Home Θεσσαλονίκη Η Αρετσού της προσφυγιάς και των ψαράδων (vid)

Η Αρετσού της προσφυγιάς και των ψαράδων (vid)

by Stavros

Το Thesekdromi φορτώνει τον σάκο του και πηγαίνει προς την Ανατολική μεριά της πόλης μας, την πανέμορφη Αρετσού στην Καλαμαριά.

Αν ρωτήσει κάποιος έναν θεσσαλονικιό ποια περιοχή πρέπει σίγουρα να επισκεφτεί τότε 9/10 θα του έλεγε την υπέροχη μαρίνα της Αρετσούς. Συχνά ο κόσμος -μαζί κι εγώ- επιλέγει να κάνει μια βόλτα στην παραλιακή της Καλαμαριάς, να θαυμάσει το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και τα εκατοντάδες ψαροκάικα. Πάμε όμως να ανακαλύψουμε από που «κρατάει» η σκούφια της.

aretsou_kalamaria

Η περιοχή υπήρχε από τα αρχαία χρόνια και ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο το 315 π.Χ. Συγκεκριμένα στο ακρωτήριο του Δήμου Καλαμαριάς (το Καραμπουρνάκι), οι αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνες αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός προϊστορικού οικισμού.

kalammaria_arets

Στις αρχές του 1920 ξεκίνησαν να έρχονται από τον Πόντο και την Μικρά Ασία χιλιάδες πρόσφυγες με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η ανάγκη για την δημιουργία κατοικήσιμων περιοχών. Έτσι επιλέχτηκε η περιοχή της Καλαμαριάς και όχι τυχαία. Το όνομά της το πήρε από παράφραση της φράσης «καλή μεριά», μιας και εκεί υπήρχε βλάστηση και συνθήκες που θύμιζαν περισσότερο τουριστικό θέρετρο παρά περιοχή μεγαλούπολης.

aretsoU_faros

Έτσι λοιπόν η επιτροπή αποκατάστασης προσφύγων εγκατέστησε στα υπόγεια σπίτια περίπου εκατό οικογένειες που προέρχονταν από το Ρύσιο (ή Αρετσού) της Προποντίδας, μια εύπορη κωμόπολη του Αστακηνού κόλπου, μεταξύ Νικομήδειας και Κωνσταντινούπολης.

aretsou_barkes

Οι πρόσφυγες χωρίστηκαν σε δύο «ομάδες», δηλαδή σε αυτούς που ασχολούνταν με την αλιεία και σε εκείνους που ασχολούταν με την γεωργία και την καλλιέργεια αμπέλων. Οι αμπελουργοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πάνω από το αεροδρόμιο (σημερινό Νέο Ρύσιο) ενώ οι αλιείς επέλεξαν την περιοχή της Αρετσούς για να μπορούν να βγαίνουν για ψάρεμα. Δεν είναι λίγες οι ιστορίες που λένε πως αρκετοί πρόσφυγες έφτασαν εκεί με τα καΐκια τους.

aretsou_iliovasilema

Οι πρόσφυγες τα πήγαν περίφημα, διακρίθηκαν στην παλιά τους τέχνη και γρήγορα «κατέλαβαν» την ψαραγορά της Θεσσαλονίκης συμβάλλοντας στην ακμή της περιοχής και της πόλης γενικότερα. Το 1960 τα καΐκια οι ψαρόβαρκες και γενικότερα η πλαζ της Αρετσούς άλλαξαν εικόνα.Στην ίδιο παραλιακή ζώνη της Αρετσούς υπήρχαν, ιδίως στη δεκαετία του 1960, και αρκετά νεανικά κλαμπ όπως το «Γουότερ Λίλι» και η «Χαβάη». Στο τελευταίο μάλιστα κλαμπ εμφανίστηκαν σε μουσικά πρωινά όλα σχεδόν τα ροκ γκρουπάκια της Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του 1960, από τους «Ολύμπιανς ως τους «Στρέιντζερς» και τους «Απ Τάιτ». Η ακτή μετατράπηκε σε ζώνη αναψυχής με κλαμπ καφετέριες και χώρους εστίασης να εμφανίζονται σταδιακά για να φτάσουμε στο σήμερα.

Πηγές πληροφοριών: thessmemory.gr,lelevose.gr

You may also like

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα