαταλειμμένο αρχοντικό στέγασε το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Ήλιος» ενώ η χρήση εξακολουθεί μέχρι σήμερα.

Αρχιτεκτονική

Η Σχολή Τυφλών ή Βίλα Χαφίζ Μπέηγια είναι ένα διώροφο κτίσμα, με ημιυπόγειο και σοφίτα. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής. Ένα ρεύμα που κυριάρχησε στην ανατολική Θεσσαλονίκη στη συνοικία των Εξοχών στα τέλη του 19ου αιώνα.
Η πλευρά προς τη Θάλασσα

Εσωτερικά παρά τις εκτεταμένες μεταβολές η αρχική διαρρύθμιση παραμένει σήμερα ορατή.

Ιδιαίτερη εντύπωση εξωτερικά προξενεί ο εξώστης με το περίτεχνο κιγκλίδωμα και το αναγεννησιακό αέτωμα.

Διαβάστε επίσης για το Κτίριο Μέλισσα, η έπαυλη του Οσμάν Αλή στη Θεσσαλονίκη – thesekdromi.gr

Πηγή

culturalsociety.gr

odysseus.culture.gr

Αρχείο Διατηρητέων Κτηρίων

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα